WO

11/20/2024

Weertype

Weertype

|

40 %

Windrichting

4-6 bft
De weerkaart wordt gedomineerd door een groot lagedrukgebied dat boven Scandinavië ligt. De ho [...]
Lees verder

DO

21 nov

Weertype

Weertype

|

30 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen ziet het er rustiger uit al kan er ook dan zeker nog wel een bui vallen, vooral en enkel [...]
Lees verder

VR

22 nov

Weertype

Weertype

|

40 %

Windrichting

4-5 bft
Vrijdag ziet er wat gelijkaardig uit. Wolken en zon en kans op buien. In feite moeten we op all [...]
Lees verder

ZA

23 nov

Weertype

Weertype

|

90 %

Windrichting

4-5 bft
Zaterdag neemt de bewolking toe en met een naar zuid draaiende en aantrekkende wind komt er reg [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten momenteel drie spelers die voor ons van belang zijn. Er is nog steeds het hogedrukgebied aanwezig boven Groenland dat een uitloper houdt via de Britse Eilanden naar Frankrijk. Boven Scandinavië ligt net als de vorige dagen ook nog altijd een uitgebreid lagedrukgebied. Tenslotte zien we op de Atlantische Oceaan een nieuw lagedrukgebied, Irene genoemd, dat verantwoordelijk is voor ‘de sneeuwhype’ die vooral gisteren, maar ook de dagen voordien al, voor een ware hysterie zorgde in de media … Wij zitten vandaag wat meer onder de invloed van die Franse uitloper van hogedruk met een zuidwestelijke aanvoer van droge, maar koude lucht. Landinwaarts is het daarbij ook nog steeds duidelijk koeler dan aan de kust. We blijven vandaag de hele dag in deze koude lucht zitten. Morgen krijgen we te maken met een lagedrukgebied dat via het noorden van Frankrijk richting de Ardennen en Duitsland trekt. Dit laag vormt een GWL (GrenWetterLage) wat wil zeggen dat er op de noordflank van dat laag een flink neerslaggebied gevormd wordt dat de scheiding vormt tussen koude lucht in het noorden en veel zachtere lucht ten zuiden. Zoals het er nu naar uitziet valt de sneeuw vooral in Noord-Frankrijk en blijft het bij ons zelfs op veel plekken gewoon droog. Meer daarover bij de dagbespreking. Op lange termijn wordt dit kwakkelwinterweer in de loop van het weekeind weg geblazen door een fel inzettende westelijke circulatie. We zien in de pluim deze twee fasen duidelijk terug:

1/ De koelere fase waar we inzitten van nu tot ergens eind van de week / halfweg het weekeind met kansen op nachtvorst, koele maxima en af en toe wat winterse neerslag. Vooral morgen zijn er ook sneeuw”kansen”, maar zeker niet overal; zie dagbesprekingen.

2/ Een opnieuw veel zachtere fase vanaf zondag met sterk inzettende westcirculatie.

Ik zet vandaag ook weer enkel de pluim van het Europese model erbij aangezien de diverse hoofdmodellen vrij eensgezind zijn en je ziet daarin duidelijk de hierboven besproken fasen terug.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag profiteren we tijdelijk van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Het wordt dan ook een droge dag met ruimte voor wat opklaringen. We krijgen dan een mix van wolken en opklaringen, maar het lijkt wel weer volledig droog te blijven. We zitten in koele lucht met maxima steeds maar rond een 3 graden aan de kust tot maar 1 tot 3 graden landinwaarts.

In de nacht is weer een graad (of twee) vorst mogelijk. Het raakt wel stilaan bewolkt bij een naar zuidoost draaiende wind.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen wordt de moeilijkste dag van deze reeks. Al een hele tijd berekenen de modellen een lagedrukgebied dat ergens boven Noord-Frankrijk, onze regio of het zuiden van Nederland komt te liggen. Dat laag vormt de grens tussen koude lucht boven Nederland en veel warmere lucht ten zuiden en die grens wordt gevormd door een uitgebreid neerslaggebied. Regen aan de warme kant, sneeuw aan de koude kant. Zoals alles nu berekend wordt, zou het gros van dat sneeuwgebied in de late middag / avond boven Noord-Frankrijk en Wallonië passeren, maar toch mogelijk voor een stuk uitzwaaien over (een deel van) onze regio. Daarbij zit het er dik in dat de kustregio en het noorden van onze provincies zelfs helemaal niets van sneeuw krijgt. In de landinwaartse delen van West-Vlaanderen gaat het mogelijk om 1 tot 2 cm, in Oost-Vlaanderen in het zuiden en oosten van de provincie mogelijk 2 tot 3 cm. In het noorden blijft het daar mogelijk ook volledig droog. De neiging van dit sneeuwgebied is sinds gisteren al de hele tijd dat het meer en meer zuidelijk trekt en ik begrijp dan eigenlijk ook niet goed de hele heisa van gisteren in de media waarbij zelfs gestrooid werd met sneeuwhoogten van 10, 20 en zelfs 30 cm. Laat ons duidelijk zijn: dat heeft nooit in enig model gezeten en is pure stemmingmakerij waarvan de reden mij een beetje ontgaat. Dat is erg jammer voor de geloofwaardigheid van weersverwachtingen en voor diegene die wel ernstig bezig zijn daarmee.

Ik geef wel dezelfde opmerking mee als gisteren: dat is de berekening nu, maar het verandert voortdurend dus zekerheid is er nog niet voor 100% te geven. Voor hetzelfde geld trekt alles toch nog wat verder zuidelijk langs en gebeurt er bij ons niets. Het scenario met een heel groot pak sneeuw lijkt voor onze provincies echter van de baan te zijn (en dan bedoel ik 5 cm of meer want dat is al veel en meer heeft er nooit in gezeten). We neigen eerder naar minder dan naar meer, maar ik volg het alleszins verder op.

Sneeuw is en blijft echter een heel moeilijk gegeven omdat alle parameters nét juist moeten vallen. Meestal zijn sneeuwsituaties maar vanaf 12 uur vooruit of minder écht goed in te schatten.

We kunnen dus uitgaan van een koude woensdag met een koude zuidoostelijke wind, veel wolken en gaandeweg de dag stijgende neerslagkansen. Als het tot sneeuw komt, valt het meeste in de Franse grensstreek, maar het zal een kwestie van kilometerwerk worden. Als alles iets zuidelijker opschuift, krijgen we niets. Schuift het wat noordelijker, dan is eventueel meer sneeuw mogelijk, maar dat scenario wordt steeds minder waarschijnlijk.  Zie ook de weervideo van vandaag waar ik daar uitgebreider op inga.

Overmorgen:

Donderdag zit de wind weer in het noorden en kunnen er nog enkele winterse buien vanaf de Noordzee binnenlopen. Daar zou opnieuw een sneeuwbui kunnen tussen zitten. Het blijft koud met maxima van 4-5 graden in de kustregio tot amper 1 à 3 graden elders.

In de nacht naar vrijdag kan het opnieuw tot lichte nachtvorst komen.

Later:

Vrijdag wordt een rustiger dag met wolken, opklaringen en eventueel nog een (winterse) bui. De maxima zitten telkens rond 3-4 graden aan zee tot 2-3 graden landinwaarts.

Zaterdag zou nog een winters sfeertje hebben met een koude nacht en ook overdag lage temperaturen, maar tegen zondag loopt er zachtere lucht binnen. Dat gaat met regen gepaard. Volgende week is het erg zacht en herfstig met dikwijls regen.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een best redelijke, maar koude dag. Het is wisselend bewolkt met zon en wolken. De temperaturen geraken niet veel hoger dan rond 1 tot 3 graden bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht vriest het lichtjes en daarbij neemt de bewolking toe. Tegen de ochtend valt mogelijk een vlok sneeuw aan de Franse grens.

Geert, dinsdag 16 januari, 06.35 uur

Extra nieuws: Deze maand vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De … lotdagen … Watte? Elk jaar vanaf de kerstdagen en tijdens de eerste dagen van een nieuw jaar, komt deze vraag wel weer naar boven. Wat zijn dat precies? Wanneer vallen die dagen en kun je daaraan echt het weer voor de rest van het jaar weten …? Ik leg het uit in dit filmpje. Kijk je mee?

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!