VR

10/18/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We blijven in dezelfde – eigenlijk weer geblokkeerde – weersituatie zitten waarbij [...]
Lees verder

ZA

19 okt

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 17 tot 18 graden als maxima. Ook dan kan [...]
Lees verder

ZO

20 okt

Weertype

Weertype

11° | 17°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Het wordt eentonig om te zeggen, maar ook voor de zondag zit er niet zoveel verandering in de w [...]
Lees verder

MA

21 okt

Weertype

Weertype

13° | 17°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We blijven in dezelfde – eigenlijk weer geblokkeerde – weersituatie zitten waarbij we ook vandaag nog steeds tussen een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en het Azorenhoog zitten. Daartussen zit een zone van lage druk met een centrum ergens boven Zuid-Frankrijk. In die zone zitten we ook vandaag nog steeds in voor de tijd van het jaar bijzonder warme lucht. De stroming is echter wel wat meer noordwest geworden, maar dat speelt voor de luchtsoort geen rol want die ligt eigenlijk overal rondom ons. In onze buurt liggen ook heel wat (niet zo erg actieve) (restanten van) storingen waar de modellen heel wat moeite mee hebben in weergeven van de juiste positie ervan. Eigenlijk zit geen enkel model er goed op zodat het echt wel de hele tijd wat nowcasten is waar de storingen en restanten daarvan zich precies bevinden. Daarbij blijft het dan ook erg onstabiel, zeker door die storingen in de buurt. Lagedrukgebieden en hun storingen blijven ook de komende dagen steeds erg dicht in de buurt liggen en eigenlijk lijken we zeker naar het weekeind toe en daarna meer en meer in een westelijke stroming terecht te komen. Daardoor lopen de neerslagkansen weer op want er passeert zeker op termijn wel degelijk van tijd tot tijd een wat meer actieve storing. De temperaturen gaan daarbij op termijn ook in een licht dalende lijn zitten al blijven die ook termijn toch steeds maar aan de erg hoge kant zitten. De pluim toont dat mooi. Merk wel op: door de onzekerheid van de liggingen van de storing(srestanten) is de neerslagpluim eigenlijk totaal niet bruikbaar:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is een erg wisselvallige dag met veel wolken en kans op wat regen of buien. Het blijft zacht met ook dan weer maxima rond 18 tot alweer 19 graden. De regen blijft wel beperkt tot een tijdelijke periode of eens een paar verspreide buien ergens in de loop van de dag met een voorkeur voor de ochtend. Het is vooral dan dat er regen of buien aanwezig zijn en die hebben een voorkeur voor West-Vlaanderen en de westelijke delen van Oost-Vlaanderen. Dat wil niet zeggen dat er elders niets van buien of regen zit, maar toch duidelijk minder. Vanmiddag overheersen de droge perioden en kan de zon hier en daar zelfs wat voorzichtig doorbreken. De wind tenslotte waait zwak en heeft een voorkeur voor een eerst noordelijke, later meer noordwestelijke richting.

In de nacht naar zaterdag zien we eenzelfde weerbeeld met kans op een lokale bui en zachte minima die weer ergens rond de dubbele cijfers blijven plakken. De droge perioden overheersen dan wel en tijdens de opklaringen die er zijn, kan zich ook nevel of mist vormen.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 17 tot 18 graden als maxima. Ook dan kan er al eens een bui vallen of wat regen, maar we overdrijven daarin ook weer niet. Het lijkt er zoals de kaarten er nu voor staan wel op dat er tegen de avond mogelijk een wat meer actief front dichterbij komt, maar alles schuift nog wel wat op deze termijn. Eigenlijk is het voor de komende dagen erg moeilijk om een juiste neerslagverwachting neer te zetten doordat fronten wel telkens dichtbij liggen, maar de juiste positie ervan is erg moeilijk in te schatten (zie ook algemene luchtdrukbespreking). De temperaturen zijn wel zeker. Die blijven heel zacht.

In de nacht naar zondag zien we eenzelfde beeld. Grote onzekerheid met betrekking tot de ligging van fronten en neerslaggebieden, maar aanhoudend heel zacht.

Overmorgen:

Het wordt eentonig om te zeggen, maar ook voor de zondag zit er niet zoveel verandering in de weerkaarten. Het is dan opnieuw licht wisselvallig met wolken, opklaringen en kans op wat regen of een bui. Maxima dan opnieuw ergens rond een 17-tal graden bij een weer naar zuid gedraaide wind.

Later:

Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij ons geraken, maar ook daar geldt dat de timing niet vast staat. Het blijft heel zacht al gaan de meest hoge maxima er wel geleidelijk aan wat uit, maar we blijven toch wel gemakkelijk boven de 15 grande zitten.

Maandag en de dagen erna blijft het licht wisselvallig. Er trekt van tijd tot tijd een al dan niet meer actieve storing door met perioden van regen of buien, maar niets extreems. De temperaturen zitten in een dalende lijn, maar tonen ook geen grote uitschieters meer. Niet naar boven en niet naar beneden. Het blijft echter over de hele lijn gesproken wel vrij zacht.

Samenvatting:

Vandaag is ook een wisselvallige dag. Vooral in de ochtend en in de westelijke delen van onze regio valt er eerst wat regen of zitten er wat verspreide buien. Vanmiddag gaan de droge perioden overheersen al blijft een bui ook dan mogelijk. Het is en blijft erg zacht met maxima die weer gemakkelijk naar 18 tot 19 graden oplopen bij een zwakke eerst noordelijke, later meer noordwestelijke wind.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend licht wisselvallig, maar de droge perioden overheersen. Toch is een bui niet uitgesloten. De minima dalen daarbij tot rond een graad of 10 bij een naar zuid terugdraaiende wind.

Geert, vrijdag 18 oktober, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!