DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog heeft zich inmiddels uitgebouwd tot een apart hogedrukgebied dat tot en met dinsdag over onze regio blijft liggen. De kern ervan trekt wel geleidelijk aan meer richting Polen, maar een uitloper ervan blijft nog tot en met morgen in de avond over onze regio liggen. Intussen vormt zich boven Frankrijk een onweerachtig lagedrukgebied dat tegen woensdag tot bij ons geraakt. Daardoor wordt er bij ons de komende dagen snel steeds warmere lucht aangevoerd wat uitloopt op een paar hoogzomerse dagen. Vanaf dinsdagavond / woensdag neemt de onstabiliteit echter snel toe op nadering van het Franse laag. De vraag is of de onweders daarvan tot bij ons geraken en zo ja, wanneer. Waarschijnlijk lukt dat pas in de loop van woensdag tegen de avond en op donderdag, hoewel sommige modellen sporadisch ook al vroeger eens een signaal geven. Zoals dikwijls bij onweer, gaan we dat moeten nowcasten (opvolgen op het moment zelf dus). Na woensdag stelt zich een westelijke stroming in, maar die is niet al te sterk. We zien dat er dan geregeld weer storingen tot bij ons geraken, maar door een aanhoudende invloed van het Azorenhoog lijken die niet al te actief te zijn. De pluim toont mooi de opstoot van de zomerse warmte voor enkele dagen, gevolgd door een afkoeling in de tijd daarna waarbij de temperaturen ook nadien zeker niet koud worden. Integendeel zelfs zomers blijven, maar met opnieuw meer oplevende wisselvalligheid al lijkt het daarmee best wel mee te vallen en is dat niet al te uitgesproken:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een mooie en erg warme zomerdag. Met veel zon en een naar oost tot noordoost draaiende wind wordt het vanmiddag gemakkelijk 23-24 graden aan zee tot rond 28 graden landinwaarts. Dat is zelfs wat hoger dan in eerdere verwachting zat en dat hebben we te danken aan de aanvoer van erg warme landlucht. Zeker in de dieper landinwaarts gelegen delen van West-Vlaanderen en in grote delen van Oost-Vlaanderen halen we die maxima gemakkelijk. Ook in de steden zitten maxima rond die waarden en zelfs nog wat hoger er zeker in. Er zijn niet veel wolken meer, hoogstens wat tijdelijke stapelwolkjes landinwaarts in de namiddag of af en toe wat hoge sluierwolken. De wind draait in de namiddag aan zee onder invloed van wat zeebries wel weer wat terug naar een noordelijke hoek.

Vanavond koelt het langzaam af en profiteren we nog lang van een zomerse avond. Het is laat in de avond als we weer onder de 20 graden gaan uitkomen. De nacht verloopt ook rustig, helder en met minima rond 13 à 14 graden.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar nog steeds het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen wordt het zelfs nog iets warmer en kan het landinwaarts opnieuw gemakkelijk 28 tot zelfs 30 graden worden. Lokaal zelfs nog meer. Het is volop zonnig. Later schuiven er mogelijk wat wolkenvelden binnen van over Frankrijk. Of er morgen daadwerkelijk al een eerste vooruitgeschoven onweersbui tot bij ons raakt is weinig waarschijnlijk, maar toch niet volledig uitgesloten. We gaan het echt op het moment zelf moeten afwachten of dat gebeurt of niet.

Tegen de avond en in de nacht naar woensdag wordt de kans op een regen- of onweersbui iets groter, maar dat is toch niet zo waarschijnlijk. We gaan moeten nowcasten. De minima dalen tegen de ochtend naar een 15-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag wordt het ook nog warm, maar wel wat onstabieler. In de loop van de dag komt er wat meer bewolking binnen en daarmee stijgt dan geleidelijk aan de kans op een regen- of onweersbui toch wat al is het nog te vroeg om daar al veel details over te geven. Voor hetzelfde geld blijven de buien ook nog lang uit onze regio weg.

Tegen de avond en nacht zien we eenzelfde beeld: een stijgende kans op een regen- of onweersbui, maar het is onmogelijk te zeggen of die gaan vallen en waar. Het is in elk geval een heel warme avond en nacht met minima die zelfs boven de 15 graden blijven zitten.

Later:

Donderdag draait de wind naar het westen en trekt in de loop van de dag een koufront door dat minder warme lucht voorafgaat. Toch halen we nog maxima van een flink stuk in de 20 graden. Het algemene weerbeeld is echter veel minder: meer wolken en kans op wat regen of een bui.

Waarschijnlijk wordt het in de tweede helft van de week weer wisselvalliger en minder warm, maar echt totaal verregende dagen zitten daar niet in en de temperaturen blijven toch ergens tussen 20 en 25 graden uitkomen.

Samenvatting:

Vandaag is net als gisteren een hoogzomerse dag alleen nog een flink stuk beter en warmer. Er is veel zon al verschijnen er vanmiddag landinwaarts wel weer wat stapelwolken, maar minder dan gisteren. Aan zee is het ronduit zonnig. Maxima die weer hoger uitkomen van rond 24 graden aan zee tot wel 26 tot 28 landinwaarts in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen rond 28 graden. Lokaal nog iets meer. De wind waait zwak uit oost tot noordoost, aan zee is er vanmiddag wel een zeebries.

Vanavond en vannacht is het helder en rustig. We krijgen een mooie zomeravond met langzaam dalende temperaturen en met minima die tegen de ochtend nog rond 14 graden zitten. Er kan wat lokale nevel opduiken.

Geert, maandag 29 juli, 06.20 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Vooral bij opgaande en ondergaande zon krijg je soms de mooiste optische effecten rond zonnestralen. In dit geval kijken we naar een zonsondergang waarbij er ook zo’n mooie effecten optreden op en rond een wolkenband die vlak voor de zon hangt en waarbij de zonnestralen weerkaatsen op die wolk. Daardoor krijg je mooie optische verschijnselen en lijkt de zon van achter de wolk echt “te stralen”. In werkelijkheid is dit een spel van licht en schaduw, maar het is heel mooi om naar te kijken.

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!