VR

10/18/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We blijven in dezelfde – eigenlijk weer geblokkeerde – weersituatie zitten waarbij [...]
Lees verder

ZA

19 okt

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 17 tot 18 graden als maxima. Ook dan kan [...]
Lees verder

ZO

20 okt

Weertype

Weertype

11° | 17°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Het wordt eentonig om te zeggen, maar ook voor de zondag zit er niet zoveel verandering in de w [...]
Lees verder

MA

21 okt

Weertype

Weertype

13° | 17°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ook vandaag zitten we eigenlijk in een soort van zwakke westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan. Daarbij trekken lagedrukgebieden ten noorden van ons voorbij, terwijl wij meer onder de beschermende invloed raken van uitlopers van het Azorenhoog. We zien een duidelijk sturend lagedrukgebied liggen nabij IJsland. Het koufront daaraan verbonden trok eergisteren al in de late middag door onze regio waarna we gisteren en vandaag in wat minder warme lucht terechtgekomen zijn. Daarbij gaan de temperaturen geleidelijk wat omlaag met waarschijnlijk vandaag (in plaats van morgen) de minst warme dag. Verder liggen nog enkele randstoringen boven onze regio en de Britse Eilanden. Die zijn echter fel verzwakt door de nabijheid van het Azorenhoog. De voorbije nacht en vanochtend vroeg, maar ook vandaag overdag trekken enkele van die storingen door onze regio waarbij we in wat minder warme lucht raken met enkele buien of wat verspreide regen. Tegen morgen stabiliseert alles door de komst van een nieuwe uitloper van het Azorenhoog. Daarbijd draait morgen al, maar zeker donderdag aan de voorzijde van een volgende storing de wind bij ons naar het zuiden en wordt weer veel warmere lucht aangevoerd waarna dan tegen donderdag laat in de middag, in de nacht en vrijdag overdag een volgende zwakke storing volgt. Ook in het weekeind en op langere termijn naar volgende week toe zien we een vergelijkbaar weerbeeld met telkens een redelijke invloed van het Azorenhoog die uitlopers naar onze richting stuurt. Begin volgende week zou dat zelfs een heus apart filiaal van een hogedrukgebied in onze regio opleveren. Later in de week zou de invloed van lagedrukgebieden weer groter worden, maar we blijven dan wel de hele tijd in vrij warme (zomerse) lucht zitten. De pluim blijft daarbij dan ook over de hele lijn erg aangename temperaturen tonen. Het gaat wat op en neer met vooral vandaag wat minder warme maxima en ook in het weekeind een kleine, maar niet heel erg uitgesproken dip. Op langere termijn zie we nog altijd een wat opwarmende trend, maar daar blijf ik – zoals de hele zomer al – heel voorzichtig mee. Meest waarschijnlijke is voorlopig een verder zetten van het vrij warme, maar af en toe toch onstabiele weer zoals we nu kennen:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start nog wisselvallig. Een storing trekt in de (vroege) ochtend eerst door onze regio en zorgt voor veel bewolking en aanvankelijk kans op wat regen of een bui. Daarna komen er meer droge perioden, maar ook later en gedurende de dag vallen er zeker (landinwaarts) nog wel enkele buien, al worden die dan vanaf het westen wel minder. Toch kan daar links of rechts landinwaarts en zeker dieper landinwaarts best nog wel een pittige bui tussen zitten. Later vanmiddag zijn aan de kust de droge perioden weer aan zet en komen er vanaf daar geleidelijk aan steeds meer opklaringen. Maxima daarbij ergens rond of vooraan de 20 graden aan de kust, landinwaarts iets hoger. Het is echter duidelijk wat minder warm met een naar west tot noordwest draaiende wind.

In de avond en nacht is het droog met minima die tegen de ochtend dalen naar een 13 à 14 graden. Het is daarbij licht tot wisselend bewolkt en het kan ook wat nevelig worden.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar nog steeds het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen lijkt een volledig droge dag te kunnen worden met opnieuw maxima die weer wat hoger gaan zitten. Die komen gaandeweg de dag ergens rond de 20 tot 21 graden aan zee uit. Landinwaarts wat hoger rond een 23-tal graden. Het zag er daarbij eerst naar uit dat dit de minst warme dag van de week zou zijn, maar vandaag zien we toch dat morgen alweer wat opgewarmd is. Daarbij starten we nog met een zwakke noordwestelijke wind, maar die draait later in de dag naar zuidwest tot zuid en de zon doet toch flink mee. Aan zee is het ronduit zonnig, landinwaarts zitten wat meer stapelwolken, maar al bij al dus ook zeker geen slechte dag, integendeel.

De daaropvolgende nacht is ook wat minder warm, hoewel we toch nog minima rond een 12 tot 13 graden noteren tegen de ochtend.

Overmorgen:

Donderdag wordt het weer warmer. Een naar zuid draaiende wind voert warmere lucht aan met maxima van 22-23 graden aan de kust tot 24 en zelfs een zomerse 25 graden of wat meer landinwaarts. Het is droog met brede opklaringen, al kan de bewolking later wel weer gaan toenemen. Tegen de late middag / avond is een bui mogelijk.

Ook in de nacht naar vrijdag kunnen er enkele buien zitten.

Later:

Vrijdag is het dan weer wisselvalliger met de doortocht van een storing. Er vallen wat buien, maar het blijft wel warm.

Ook tijdens het weekeind en de hele volgende week neigen de weerkaarten weer naar warmere dagen. Vooral vrijdag en mogelijk ook nog zaterdag zou het daarbij ook weer licht wisselvallig kunnen zijn met mogelijk eens wat buien, maar veel zal dat allemaal niet zijn. Al bij al dus zeker geen slechte vooruitzichten voor de hele week. Integendeel. Ik durf er best een etiket ‘zomers’ op te plakken met een licht wisselvallige inslag op sommige dagen (vooral vandaag en vrijdag).

Samenvatting:

Vandaag is het wisselvalliger. De dag is gestart met wat regen en buien. Overdag kunnen er ook nog buien vallen. Lokaal kan dat best een pittige bui zijn. Vanmiddag beperken die zich geleidelijk aan steeds meer tot de landinwaartse gebieden. Aan zee wordt het dan droger en zonniger. Het is minder warm, maar zeker niet koud. De dag start met 17-18 graden en we halen maximaal rond de 20 graden aan de kust tot 22 graden elders. Daarbij staat een matige noordwestelijke wind.

Vanavond en vannacht is het droog en licht tot wisselend bewolkt met vorming van wat verspreide nevel. Minima daarbij rond een 13-tal graden tegen de ochtend.

Geert, dinsdag 23 juli, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Heb je ze gezien dit jaar? O.a. vrijdagavond 28 juni waren ze er opnieuw! De Lichtende Nachtwolken en dat is best bijzonder. Het gebeurt dat we ze jaren moeten missen en dit jaar zagen we op een week tijd twee keer een grote show. Wie het toen niet kon zien: hier is een korte impressie van die display want het was weer een hele mooie:

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!