DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Wie zien nog steeds een imposant lagedrukgebied voor de Noorse kust liggen. Het zit gevangen tussen twee hogedrukgebieden en kan geen kant op. Daarbij hebben we aan de ene kant een sterk Azorenhoog liggen op de Atlantische Oceaan. Dat ligt nog altijd vrij noordelijk en komt amper of helemaal niet van zijn positie af al breidt het zich wel sterk uit richting de Britse Eilanden en later ook onze regio. Verder zien we een ander hogedrukgebied boven Rusland. Ook dat komt amper of niet van zijn positie af en blijft liggen waar het ligt. Daarmee is de luchtdrukverdeling de facto alweer een hele tijd helemaal geblokkeerd in onze omgeving. Tenslotte vormt zich boven Noord-Italië ook een lagedrukgebied en dat verdient ook wel wat aandacht want de daaraan verbonden fronten zorgen in (grote) delen Centraal-Europa de komende dagen voor een enorme waterbom met grote problemen die zich daar intussen her en der aan het vormen zijn.

Wij hebben vandaag nog te maken met een noordelijke stroming tussen die beide lagedrukgebieden en het zich naar onze richting uitbreidende Azorenhoog. Daarin zitten vandaag nog buien, maar door het dichterbij komen van die uitloper gaat de buienneiging er geleidelijk aan uit. In het weekeind stabiliseert alles geleidelijk aan weer, al moet er naar maandag toe nog wel een storing passeren met enkele buien. Daarna zal een nieuw centrum van hogedruk vlak in onze buurt de regie weer in handen nemen. Dat hoog loopt dan verder naar het oosten door met volgende week droog, rustiger en zonniger weer met opnieuw oplopende temperaturen en dat ziet er in de pluim van het Europese model ronduit imposant uit met een flinke nazomerse periode. De maxima zijn daarbij zoals ik het wel verwachtte intussen een beetje afgetopt, maar het ziet er vanaf dinsdag ronduit heel mooi uit en dat voor een langere periode:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zijn we nog niet van de buiigheid af. Het blijft erg onstabiel in een noordelijke stroming met aanvoer van koele lucht en maxima die niet veel verder geraken dan tot rond 15-16, landinwaarts hier en daar alweer een losse 17 graden. Het zal wel geleidelijk aan wat minder gaan waaien. Landinwaarts start de dag zelfs erg rustig, aan zee waait het meer. Die wind trekt overdag overal geleidelijk weer wat aan uit een noordelijke richting, maar minder dan de vorige dagen. Daarbij starten we aan zee met buien, elders is het eerst droog. Geleidelijk aan breiden de buien zich overdag vanaf de kust weer overal landinwaarts uit. Er kunnen bij de felste buien die eerst aan zee zitten, zeker daar lokaal nog forse neerslagsommen vallen uit erg actieve buien. Ook hagel kan nog wel en er is nog een kleine kans op een onweersklap, al gaat dat er geleidelijk wel uit. Ook landinwaarts duiken er later in de loop van de dag zeker nog een aantal buien op. Tegen de late middag / avond worden die wel minder en uiteindelijk verdwijnen ze.

Vanavond en in de nacht naar zaterdag zijn alle buien verdwenen omdat de wind dan geleidelijk aan meer noordwest tot west wordt en de aanvoer van over de Noordzee afgesneden wordt. Het zijn wel frisse nachten met minima rond 7-8 graden landinwaarts. Er kan ook wat nevel of een enkele mistbank opduiken.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen profiteren we overdag van die uitloper van het Azorenhoog die dichterbij komt. Het wordt rustiger en droog. Wel verschijnen er overdag toch zeker ook de nodige velden met bewolking al blijft de zon toch tot de avond van de partij. De maxima gaan iets hoger zitten, maar veel winst hebben we niet. Met 17-18 graden moeten we echt wel tevreden zijn.

Ook de nacht naar zondag belooft een koele nacht te worden met minima die weer in de enkele cijfertjes belanden tegen de ochtend. Ook aan zee.

Overmorgen:

Zondag is ook een grotendeels of waarschijnlijk zelfs volledig droge dag al neemt de kans op een heel enkele lokale drup regen wel wat toe, maar het is niet waarschijnlijk dat er iets valt. Er zijn wel veel wolken in de loop van de dag. Het warmt iets op met maxima die richting 17-18 graden gaan.

De nacht naar maandag is dan minder koel doordat er meer wolken passeren.

Later:

Maandag wordt dan weer een nog wat meer wisselvallige dag met kans op wat regen of een bui. Er trekt dan nog een zwak front door en de wind gaat tijdelijk wat meer naar noordwest tot noord met wat buien tot gevolg.

Vanaf dinsdag zal het een langere periode droog, rustiger en zonniger worden met opnieuw oplopende temperaturen die zelfs volgens het Europese model later in de week weer naar een zomerse 25 graden zouden kunnen evolueren. We gaan het zien, maar dat het veel beter, zonniger, droog en terug warmer wordt, is wel zeker.

Samenvatting:

Vandaag start landinwaarts vrij zonnig tot zonnig met brede opklaringen. Geleidelijk zien we net als gisteren een toename van de bewolking en kans op buien. Aan zee zijn die er al van in de ochtend. Daar zijn ze ook wat feller met nog kans op lokale hagel of zelfs nog een enkele klap onweer, al vermindert die kans wel snel. De wind is noordwest tot noord geworden en waait matig tot vrij krachtig aan zee. Boven land is die eerst zwak, later weer aantrekkend naar matig. Het wordt niet meer dan 15-16, mogelijk lokaal even 17 graden, maar in forse buien is dat veel minder en zitten we dan zelfs onder de 10 graden. De buien worden later vanmiddag snel minder.

Vanavond en vannacht zijn de buien weg en is het wisselend bewolkt en veel rustiger met een afnemende naar noordwest tot west draaiende wind. De minima zakken wel weer flink en zitten rond 6 tot 9 graden met mogelijk vorming van wat nevel of een mistbank.

Geert, vrijdag 13 september, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!