VR

10/18/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We blijven in dezelfde – eigenlijk weer geblokkeerde – weersituatie zitten waarbij [...]
Lees verder

ZA

19 okt

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 17 tot 18 graden als maxima. Ook dan kan [...]
Lees verder

ZO

20 okt

Weertype

Weertype

11° | 17°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Het wordt eentonig om te zeggen, maar ook voor de zondag zit er niet zoveel verandering in de w [...]
Lees verder

MA

21 okt

Weertype

Weertype

13° | 17°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten tussen een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en een lagedrukgebied dat zich nog ten westen van de Britse Eilanden bevindt. Tussen die beide systemen in, zitten we vandaag in een zeer warme en diepe zuidelijke stroming met voor de tijd van het jaar aanvoer van bijzonder warme lucht. In die zuidelijke stroming zit er wel redelijk wat bewolking. Die hoort bij (de restanten van) zwakke storingen, maar die zijn niet actief meer in de vorm van neerslag zodat het droog blijft. In de tweede weekhelft vlakt die stroming wat af en kantelt wat meer naar het zuidwesten. Ook dat is echter nog steeds een vrij warme zuidwestelijke stroming met nog altijd aanvoer van vrij zachte lucht voor half oktober. Daarbij wordt het dan wel geleidelijk aan weer onstabieler. Lagedrukgebieden en hun storingen komen dan weer dichterbij en nemen opnieuw de fakkel over van het hoog. Daardoor lopen de neerslagkansen weer op want er passeert dan wel degelijk van tijd tot tijd een wat meer actieve storing. De temperaturen gaan daarbij op termijn ook in een dalende lijn zitten. De pluim toont mooi al deze ontwikkelingen:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zal meteen een hele warme dag worden. De zuidoostelijke tot zuidelijke wind voert nog warmere lucht aan dan gisteren waarbij zelfs de 20 graden kan gehaald worden en ruim overschreden. Maxima van rond 22-23 graden zijn zeker mogelijk en dat is toch wel erg hoog voor half oktober! Daarbij is er vrij veel ruimte voor de zon. Ze is er wel niet alleen. Er passeren zeker ook de nodige hoge wolkensluiers en soms kunnen die al eens wat meer aanwezig zijn dan op andere momenten. Net als gisteren is er daarbij echter een opnieuw goed doorstaande wind uit het zuiden tot zuidoosten die zelfs nog wat feller kan gaan waaien.

Ook de avond en nacht verlopen zacht met minima van zelfs 15 graden of meer … Daarbij neemt de bewolking gaandeweg de nacht wel geleidelijk aan weer toe. Zeker na middernacht komt er daar ook neerslag van in de vorm van regen of buien en dat zou zelfs best lokaal om een vrij felle bui kunnen gaan. Wie weet, ik sluit het niet uit, zelfs met een lokale klap onweer? Tegen de ochtend is het weer grotendeels droog geworden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen wordt het ook overdag weer onstabieler. Het blijft wel erg zacht met maxima van 18-19 graden, maar de kans op regen of buien wordt weer groter. We komen dan geleidelijk aan weer onder invloed van depressies en hun fronten die van het westen uit naderen en die zorgen dus voor een toename van de regenkansen. Dat lijkt echter wel beperkt te blijven tot een enkele bui hier of daar. De meeste plekken lijken het overdag wel grotendeels of mogelijk zelfs volledig droog te kunnen houden.

Ook de nachten worden weer minder zacht, maar de minima lijken zeker in de nacht naar vrijdag nog wel erg hoog uit te pakken en blijven nog ruim in de dubbele cijfers zitten. De kans op regen of buien is ook dan echter vrij groot.

Overmorgen:

Ook vrijdag is een wisselvallige dag met veel wolken en kans op wat regen of buien. Het blijft zacht met ook dan weer maxima rond 18-19 graden. De regen blijft ook op vrijdag echter beperkt tot een tijdelijke periode of eens een paar verspreide buien ergens in de loop van de dag. Ook dan lijken veel plekken het zelfs ook weer gewoon volledig of zo goed als volledig droog te houden.

In de nacht naar zaterdag zien we eenzelfde weerbeeld met kans op een lokale bui en zachte minima die weer ergens rond de dubbele cijfers blijven plakken.

Later:

Zaterdag wordt ook nog zacht met een 17 tot 18 graden en ook dan kan er al eens een bui vallen, maar we overdrijven daarin ook weer niet.

Zondag en de dagen erna blijft het licht wisselvallig. Er trekt van tijd tot tijd een al dan niet meer actieve storing door met perioden van regen of buien, maar niets extreems. De temperaturen zitten in een dalende lijn, maar tonen ook geen grote uitschieters meer. Niet naar boven en niet naar beneden.

Samenvatting:

Vandaag is een vrij fraaie dag. Er is veel ruimte voor de zon al komen er ook wel wat hoge sluierwolken voor. Per momenten kunnen die vrij dominant worden. De temperaturen swingen volledig de pan uit en halen 22 tot lokaal zelfs mogelijk 23 graden. Dat is een erg hoge waarde voor de tijd van het jaar. Daarbij staat wel een vrij goed doorstaande zuidelijke tot zuidoostelijke wind.

Vanavond en vannacht raakt het steeds meer bewolkt en later in de nacht volgt een periode met regen en/of buien. Daar kan een felle bui tussen zitten. De minima dalen daarbij tot rond een graad of 15-16 wat bijzonder hoog is voor half oktober!

Geert, woensdag 16 oktober, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!