DI

10/22/2024

Weertype

Weertype

| 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
De diepe depressie (Ashley) die gisteren nog de weerkaarten domineerde, is grotendeels verdwene [...]
Lees verder

WO

23 okt

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

3 bft
Morgen ziet er ook een goede dag uit. Wel is er in de ochtend eerst veel bewolking met weinig o [...]
Lees verder

DO

24 okt

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag mag nog een mooie dag bij geschreven worden. Dan kan het zelfs nog een graadje za [...]
Lees verder

VR

25 okt

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag neemt de bewolking toe met later op de dag eventueel wat lichte regen of een bui, maar [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ons weerbeeld blijft eigenlijk geblokkeerd zitten. We zien nog altijd een sterk hogedrukgebied boven het oosten van Europa. Dat houdt eigenlijk een goede doorstroming van onze atmosfeer tegen. Lagedrukgebieden die zich op de Atlantische Oceaan bevinden, kunnen daardoor niet goed naar het oosten doorstromen en blijven telkens ‘plakken’ ten westen van de Britse Eilanden of in de buurt van IJsland. Ook nu zien we zo’n diep lagedrukgebied liggen in de buurt van IJsland en dat blijft daar wat liggen. Een gevolg hiervan is dat er zich in onze buurt tal van storingen en restanten van storingen bevinden die een gedetailleerde weersverwachting erg lastig maken. Ook vandaag zien we verschillende van die fronten liggen. Eentje ligt boven het oosten van onze regio en trekt weg, maar dat wordt op de voet gevolgd door twee nieuwe storingen die zich nu nog boven de Britse Eilanden bevinden, maar erg snel doorschuiven tot boven onze regio. Die blijven hier vervolgens wat haperen en worden intussen ingehaald door een volgende, meer actieve storing die tegen maandag arriveert. Daarna gooit een nieuw hogedrukgebied zich in de strijd dat ons tegen dinsdag en woensdag in bescherming zal nemen en zorgen voor een tijdelijke weersverbetering. Tegen het eind van de week schuift ook dat waarschijnlijk weer door en wordt he opnieuw herfstiger. Al deze fasen zijn in de pluim duidelijk terug te vinden:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 16 tot 17 graden als maxima. Ook dan kan er al eens een bui vallen of wat regen, maar we overdrijven daarin ook weer niet. Het lijkt er zoals de kaarten er nu voor staan wel op dat de dag start met brede opklaringen en wat zon. Vervolgens naderen er enkele storingen waarbij er tegen de avond mogelijk een wat meer actief front dichterbij komt. Gaandeweg de middag raakt het dan ook bewolkt met toenemende kans op wat regen. Ook de zuidelijke wind spant daarbij geleidelijk wat aan.

Vanavond en vannacht is het dan zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van wat regen of buien, maar heel erg veel lijkt dat allemaal toch niet te worden. De minima blijven daarbij alweer erg zacht en zitten rond een 10 tot 12 graden bij een ook dan nog altijd goed doorstaande zuidelijke wind.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen wordt een duidelijk veel meer bewolkte dag dan vandaag. Het is dan zwaar bewolkt tot betrokken met kans op eens wat verspreide regen of wat buien doorheen de dag. Heel veel lijkt dat allemaal niet te worden, maar het zal niet droog blijven. Het is wel opnieuw erg zacht met maxima ondanks de wolken die weer rond 16-17 graden zitten. Er is wel nog wat meer wind uit een zuid tot zuidwestelijke richting.

In de avond en nacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met een toenemende kans op perioden van regen en die kan ook intenser zijn. Het blijft erg zacht met minima die zelfs nog hoger blijven zitten rond 14-15 graden!

Overmorgen:

Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij ons geraken, maar ook daar geldt dat de timing niet vast staat. Het blijft heel zacht al gaan de meest hoge maxima er wel geleidelijk aan wat uit, maar we blijven toch wel gemakkelijk boven de 15 graden zitten. De precieze ligging en intensiteit van dat front voor maandag verandert nog wat in de kaarten, dus 100% zekerheid is daar nog niet over.

Later:

Dinsdag wordt een betere dag. Een hogedrukgebied komt in de buurt liggen en houdt storingen even weer op een afstand. Het zou dan droog blijven met doorbrekende opklaringen. Het is iets minder zacht, maar we halen toch zeker nog wel de 15 graden.

In de avond en nacht is het dan wisselend bewolkt met minima die wat lager uitpakken rond 7-8 graden.

Woensdag zou ook nog een redelijke dag worden, maar in de tweede helft van de week komt er weer meer invloed van lagedrukgebieden/

Samenvatting:

Vandaag start met opklaringen, zelfs brede opklaringen. De bewolking neemt echter snel toe en later in de middag raakt het bewolkt met zelfs wat lichte regen of wat verspreide buien. Het is wel erg zacht met maxima rond 16-17 graden en een matige zuidelijke wind.

Vanavond en vannacht is het ook bewolkt met zachte minima rond 12 graden en van tijd tot tijd wat regen, motregen of buien. De zuidelijke wind blijft matig waaien.

Geert, zaterdag 19 oktober, 09.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!