VR

10/18/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We blijven in dezelfde – eigenlijk weer geblokkeerde – weersituatie zitten waarbij [...]
Lees verder

ZA

19 okt

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 17 tot 18 graden als maxima. Ook dan kan [...]
Lees verder

ZO

20 okt

Weertype

Weertype

11° | 17°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Het wordt eentonig om te zeggen, maar ook voor de zondag zit er niet zoveel verandering in de w [...]
Lees verder

MA

21 okt

Weertype

Weertype

13° | 17°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag zitten we nog met stabilisatie in onze atmosfeer. Dat is echter allemaal maar tijdelijk en we danken dat aan de komst van een uitloper van het Azorenhoog die sinds gisteren ons weer beïnvloedt. Daarbij draait de wind geleidelijk wat meer naar een zuidelijke hoek en wordt daarbij dan weer veel warmere lucht aangevoerd. Een volgende storing is echter onderweg en die zal tegen vandaag laat in de middag en in de nacht naar vrijdag ons weer beïnvloeden. Vrijdag overdag trekt die dan snel weg en zaterdag ligt die enkel nog over het zuidoosten van ons land. Daarna zien we dan in de loop van zondag een herhaling van zetten met telkens een redelijke invloed van het Azorenhoog die uitlopers naar onze richting stuurt. Begin volgende week zou dat zelfs een heus apart filiaal van een hogedrukgebied in onze regio opleveren. Later in de week zou de invloed van lagedrukgebieden weer groter worden, maar we blijven dan wel de hele tijd in vrij warme (zomerse) lucht zitten. De pluim blijft daarbij dan ook over de hele lijn erg aangename temperaturen tonen. Het gaat daarbij wel vooral de eerste dagen nog wat op en neer met vooral zaterdag ook weer een wat minder warme dag. Op langere termijn zie we nog altijd een wat opwarmende trend al is die wel weer afgezwakt. Daar blijf ik – zoals de hele zomer al – heel voorzichtig mee want je ziet inderdaad opnieuw hetzelfde scenario als telkens voorheen het geval was: hoe dichter dat allemaal komt, hoe meer die grote pieken er weer uitgaan. Je ziet ook later in de week weer enkele neerslagpieken verschijnen vanuit het niets want die waren er gisteren niet, maar ook dat verwondert mij niet en ligt in de lijn van deze zomer. Meest waarschijnlijke is voorlopig een verder zetten van het vrij warme, maar af en toe toch onstabiele weer zoals we nu kennen al kan daar wel eens een uitschieter naar boven of naar onderen tussen zitten. Zaterdag lijkt daarbij verder wat minder te worden, terwijl we volgende week enkele hogere pieken zien …

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het weer warmer. Een naar zuid tot zuidwest draaiende wind voert warmere lucht aan met maxima van rond 22 graden aan de kust tot 24 graden of wat meer landinwaarts. Het is droog al zou in de vroege ochtend een enkele drup niet hoeven te verwonderen op doortocht van een zwak warmtefront. Vooral aan zee is die kans er wel, elders is het droog. Dat levert dan verder ook eerst veel wolken op. Vervolgens klaart het tijdelijk op met zelfs mogelijk ook tijdelijk nog eens wat meer brede opklaringen, al kan de bewolking later wel weer gaan toenemen. Tegen de late middag / avond is een bui mogelijk.

Vanavond en vannacht trekt dan een storing door. De meeste modellen geven hierbij perioden met wat regen, waarbij het later in de nacht al snel weer droog wordt. Er is echter een grote maar: een paar regionale modellen (en eigenlijk die waar ik vrij veel waarde aan hecht) laten een heuse zondvloed zien voor vannacht in de orde van grootte van 10 tot lokaal 30 liter water per vierkante meter. Nu is het probleem dat deze regionale modellen daarin voorlopig alleen staan en dat die in de loop van de ochtend een nieuwe update brengen die er nu nog niet is. Ik ben geneigd die modellen te volgen, maar gezien ze alleen staan, zou ik graag de ochtendruns daarvan zien alvorens ze volledig te volgen. Ik volg het op en als dit bevestigd wordt, stuur ik nog via sociale media (whatsapp) een update daarover. Volg dus zeker die weerlijsten (zie verder naar onderen in het algemene weerpraatje hoe dat moet). De minima blijven met 16-17 graden wel erg zacht.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar nog steeds het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen is het dan weer wisselvalliger met de doortocht van een storing in de vroege ochtend en veel bewolking. Er vallen daarbij dan wat buien of zelfs tijdelijk wat regen al lijkt het er op basis van de laatste kaarten op dat die storing al in de nacht zou doorlopen en dat morgen overal droog start. Nadien is het ook overdag veelal, maar niet volledig, droog met een mix van wolken en opklaringen en eventueel een heel enkele bui. Het koelt wat af, maar het blijft wel warm. We halen nog steeds gemakkelijk maxima van ergens vooraan de 20 graden tot een lokale 22.

In de avond en nacht is het ook meest droog met minima tegen de ochtend ergens rond een 12-13 graden.

Overmorgen:

Zaterdag lijkt een droge dag te zijn of toch zo goed als. Een volgende storing ligt boven de Ardennen, maar zou niet veel verder komen dan het zuidoosten van ons land. Bij ons houden we het waarschijnlijk droog of het zal niet veel schelen. Maxima daarbij rond een 20-tal graden of net vooraan de 20 graden.

Later:

Zondag strekt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog zich over onze regio uit en vormt een apart hogedrukgebied. Het is droog, vrij zonnig tot zonnig en de temperaturen gaan weer omhoog met waarden ergens tussen 21 en 23 graden.

Vanaf zondag zal een hogedrukgebied zich met ons weer komen bemoeien waarbij het opnieuw een stuk warmer wordt. Het zzal dan ook voor een langere periode droog worden met meer zon, hoewel we steeds met twee woorden moeten spreken in deze zomer want 100% stabiel ziet het er toch ook niet uit, maar wel opnieuw zomers. Zeker naar het midden van de week toe.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wolken. Ook overdag blijft er veel bewolking hangen, al zijn er ook zeker van tijd tot tijd betere momenten met meer zon. Later in de middag neemt de bewolking weer toe. Eventueel valt er vanochtend vroeg een drupje aan zee, daarna is het tot de late middag droog waarna de kans op regen of een bui weer groter wordt. Maxima rond 22 graden aan zee tot 24 elders bij een zwakke tot hoogstens matige zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht zijn er perioden met regen, mogelijk overvloedig. Dat laatste is niet zeker en volg ik op in de loop van de dag: zie uitgebreide dagbespreking. Enkele regionale modellen lopen immers flink uit de pas … Minima rond 16-17 graden en dus heel zacht.

Geert, donderdag 25 juli, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Heb je ze gezien dit jaar? O.a. vrijdagavond 28 juni waren ze er opnieuw! De Lichtende Nachtwolken en dat is best bijzonder. Het gebeurt dat we ze jaren moeten missen en dit jaar zagen we op een week tijd twee keer een grote show. Wie het toen niet kon zien: hier is een korte impressie van die display want het was weer een hele mooie:

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!