DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien al een hele tijd en ook vandaag nog steeds een sterk Azorenhoog liggen op de Atlantische Oceaan. Dat ligt nog altijd vrij noordelijk en komt amper of helemaal niet van zijn positie af. Het blijft gewoon liggen waar het ligt. Verder zien we een ander hogedrukgebied boven Rusland. Ook dat komt amper of niet van zijn positie af en blijft liggen waar het ligt. Daarmee is de luchtdrukverdeling de facto alweer een hele tijd helemaal geblokkeerd in onze omgeving. De verbinding die eerder nog tussen beide bestond, is inmiddels al enige dagen weer verbroken doordat de depressie die zich de vorige dagen boven Frankrijk bevond, intussen naar het noorden trok en die verbinding doormidden heeft gebroken. We hebben trouwens de komende dagen nog verder met dat lagedrukgebied te maken. Het trekt verder richting Scandinavië en diept zich daar verder uit / vangt nieuwe lagedrukgebieden in die in het grote laag opgenomen worden. Samen met het Azorenhoog zal dat de komende dagen bij ons zorgen voor een naar noordwest tot noord draaiende stroming waarmee behoorlijk koelere lucht zal aangevoerd worden. Die lucht is gestoord met regelmatig buien, buienlijnen of storingen die daarbij door onze regio zullen trekken. Het wordt een natte week. Blikvanger daarin is momenteel een nieuw laag dat ingevangen wordt in het grote laag. Het bevindt zich bij Schotland, diept fors uit en stuurt vanavond een actief koufront naar ons toe. Dat wordt gevolgd door heel erg koude lucht met tal van buien, vooral langs de kust. Pas op langere termijn neigt de pluim weer naar meer stabiliteit, maar dat lijkt geleidelijk wat meer naar achteren te schuiven in de termijn en daar wordt intussen ook aan geknabbeld zodat dat herstel toch niet zeker meer is. Je ziet de grens van de 20 graden al een paar dagen opschuiven en ook de neerslagpluim wordt steeds onstabieler:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zien we eenzelfde beeld en trend als gisteren: een wat meer terug naar naar west draaiende wind voert koelere lucht aan. We halen nog maar 18 graden en er valt regelmatig een bui of wat regen al lijkt dat overdag nog wel mee te vallen en gaan in eerste instantie de droge perioden overheersen. De bewolking zowel als de wind nemen wel toe. Het is zwaar bewolkt tot betrokken op nadering van een actieve regenzone die er tegen de late middag / avond aankomt. Er blijft ook vrij veel wind staan, zeker aan de kust. Die kan steeds uithalen tot rond 50 km per uur, zelfs iets meer aan zee.

De nachten blijven ook wisselvallig en koelen verder af met minima rond een 10-11 graden tegen de ochtend. Daarbij is er zeker in de avond en de eerste helft van de nacht best wel vrij veel neerslag mogelijk op doortocht van een actieve storing. Er kan lokaal gemakkelijk 10 tot 20 liter water per vierkante meter vallen, het meeste op een relatief korte tijd in de avond. Zelfs een onweersklap is tijdens die doortocht van dat front niet onmogelijk. Later gaat de regen over in buien. De wind neemt na passage van de storing wat af en draait naar noordwest.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen zien we een zelfde verhaal: wisselvallig met perioden van buien of wat regen. Het koelt verder af en we halen dan maar een povere 15-16 graden meer. Er kunnen daar best wel actieve buien tussen zitten. Ook een klap onweer blijft mogelijk. Zeker aan zee kunnen de buien later fors worden. De wind zoekt dan meer een noordelijke hoek op en blijft stevig doorwaaien met aan zee een vrij krachtige tot krachtige wind.

In de avond en nacht hebben we aan zee te maken met kustconvergentie: een erg koude bovenlucht en buien die getriggerd worden door het warme zeewater waarbij er aan zee heel veel neerslag kan vallen. De buien kunnen ook met onweer gepaard gaan. Minima aan zee rond 12 graden, landinwaarts rond 8 à 9 graden. Daar is het veel droger al lopen enkele buien wel even het land op.

Overmorgen:

Ook donderdag verdwijnt de wisselvalligheid niet en blijft het erg wisselend met perioden van zon, afgewisseld met wolken en buien. Vooral aan de kust kunnen in de ochtend nog tal van buien vallen. Ook nog altijd met kans op onweer. Later verspreiden die zich weer landinwaarts. Het blijft koeler met maxima rond 15-16 graden, maar de wind neemt dan wel wat af.

Later:

Vrijdag zijn we nog niet van de buiigheid af. Het blijft erg onstabiel in een noordelijke stroming met aanvoer van koele lucht en maxima die niet veel verder geraken dan tot rond 16-17 graden. Het zou wel geleidelijk aan wat minder gaan waaien.

Naar het eind van de week en het weekeind toe, wordt het weer wat stabieler met weer wat oplopende temperaturen, al lijkt dat geleidelijk aan meer naar achteren toe te schuiven en wordt daar wel aan geknabbeld. Een terugkeer naar hele stabiele, zonnige en warmere toestanden lijkt niet meteen aan de orde te zijn.

Samenvatting:

We zien vandaag overdag een verder toenemende bewolking. Daarbij loopt ook de kans op wat regen of een bui op, maar de meeste neerslag komt er pas eind van de middag / vanavond aan op nadering en doortocht van een actieve storing. Daarbij kan veel regen vallen. De temperaturen geraken niet verder dan tot rond 18 graden bij een stevige westelijke wind die vrij krachtig tot krachtig wordt aan de kust. Boven land is die vrij krachtig. Er zijn pieken van 40-50 km per uur mogelijk, aan zee nog wat meer.

Vanavond volgt een periode van intense regen waarbij er op korte tijd gemakkelijk 10 tot 20 liter water per vierkante meter kan vallen. Later wordt het weer droger met nog enkele verspreide buien. Zelfs een losse donderklap is niet onmogelijk tijdens de passage van dat front. Minima tegen de ochtend landinwaarts dalend naar 10-11 graden, aan zee iets meer. De wind neemt in de nacht wat af en wordt meer noordwestelijk.

Geert, dinsdag 10 september, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!