VR

10/18/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We blijven in dezelfde – eigenlijk weer geblokkeerde – weersituatie zitten waarbij [...]
Lees verder

ZA

19 okt

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 17 tot 18 graden als maxima. Ook dan kan [...]
Lees verder

ZO

20 okt

Weertype

Weertype

11° | 17°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Het wordt eentonig om te zeggen, maar ook voor de zondag zit er niet zoveel verandering in de w [...]
Lees verder

MA

21 okt

Weertype

Weertype

13° | 17°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De lagedrukgebieden die ons weer enkele dagen beïnvloed hebben, trekken via Scandinavië verder weg. Vandaag neemt een hogedrukgebied het weer over en krijgen we droger en rustiger weer. Dit is echter geen blijvertje en het oogt allemaal ook niet erg stabiel. Ook morgen levert dit ons nog deels een rustig weerbeeld op, maar er nadert dan wel een storing van over de Britse Eilanden. Die gaat dan in de nacht van zaterdag op zondag door onze regio trekken met regen of buien en ook vrij veel wind. Nadien lijken we vanaf zondag dan toch meer voor nieuwe impulsen van nieuwe hogedrukgebieden te gaan met een bijhorende weersverbetering en vooral naar midden volgende week fors oplopende temperaturen. De setting is nog steeds niet stabiel want de pluim blijft heen en weer gaan tussen koele en erg warme dagen waarbij we vandaag weer voor de erg warme variant kiezen. Voorzichtigheid blijft dus geboden, al ben ik toch ook geneigd dit scenario te volgen. Het zou wel niet heel stabiel worden met toch steeds kans op wat regen of een enkele bui:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt de atmosfeer weer tot rust met opklaringen. Een bui is in de ochtend nog mogelijk, maar de middag verloopt droog. Die ochtendlijke buien zitten daarbij vooral aan zee en in West-Vlaanderen. Niet allemaal echter. Er zitten er – een beetje verrassend en onverwacht – ook aanvankelijk nog wel enkele verspreid dieper landinwaarts ook. Het is echter de bedoeling dat die in de loop van de dag allemaal uit het weerbeeld verdwijnen en vanmiddag zijn er dan ook best wel brede opklaringen. Het is wel koeler met maar een 13 à 14 graden als maxima. De wind is echter veel afgezwakt en waait maar zwak tot hoogstens matig meer aan de kust uit een westelijke richting.

De nacht naar zaterdag is een frisse nacht. Er zijn dan brede opklaringen en daarin kan het tegen de ochtend echt wel flink afkoelen met lokaal minima van maar rond 3-4 graden. Wat vorst aan de grond is niet onmogelijk.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen start rustig en koud met brede opklaringen. Gaandeweg de dag zijn er daarbij eerst best wel brede opklaringen aanwezig met flink wat zon, maar de bewolking neemt wel toe. De zon krijgt het dan ook lastiger. De temperaturen kunnen daarbij naar een graad of 14 oplopen bij een naar zuid tot zuidoost draaiende en wat aantrekkende wind. De dag eindigt met meer wolken.

In de avond en zeker nacht trekt dan een storing door met perioden van regen of buien en tijdelijk ook vrij veel wind. Die kan aan zee zelfs naar 75 km per uur aanspannen. Het is dan wel een zachtere nacht met minima rond 8 graden. Tegen de ochtend is het droog geworden met een nog steeds goed doorstaande noordwestelijke wind.

Overmorgen:

Zondag is het opnieuw droog, maar we zien dan een mix van wolken en opklaringen bij een nog altijd flink doorstaande noordwestelijke wind. Die neemt overdag langzaam in kracht af met droge omstandigheden en wolken en zon. Toch sluit ik een heel enkel lokaal buitje niet volledig uit. Zeker niet in de noordelijke helft van de regio.

De nacht naar maandag verloopt rustig en droog met opnieuw koele minima die weer naar 3-4 graden kunnen dalen.

Later:

Maandag wordt waarschijnlijk wel een vrij mooie en met een naar zuid draaiende wind ook iets warmere dag. Het is dan vrij zonnig met brede opklaringen en maxima rond een 14 à 15 tot zelfs 16-tal graden.

Later volgende week wordt het naar alle waarschijnlijkheid nog wat zachter met maxima die later zelfs richting 20 graden kunnen gaan. Het is daarbij wel wat onstabiel met kans op een bui of wat regen, maar geen grote hoeveelheden.

Samenvatting:

Vandaag start met enkele verspreide buien. Die zitten vooral in West-Vlaanderen, maar ook in Oost-Vlaanderen is er nog wel eentje mogelijk. Die gaan stilaan uit het weerbeeld verdwijnen waarbij we wolken en zon krijgen. Dat zijn best brede opklaringen. Het is wel koeler met een 12 tot 13 graden, maar in combinatie met een zwakke westelijke wind voelt dat zeker niet slecht aan.

Vanavond en vannacht is het droog en licht bewolkt tot helder met minima rond een koude 3-4 graden en kans op wat lichte vorst aan de grond op beschutte plekken.

Geert, vrijdag 11 oktober, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!