VR

09/20/2024

Weertype

Weertype

14° | 24°

5 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert nog altijd de Europese weerkaarten volledig. Het strekt zich [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt er [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

15° | 22°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

MA

23 sep

Weertype

Weertype

15° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt het wisselvallig. De wind gaat naar een zuidwestelijke richting en voert onstabie [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied domineert nog altijd de Europese weerkaarten volledig. Het strekt zich uit vanaf het zeegebied ten westen van Ierland en zelfs van IJsland tot diep in Rusland en van het noorden van Scandinavië tot in Oost-Europa. Bij ons zorgt dat voor een wind uit het noordoosten tot oosten met aanvoer van droge en geleidelijk ook steeds warmere lucht. Voor de westkust van Portugal vormde zich intussen een lagedrukgebied dat later voor ons van belang zal worden en intussen al tot Zuid-Frankrijk reikt. Je ziet in de pluim voorlopig nog een reeks droge, stabiele, zonnige en warmere dagen zitten. Dat duurt nog tot en met zaterdag/zondag, waarbij nadien de wisselvalligheid dan geleidelijk aan opnieuw in de pluim en de weerkaarten zou sluipen met tegen zondag / maandag de komst van een laag vanuit Frankrijk met eventueel onweerachtige buien. Nadien zou dan volgende week de herfst aan zet kunnen komen met het inzetten van een westelijke circulatie en de aanvoer van depressies. Gisteren en eergisteren was de pluim daar beurtelings eerst nog wat aarzelend en nadien heel enthousiast over. Vandaag zit de oplossing ergens tussenin met een operationele run (de rode lijn) die nu weer voor de zachte oplossingen kiest, maar wel met elke dag perioden van regen of buien. Dit is eigenlijk het scenario zoals ik het ook wel wat voor ogen heb:

 

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens weer iets verder af en wordt wat meer oost tot zelfs zuidoost van richting. De temperaturen blijven hoog scoren en zitten aanhoudend rond waarden van 23-24 graden. Zelfs een 25 is lokaal mogelijk. Dat zag je gisteren ook hier en daar al gebeuren. Mogelijk duikt er later in de middag een klein beetje onschuldige bewolking op.

De nachten blijven ook erg zacht met alweer waarden van 13-14 graden of zelfs iets hoger. Wat nevel is mogelijk, maar voor de rest is het helder.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt er later op de dag wat meer bewolking op, maar zeker is dat nog niet. Tot een bui zou het overdag nog niet mogen komen, al kan die ook weer niet 100% uitgesloten worden. Zeker niet nabij de Franse grens.

Sommige modellen tonen in de avond en nacht dan een eerste kans op een plaatselijk bui, maar voorlopig is dat nog niet echt eenduidig en duidelijk. Toch lijkt de kans op enkele buien in de avond en nacht wat groter geworden en zijn er nu meer modellen die daarin meegaan. Het blijft wel sowieso erg zacht met opnieuw minima van 14-15 graden.

Overmorgen:

Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaarts trekt. De bewolking en daarmee de kans op het voorkomen van enkele verspreide (onweerachtige) buien in de loop van de dag wordt groter. Het zou dan ook weer iets minder warm worden met maxima dan vooraan de 20 graden terwijl de wind meer naar een zuidelijke richting trekt.

Later:

Maandag wordt het wisselvallig. De wind gaat naar een zuidwestelijke richting en voert onstabiele lucht aan waarin buien gaan voorkomen of perioden met regen. De maxima gaan lager zitten, maar zouden toch nog wel een graad of 20 moeten halen.

Vanaf maandag duiken we waarschijnlijk de herfst in met regen en wind. Het is echter niet duidelijk hoe de temperaturen zich gaan gedragen. Die gaan alleszins naar beneden, maar of die meteen een forse klap krijgen dan wel of we eerst nog wat 20’ers verwerken, is onzeker. Het laatste lijkt echter meer waarschijnlijk.

Samenvatting:

We krijgen vandaag net als gisteren al direct veel en lang de zon te zien met slechts sporadisch nog eens wat lokale wolken of zelfs helemaal geen wolken meer. De zon doet het duidelijk van in de vroege ochtend net als gisteren weer veel beter dan de vorige dagen en de wolken zijn grotendeels verdwenen al kunnen er lokaal misschien nog wel eens wat passeren. Het wordt weer wat warmer dan de vorige dagen met 23 graden (aan zee) tot 24-25 graden (landinwaarts). De naar oost draaiende wind neemt duidelijk af in kracht.

Vanavond en vannacht is het helder tot licht bewolkt bij minima rond 13-14 graden bij een ook dan veel minder doorstaande oostelijke tot later zuidoostelijke wind. Het kan ook wat nevelig worden.

Geert, vrijdag 19 september, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!