DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaarten worden gedomineerd door drie systemen. We zien een vrij sterk Azorenhoog liggen op de Atlantische Oceaan. Dat ligt steeds vrij noordelijk. Verder zien we een ander hogedrukgebied boven Scandinavië dat verder noordelijk wegtrekt. Tussen beide systemen in, zit een onweerachtig lagedrukgebied met kern boven Frankrijk dat zich geleidelijk aan steeds verder boven onze regio uitbreidt, maar het probleem is dat dit een vlak lagedrukgebied is zonder duidelijke structuren waardoor eventuele buien nog steeds erg moeilijk te voorspellen zijn. Er zit een vore in dat laag die onze regio eigenlijk al geruisloos passeerde waarna wat minder extreem warme lucht boven onze regio uitstroomt. Verder trekt er daarin morgen ook een zwak koufront van west naar oost door waarna we in nog minder warme lucht terechtkomen op woensdag. Vanaf donderdag kan je met de verwachtingen opnieuw – of nog steeds – weinig tot niets doen. Het Europese model is werkelijk al dagen de weg kwijt en dat is vandaag niet anders. De pluim hieronder kan zo de prullenmand in want als je kijkt naar de spreiding in dat model vanaf donderdag en de dagen daarna, dan kan dat werkelijk alle kanten op. Het Europese model is zelfs extreem pessimistisch en de operationele run (rode lijn) duwt ons diep de herfst in met bijzonder povere maxima en vrij veel regen. Als we deze letterlijk lezen, wordt het op vrijdag zelfs maar amper 15 graden. Er is echter zo goed als geen enkel lid dat dit scenario steunt. Voor meer uitleg over deze pluim, verwijs ik trouwens naar de video die ik daarover maakte die je helemaal onderaan het uitgebreide weerpraatje vindt. Het is zeker de moeite die te bekijken om die pluim beter te begrijpen.

De andere weermodellen tonen ook allerlei mogelijke oplossingen vanaf de tweede weekhelft. Dit heeft allemaal te maken met de komst van lagedrukgebieden die gevangen zitten tussen hogedrukgebieden in. Probleem is dat eigenlijk elke oplossing een andere positie van die lagedrukgebieden heeft, vandaar al die grote verschillen tussen de modellen onderling en dan nog eens per model. We nemen de pluim dan ook met een grote korrel zout en alles wat + drie dagen is, blijft heel onzeker:

 

Merk op: zoals al lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals al even lang door mij beloofd, heb ik intussen de tijd genomen om eens die pluim nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt weer een warme, maar wel onstabiele dag. De temperaturen starten in de ochtend al hoog met minima die landelijk amper onder de 17 graden geraakt zijn. In stedelijke gebieden was dat nog een stuk hoger. De maxima raken dan ook weer vlotjes erg hoog en lopen gemakkelijk op naar een 24 tot 27 graden aan zee tot gemakkelijk 26 à 28 graden landinwaarts. Daarbij is er eerst veel zon. Later op de dag wordt dat dan lokaal een mix van wolken en opklaringen en gaandeweg de dag kan mogelijk lokaal een enkele regen- of onweersbui opduiken, maar of dat gebeurt en zo ja, waar en wanneer, is weer niet te zeggen. Hou in het achterhoofd dat het mogelijk is en dat de kans landinwaarts groter is dan aan zee, maar nergens uitgesloten. Als er een bui gevormd wordt, kan dat een felle zijn. Verder krijgen we overal een zwakke zuidelijke wind, maar aan zee vanmiddag wel tijdelijk een zeebries. Die zet de maxima daar dan even terug, terwijl het daar wel minder drukkend wordt daardoor.

De avond en nacht verlopen ook erg onstabiel en zacht met steeds kans op verspreide buien, maar we gaan het moeten nowcasten. De kans op buien wordt dan wel groter door het dichterbij komen van een front dat morgen in de voormiddag door onze regio zal trekken.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen zitten we aanvankelijk nog in dezelfde situatie met een erg warme luchtmassa. Komen er opklaringen, dan zitten we direct flink boven de 25 graden. Hebben we te maken met (restanten van) regen- en onweersbuien, dan is dat flink minder. Op dit moment is daar weinig tot niets van te zeggen. We gaan het even moeten afwachten. De mate van voorspelbaarheid is momenteel heel klein: zie inleiding. In elk geval zitten we op dinsdag nog altijd in die hele warme luchtmassa die ook erg onstabiel is met steeds kans op vorming van lokale regen- of onweersbuien en die kunnen steeds fel zijn. Gaandeweg de dag echter draait de wind naar het westen en komt minder warme lucht binnen met later in de middag weer meer opklaringen vanaf de kust.

In de avond en nacht een zelfde weerbeeld. Wolken en opklaringen met vooral landinwaarts mogelijk toch nog een bui. Het is dan nog steeds erg zacht met minima rond 15 graden.

Overmorgen:

Woensdag wordt het minder warm, maar nog steeds erg onstabiel met steeds kans op vorming van een regenbui. We zijn dan wel in veel minder warme lucht terechtgekomen met maxima dan rond een 22 tot 23 graden landinwaarts, aan zee rond 21 graden.

Ook in de nacht naar donderdag is het dan koeler met minima die afkoelen tot rond een 11-12 graden tegen de ochtend.

Later:

Donderdag en de dagen erna, is alles bijzonder onzeker. Het kan op donderdag zowel 17 als 24 graden worden … Alles zal afhangen van waar een lagedrukgebied met haar fronten zal terechtkomen en daar is op dit moment weinig met zekerheid over te zeggen. Ik neig wel naar hogere maxima die ergens vooraan de 20 graden zouden gaan uitkomen met een niet zo grote kans op neerslag, maar we gaan toch even de nieuwste en recentere weerkaarten moeten afwachten om zekere dingen te gaan zeggen hierover.

Er is voor de periode later volgende week een enorme onzekerheid in de weerkaarten geslopen. Het is dan ook zo goed als onmogelijk om daar een heldere verwachting voor op te maken … Zie inleiding. We gaan dat voor de komende periode telkens maar kort van voordien kunnen inschatten. Zie ook de inleiding.

Samenvatting:

Vandaag is net als gisteren een erg warme dag met maxima van 25-26 graden aan zee tot rond 27-28 graden landinwaarts en zeker in stedelijke gebieden. Het is wel iets minder warm en drukkend dan gisteren. We starten daarbij wel overal met veel zon. Later komen er wel wat wolkenvelden voor. De wind is daarbij zuidelijk en waait meest zwak tot matig. Er is kans op het ontwikkelen van een lokale regen- of onweersbui, maar eerlijk gezegd is die kans maar klein. Echter: als er dan toch een bui ontwikkelt, kan dat een felle regen- of onweersbui zijn. Aan zee krijgen we later wel een zeebries met daar wat aftopping van de maxima waarbij het dan minder drukkend wordt.

Ook vanavond en vannacht is het erg warm met minima rond 16-17 graden en een mix van wolken en opklaringen. De kans op een lokale regen- of onweersbui wordt dan wel groter, maar erg felle buien zie ik er niet meteen in.

Geert, maandag 02 september, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!