VR

09/20/2024

Weertype

Weertype

14° | 24°

5 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert nog altijd de Europese weerkaarten volledig. Het strekt zich [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt er [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

15° | 22°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

MA

23 sep

Weertype

Weertype

15° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt het wisselvallig. De wind gaat naar een zuidwestelijke richting en voert onstabie [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied bij de Ierse Zee trekt noordwaarts en beïnvloedt ons weer. Het trekt via de Britse Eilanden naar het noorden. Het warmtefront van dat laag trok in de nacht al door onze regio met direct daaropvolgend een opstoot van zomers warme lucht. Het koufront volgt echter al heel snel en ligt vanochtend al tegen de kust waarbij het vanmiddag snel tot regen- en onweersbuien komt die de warmte alweer verdrijven. Dat is een potentieel gevaarlijke setting omdat diverse modellen de buien tegen de late middag laten oplijnen (in een zogenaamde squall-line) waarbij zwaar onweer zou kunnen voorkomen, zeker en vooral landinwaarts: zie verder de dagbespreking. Woensdag tot en met het eind van de week zitten we vervolgens alweer in een heel wisselvallige zuidwestelijke stroming waarin zo goed als dagelijks buienlijnen en fronten doortrekken onder impuls van nieuwe lagedrukgebieden die zich constant in onze buurt ophouden. Die kunnen dan opnieuw geen kant op want zowel ten westen als ten oosten liggen hogedrukgebieden waarbij alles steeds maar opnieuw in dezelfde blokkadetoestanden geraakt. Ook komend weekeind lijkt die wisselvallig nog niet te stoppen. Begin volgende week werpt zich mogelijk een hogedrukgebied op in onze buurt, maar ook dat lijkt weer maar tijdelijk te zijn al is dat nog te ver weg om al veel zinnigs over te zeggen. De pluim toont alleszins voor de eerste 7 tot 10 dagen een aanhoudend zeer wisselvallig weerbeeld al zitten daar van tijd tot tijd toch ook wel eens wat betere momenten en dagen tussen, afgewisseld met slechte dagen:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we zoals aangekondigd een tijdelijke opstoot van zomerse warmte, maar het beeld is erg ongelijk en verdeeld. Het wordt met een naar zuidoost draaiende wind erg en plots warm. Tot 25 graden en meer landinwaarts. Dat zou tegen Vlaams-Brabant aan tot rond 27-28 graden kunnen zijn. Centraal en westelijk Oost-Vlaanderen zal een 25 tot 27 graden noteren. West-Vlaanderen zit ergens rond een 22 tot 25-26 graden in het zuiden van de provincie. De kust blijft duidelijk veel achter door al snel binnenlopende wolken, gevolgd door buien. Daar halen we dan ook maar maxima rond een 20 tot 22-tal graden. Er zijn modellen die het ook daar toch een 23-24 graden laten worden en die de buien wat later berekenen.

Verder is er vooral landinwaarts eerst flink wat ruimte voor de zon, al drijven er ook wolkenpartijen over. Aan zee zijn er veel meer wolken. De regel is: hoe meer naar de kust toe, hoe meer wolken. Die bewolking en daarmee de kans op regen- en onweersbuien neemt vooral vanaf de middag wel snel toe. Later in de middag vormen zich onweersbuien. De diverse modellen zijn het grondig oneens over hoe en waar dat zal gebeuren. De trend was de voorbije 24 uur dat alles steeds meer oostwaarts zou schuiven, maar de voorbije nacht is die trend weer wat gekeerd en wordt de vorming van zware buien ergens in de loop van de middag / vooravond berekend. De waarheid is dat je met onweersbuien eigenlijk nooit ver van voordien kunt zeggen waar en wanneer de buien exact opduiken. We gaan dat vanmiddag een beetje moeten nowcasten. Ook de zwaarte van de buien is moeilijk in te schatten. De verwachting is dat de meest zware buien oostelijker zitten en misschien nog net een deel van Oost-Vlaanderen meenemen. De zwaarste rukwinden en grote hagel zou niet voor onze regio zijn, al weet je natuurlijk nooit. Het is voldoende dat alles een uur of twee later komt zodat het wat meer kan opwarmen bij ons en we hebben toch prijs met de zwaarste buien.

Zoals het er nu voor staat verwacht ik ergens tussen de middag en de vooravond de vorming van die buienlijn in West-Vlaanderen. Die trekt dan vervolgens activerend het binnenland in. Er zit daar onweer op met op korte tijd mogelijk veel regen (10-20 liter per vierkante meter, lokaal mogelijk meer). Er is kans op rukwinden, zeker landinwaarts en die kunnen fel uitpakken. Hoe oostelijker in het land, hoe feller de wind. Ook hagel is mogelijk en ook daar geldt: hoe oostelijker, hoe groter de kans.

De wind zit bij dat alles eerst in het zuidoosten en waait zwak tot matig. Bij de buien is die uiteraard veranderlijk en kan fel uithalen.

Vanavond trekken de buien weg. Het wordt dan snel rustig en de nacht verloopt droog met een mix van wolken en opklaringen. Het is nog altijd erg zacht met minima rond 15-16 graden. Tegen de ochtend stijgt de kans op enkele regenbuien opnieuw.

Tip: volg mijn sociale media zoals facebook, X en vooral whats-app. Zeker op die laatste stuur ik als het nodig is updates. Even naar beneden scrollen en daar staat vermeld hoe je dat kunt doen.

Noot: Vrijdagavond 28 juni waren ze er opnieuw! De Lichtende Nachtwolken en dat is best bijzonder. Het gebeurt dat we ze jaren moeten missen en dit jaar zagen we op een week tijd twee keer een grote show. Wie het toen niet kon zien: hier is een korte impressie van die display want het was weer een hele mooie:

 

 

Let ook op of er eventueel ook vanavond of de komende dagen opnieuw NLC’s of Lichtende Nachtwolken kunnen opduiken al zal er vanavond en vannacht wel te veel lage bewolking zijn om ze te zien. Lichtende nachtwolken, zijn wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs. Vrijdagavond dus, maar ook vorige zondagavond laat en tot na middernacht waren ze bijvoorbeeld te zien. Zie ook het tweede filmpje daarover helemaal op het einde van de pagina met het uitgebreide weerbericht. Je kunt ze het beste spotten – als ze er zijn – tussen 23 en 00 uur of tussen 03 en 04 uur ’s morgens. Als ze zouden opduiken, stuur ik zeker nog een update daarover via sociale media. Abonneer je dus zeker ook op mijn whats-app lijst (zie iets verder naar onderen)!

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen is het in de vroege ochtend eerst nog wisselvallig met vooral dan mogelijk eerst nog een reeks regenbuien. Die trekken snel weg en dan wordt het droog. Ook in de namiddag lijkt het droger of volledig droog te blijven met meer opklaringen en maxima dan weer rond de 20 graden aan de kust tot vooraan de 20 graden landinwaarts. Een zuidwestelijke wind voert dan immers weer minder warme lucht aan. Die wind waait wel weer wat steviger door. Zeker aan zee zou die later weer vrij krachtig kunnen worden.

De nacht naar donderdag verloopt mogelijks droog en steeds vrij zacht.

 

Overmorgen:

Donderdag zijn de verwachtingen verbeterd. Een bui is mogelijk, maar het lijkt nu toch meest droog te blijven met maxima opnieuw ergens rond of vooraan de 20 graden. Later in de middag nadert een buienlijn, maar mogelijk komt die pas tegen de avond.

Later:

Vrijdag wordt weer een echte dieptepunt-dag. Het is bewolkt tot zwaar bewolkt met perioden van intense regen of buien. Zelfs met een onweersklap. Veel meer dan een graad of 18 lijkt het dan weer niet te worden.

In het weekeind is het ook weer minder warm al halen we dan weer een 20 graden of iets meer. De wisselvalligheid lijkt niet onmiddellijk te gaan verdwijnen. Integendeel. Elke dag staan wel buien op het menu.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een tijdelijke opstoot van zomerse lucht. Zie ook de uitgebreide dagbespreking: maxima van rond 20-22 graden aan zee, landinwaarts snel oplopend tot rond 28 graden in het zuidoosten van Oost-Vlaanderen. Aan zee zijn er al snel veel wolken en die nemen overal toe. Vanmiddag vormen zich regen- en onweersbuien. Die kunnen fel worden. Zie ook de uitgebreide dagbespreking daarvoor. Fel onweer, veel regen, mogelijk rukwinden en hagel kunnen zich daarbij voordoen. Zeker landinwaarts. Tip: volg de sociale media (bij voorkeur whatsapp) waar – als het nodig is – updates worden gepost later op de dag.

Vanavond en vannacht trekken de buien snel weg. Het is dan droog bij minima van 15 graden of hoger. Tegen de ochtend valt er mogelijk weer een aantal verspreide regenbuien.

NLC’s (Noctilucent Lighting Clouds)! Speciale vermelding: scrol zeker eens verder naar onderen door waar je nog een link vindt naar een korte video van de lichtende nachtwolken die in de late avond van vorige week zondag te zien waren! Ook vrijdagavond waren ze er en daar staat een filmpje van bij de dagbespreking  van vandaag.

Geert, dinsdag 09 juli, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Lichtende nachtwolken 23-24 juni 2024. Lichtende nachtwolken, zijn wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!