DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk en uitgestrekt hogedrukgebied ligt met kern boven Noorwegen en trekt verder richting Finland. Rond dit hoog staat bij ons een diepe zuidoostelijke stroming met aanvoer van erg warme lucht. Een warmtefront dat de scheiding vormt tussen deze heel warme lucht en minder warme lucht ligt inmiddels boven Nederland en trekt langzaam verder noordwaarts. Boven Frankrijk ontwikkelt zich intussen ook een onweerachtig laag wat de situatie de komende dagen bijzonder complex en moeilijk te voorspellen maakt. Na het weekeind zien we dat er zich ten westen van en boven de Britse Eilanden een lagedrukgebied ontwikkelt dat daar ter plekke wat blijft liggen, maar deze evolutie is opnieuw veel minder uitgesproken dan dat die gisteren in de kaarten zat. Dat zou dan wel tijdelijk zorgen voor een draaien van de stroming naar het zuidwesten, maar opnieuw met een grote mate van onzekerheid tot gevolg bij ons. Waar en wanneer trekken er dan immers fronten van dat laag door en naar onze regio: één groot vraagteken en verschillend van model tot model en van run tot run. Op langere termijn zou dan weer het Azorenhoog meer aan invloed winnen. Dat zijn dus de grote lijnen, maar eerlijk gezegd: alles wat neerslag en buien betreft, is op dit moment bijzonder onzeker én bijzonder moeilijk in te schatten. Wat de temperaturen betreft, is alles op korte termijn wat duidelijker geworden, maar als je kijkt naar de pluim hieronder, zie je nog steeds midden en zeker in de tweede helft van komende week een enorme spreiding in de temperaturen. We gaan het allemaal even moeten afwachten en kijken hoe het verder evolueert:

 

Merk op: zoals al lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals al even lang door mij beloofd, heb ik vorige week de tijd genomen om eens die pluim nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met vrij veel wolken. Die horen bij Franse buien die intussen uitgedoofd zijn, maar waarvan de bewolking eerst ons weerbeeld nog beheerst. Daarbij wordt overdag met een naar oost tot zuidoost draaiende en wat afnemende wind, veel warmere lucht aangevoerd. De maxima gaan omhoog en gaan landinwaarts zelfs naar 28-29 graden! Ook aan zee kan het gemakkelijk 27-28 graden worden. Er is flink wat ruimte voor de zon, al blijven er ook overdag regelmatig wel wolkenvelden passeren. Daarbij kan een bui opduiken, maar waar … en wanneer … en komt die bui er echt wel aan? Onmogelijk te zeggen en eerlijk gezegd is de kans op een bui zelfs maar klein, maar niet uitgesloten. Als er eentje opduikt, dan kan dat een felle bui zijn met onweer en alles er op en er aan.

Vanavond en vannacht zitten er ook mogelijk verspreide regen- en onweersbuien bij opnieuw erg zachte minima van 16 graden en meer. Ook dan echter is er maar hier of daar een bui en blijven veel plekken het ook weer gewoon droog houden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Ook morgen wordt dan een warme, maar wel onstabiele dag. De maxima voor die dag zijn in de huidige verwachtingen net als gisteren, ook weer een beetje opgehoogd. Het is dan 24 tot 27 graden aan zee tot gemakkelijk 26 à 29 graden landinwaarts met een mix van wolken en opklaringen en gaandeweg de dag zeker de vorming van verspreide regen- en onweersbuien of gebieden met regen. Ook dan geldt; onmogelijk te zeggen waar en wanneer.

De avond en nacht verlopen ook erg onstabiel en zacht met steeds kans op verspreide buien, maar we gaan het moeten nowcasten.

Overmorgen:

Dinsdag zitten we in dezelfde situatie met een erg warme luchtmassa. Komen er opklaringen, dan zitten we direct flink boven de 25 graden. Hebben we te maken met (restanten van) regen- en onweersbuien, dan is dat flink minder. Op dit moment is daar weinig tot niets van te zeggen. We gaan het even moeten afwachten. De mate van voorspelbaarheid is momenteel heel klein: zie inleiding. In elk geval zitten we op dinsdag nog altijd in die hele warme luchtmassa die ook erg onstabiel is met steeds kans op vorming van lokale regen- of onweersbuien en die kunnen steeds fel zijn.

In de avond en nacht een zelfde weerbeeld.

Later:

Woensdag wordt het minder warm, maar nog steeds erg onstabiel met steeds kans op vorming van een regenbui. We zijn dan wel in veel minder warme lucht terechtgekomen met maxima dan rond een 22 tot 23 graden.

Er is voor de periode later volgende week een enorme onzekerheid in de weerkaarten geslopen. Het is dan ook zo goed als onmogelijk om daar een heldere verwachting voor op te maken … Zie inleiding. We gaan dat voor de komende periode telkens maar kort van voordien kunnen inschatten. Zeker is dat het erg warm blijft en onstabiel, maar of, waar en wanneer zich buien(complexen) vormen, is op dit moment echt niet te zeggen.

Samenvatting:

Vandaag is een erg warme dag met maxima van 27 graden aan zee tot rond of zelfs vooraan de 30 graden landinwaarts en zeker in stedelijke gebieden. We starten daarbij met veel wolken, maar de zon breekt geleidelijk aan door en kan zelfs flink gaan schijnen per momenten. Ook al drijven er ook overdag zeker van tijd tot tijd wel wolkenvelden voorbij. De wind is daarbij oost tot zuidoostelijk en waait meest zwak tot matig. Er is kans op het ontwikkelen van een lokale regen- of onweersbui, maar eerlijk gezegd is die kans maar klein. Echter: als er dan toch een bui ontwikkelt, kan dat een felle regen- of onweersbui zijn.

Ook vanavond en vannacht is het erg warm met minima rond 16-17 graden en een mix van wolken en opklaringen met steeds kans op die ene lokale regen- of onweersbui.

Geert, zondag 01 september, 10.00 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!