VR

10/18/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We blijven in dezelfde – eigenlijk weer geblokkeerde – weersituatie zitten waarbij [...]
Lees verder

ZA

19 okt

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 17 tot 18 graden als maxima. Ook dan kan [...]
Lees verder

ZO

20 okt

Weertype

Weertype

11° | 17°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Het wordt eentonig om te zeggen, maar ook voor de zondag zit er niet zoveel verandering in de w [...]
Lees verder

MA

21 okt

Weertype

Weertype

13° | 17°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat zich gisteren vormde en zorgde voor een weersverbetering, houdt niet lang stand en trekt sneller dan voorzien zuidoostwaarts weg. Daardoor wordt de weg vrijgemaakt voor een lagedrukgebied dat zich ten westen van het Iberisch schiereiland bevindt om onze richting op te komen. Ook een ander lagedrukgebied nabij Schotland is voor ons van belang. Het eerste zal vandaag een paar zwakkere fronten over onze regio sturen die vooral in de eerste helft van de dag ons weer negatief kunnen beïnvloeden. Negatiever dan verwacht. Het tweede stuurt vannacht een koufront over onze omgeving uit. Morgen zien we dan een herhaling van zetten: de heel snelle vorming van een relatief klein hogedrukgebied dat ons een betere dag zal bezorgen, maar dat wordt op maandag weer gevolgd door een nieuw lagedrukgebied met regen en buien. Vanaf dinsdag zouden we dan in een warmere zuidelijke stroming terechtkomen met flink oplopende temperaturen, maar volledig stabiel is het dan zeker niet. Merk op dat er toch relatief wat onzekerheid in al deze zaken zit zoals we ook vandaag zien met een weerbeeld dat niet helemaal loopt zoals aanvankelijk verwacht …

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag verloopt ons weerbeeld niet zoals verwacht. We zien heel veel bewolking daar waar opklaringen verwacht werden en die bewolking hoort bij een storing die later vanochtend voor wat binnenlopende regen kan zorgen. Vanmiddag wordt het dan later geleidelijk aan weer droger, maar er blijft erg veel bewolking hangen. We halen daarbij wel de verwachte 13 tot hoogstens 14 graden bij een eerst zwakke, overdag geleidelijk wat aantrekkende naar zuid gedraaide wind.

Vanavond volgt dan een tweede storing met perioden van regen of buien en tijdelijk ook vrij veel wind. Die kan aan zee zelfs naar 75 km per uur aanspannen. De meeste en felste neerslag zit daarbij aan de Oostkust en in de noordelijke delen van de regio. Daar is zelfs een klap onweer niet uitgesloten. Hoe meer zuidelijk, hoe minder neerslag en wind er zal zijn. Het is dan wel een zachtere nacht met minima rond 8 graden. Tegen de ochtend is het droog geworden met een nog steeds goed doorstaande noordwestelijke wind.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen is het opnieuw droog, maar we zien dan een mix van wolken en opklaringen bij een nog altijd flink doorstaande noordwestelijke wind. Die neemt overdag langzaam in kracht af met droge omstandigheden en wolken en zon. Toch sluit ik een heel enkel lokaal buitje niet volledig uit. Zeker niet in de noordelijke helft van de regio.

De nacht naar maandag verloopt rustig en droog met opnieuw koele minima die weer naar 3-4 graden kunnen dalen.

Overmorgen:

Maandag dringt een nieuw lagedrukgebied onze regio binnen. Dat brengt weer veel wolken en perioden met regen of buien met zich mee. Het wordt wel iets zachter met maxima die naar een graad of 15 kunnen oplopen.

Tegen de avond en nacht wordt het droger.

Later:

Dinsdag wordt waarschijnlijk wel een vrij mooie en met een naar zuid draaiende wind ook iets warmere dag. Het is dan vrij zonnig met brede opklaringen en maxima rond een 14 à 15 tot zelfs 16-tal graden.

Later volgende week wordt het naar alle waarschijnlijkheid nog wat zachter met maxima die later zelfs richting 20 graden kunnen gaan. Het is daarbij wel wat onstabiel met kans op een bui of wat regen, maar geen grote hoeveelheden.

Samenvatting:

We krijgen vandaag veel wolken met later in de ochtend en rond de middag zelfs wat regen. Heel veel lijkt het niet te zijn, maar het blijft niet droog. Later in de middag wel weer. Daarbij staat een overdag geleidelijk wat aanspannende zuidelijke wind bij maxima rond 13-14 graden.

Vanavond trekt er later in de avond een actief front door met tijdelijk felle buien of regen. Zeker aan de Oostkust en in het noorden. Zelfs een onweersklap is daar niet uitgesloten. Het gaat daarbij ook tijdelijk fel waaien uit het noordwesten met uitschieters tot rond 75 km per uur aan zee. Minima daarbij rond 8 graden.

Geert, zaterdag 12 oktober, 10.15 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!