DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een imposant lagedrukgebied voor de Noorse kust beheerst de weerkaarten. Het zit gevangen tussen twee hogedrukgebieden en kan geen kant op, alleen wat noordwaarts trekken. We hebben aan de ene kant een sterk Azorenhoog liggen op de Atlantische Oceaan. Dat ligt nog altijd vrij noordelijk en komt amper of helemaal niet van zijn positie af. Het blijft gewoon liggen waar het ligt. Verder zien we een ander hogedrukgebied boven Rusland. Ook dat komt amper of niet van zijn positie af en blijft liggen waar het ligt. Daarmee is de luchtdrukverdeling de facto alweer een hele tijd helemaal geblokkeerd in onze omgeving. Wij hebben de komende dagen nog verder met dat Noorse lagedrukgebied te maken. Het trekt verder richting het noorden van Scandinavië en diept zich daar verder uit / vangt nieuwe lagedrukgebieden in die in het grote laag opgenomen worden. Samen met het Azorenhoog zorgt dat de komende dagen bij ons voor een diepe naar noordwest tot noord draaiende stroming waarmee behoorlijk koelere lucht zal aangevoerd worden. Die lucht is gestoord met regelmatig buien, buienlijnen of storingen die daarbij door onze regio zullen trekken. Het worden erg natte dagen, zeker regionaal (zie dagbesprekingen). Daarbij trok de voorbije nacht al een actief koufront door onze regio en dat wordt vandaag en de komende dagen gevolgd door tal van buien die in de ijskoude bovenluchten ontstaan in interactie met het warme zeewater.

Vanaf het weekeind stabiliseert alles geleidelijk aan weer, al moet er zeker naar zondag / maandag toe nog wel een storing passeren. Daarna zou hogedruk de regie weer in handen nemen met volgende week droog, rustiger en zonniger weer met opnieuw oplopende temperaturen, maar gezien de termijn spreek ik hier nog met twee woorden over al lijkt dit toch wel de consensus te worden:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Gisterenavond en de voorbije nacht trok zoals verwacht een heel intense regenzone voorbij die op vele plekken zoals verwacht tientallen liters water achterliet. Dit kaartje van waterinfo toont mooi dat de hele regio enkele emmers over zich heen kreeg. De donkerblauwe gebieden kregen 10 tot 25 liter en we zitten daar allemaal in … We zien zelfs gele plekken waar er meer dan 25 liter water per vierkante meter viel!

 

Vandaag zien we een zelfde verhaal: wisselvallig met perioden van buien of wat regen al starten we aanvankelijk wel grotendeels droog met brede opklaringen en kan het regionaal nog lang droog blijven. Het koelt verder af en we halen dan maar een povere 15-16 graden meer.

Gaandeweg de dag en vooral vanaf later vanmiddag duiken er geleidelijk aan buien op. Het eerst en het meest in het noorden en noordoosten van onze regio en aan de Oost- en Middenkust. Het westen, zuidwesten en zuiden kan het nog lang droog houden. Die buien in het noorden kunnen later wel fel worden. Er kunnen daar best wel actieve buien tussen zitten. Ook een klap onweer blijft mogelijk. Zeker aan zee kunnen de buien later fors worden. De wind zoekt daarbij meer een noordwestelijke tot noordelijke hoek op en blijft stevig doorwaaien met aan zee een vrij krachtige tot krachtige wind. Landinwaarts waait die duidelijk minder hard.

In de avond en nacht hebben we aan zee te maken met kustconvergentie: een erg koude bovenlucht en buien die getriggerd worden door het warme zeewater waarbij er aan zee heel veel neerslag kan vallen. Vooral de Oostkust moet rekening houden met veel en overvloedige buien en die trekken landinwaarts waarbij vooral het noordelijke deel van West-Vlaanderen en het Meetjesland veel en intense neerslag kunnen krijgen die overvloedig kan zijn met lokale overlast. De buien kunnen ook met onweer gepaard gaan, hagel en windstoten. Minima aan zee rond 12 graden, landinwaarts rond 8 à 9 graden. Het westen en zuidwesten en zuiden houdt het veel droger al lopen enkele buien ook wel tot daar door. Er kan regionaal héél veel neerslag vallen de komende 48 uur: zie ook kaartje van het regionale model Harmonie bij de dagbespreking van morgen!

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Ook morgen verdwijnt de wisselvalligheid niet en blijft het erg wisselend met perioden van zon, afgewisseld met wolken en buien. Vooral aan de kust en in een strook vanaf de Oostkust tot diep in delen van West- en Oost-Vlaanderen kunnen verspreid over de dag echt grote sommen neerslag vallen! Die kan regionaal overvloedig zijn en tot overlast leiden! Ook nog altijd met kans op onweer. Gedurende de dag verspreiden die zich weer landinwaarts. Het blijft koeler met maxima rond 15-16 graden, maar de wind neemt dan wel wat af.

In de nacht beperken de buien zich meer tot de kust en kunnen dan ook richting de Westkust beginnen trekken. Ook daar kan dan een flinke slok water vallen.

Louter illustratief hierbij een printscreen van het regionale model Harmonie met de in dat model verwachte neerslagsommen tot en met donderdagochtend. Je ziet op vele plekken grote sommen, zeker in het noordoosten van onze regio. Richting Zeeland zelfs pieken van meer dan 100 liter water per vierkante meter. Dit is een leidraad want elk model toont het zwaartepunt van de neerslag iets anders. Er zijn zelfs modellen die nog hogere pieken tonen. Je mag dit niet letterlijk nemen natuurlijk, maar het toont wel aan dat er de komende 48 tot 72 uur enorme neerslaghoeveelheden kunnen vallen vanaf de Noordkust van Nederland tot in onze regio door die kustconvergentie (interactie van ijskoude bovenluchten met het warme zeewater en door het contrast van temperaturen worden forse buien gevormd):

Overmorgen:

Vrijdag zijn we nog niet van de buiigheid af. Het blijft erg onstabiel in een noordelijke stroming met aanvoer van koele lucht en maxima die niet veel verder geraken dan tot rond 16-17 graden. Het zou wel geleidelijk aan wat minder gaan waaien. Er kunnen ook dan zeker aan de kust nog forse neerslagsommen vallen uit erg actieve buien.

Later:

Zaterdag profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog. Het wordt rustiger en droog. Wel met relatief veel bewolking. De maxima gaan iets hoger zitten, maar veel winst hebben we niet.

Zondag en maandag worden waarschijnlijk weer meer wisselvallige dagen met kans op wat regen of een bui. Vanaf dinsdag zou het een langere periode droog, rustiger en zonniger worden met opnieuw oplopende temperaturen, maar gezien de termijn ben ik daar nog voorzichtig over.

Samenvatting:

Vandaag start grotendeels droog met brede opklaringen. Geleidelijk zien we een toename van de bewolking en kans op buien. Zeker later vanmiddag kunnen dat forse buien worden in delen van onze regio. Vooral de Oostkust, het noorden en noordoosten. Zelfs een klap onweer is mogelijk. De wind is noordwest geworden en waait matig tot vrij krachtig, aan zee vrij krachtig tot krachtig. Het wordt niet meer dan 15-16 graden.

Vanavond en vannacht komen er meer en echt zware buien in de eerder genoemde regio’s. De kans op een klap onweer wordt groter en de neerslag kan overvloedig worden met kans op overlast. Minima rond 8 tot 10 graden. Meer info over de verwachte overvloedige neerslagsommen, vind je in de uitgebreide dagbespreking van vandaag en morgen!

Geert, woensdag 11 september, 06.45 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!