DI

11/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-7 bft
De weerkaart wordt gedomineerd door een groot lagedrukgebied dat boven Scandinavië ligt. Tegen [...]
Lees verder

WO

20 nov

Weertype

Weertype

|

60 %

Windrichting

4-5 bft
Morgen is nog een wat gure dag. Er is nog altijd veel wind uit een noordwestelijke hoek met fel [...]
Lees verder

DO

21 nov

Weertype

Weertype

|

30 %

Windrichting

3 bft
Donderdag ziet het er rustiger uit al kan er ook dan zeker nog wel een bui vallen. Veel plekken [...]
Lees verder

VR

22 nov

Weertype

Weertype

|

50 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag ziet er wat gelijkaardig uit. Wolken en zon en kans op buien. In feite moeten we op all [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Depressies bepalen nu al een hele lange tijd ons weerbeeld, maar het einde van deze depressietrein is in zicht! Boven de Atlantische Oceaan en Europa liggen diverse lagedrukgebieden. Boven de Middellandse Zee, maar vooral boven Scandinavië is de luchtdruk hoger. Tussen deze systemen in staat bij ons nu al lange tijd een diepe en stevige westelijke stroming en die blijft maar aanhouden. Al deze lagedrukgebieden passen dan ook in een lange stoet die in een stevige westcirculatie over de Atlantische Oceaan trekken. Daarbij gaat al onze aandacht momenteel naar stormdepressie Henk die vooral gisterenavond voor veel wind zorgde. Vandaag trekken in het kielzog van ‘Henk’ nog een aantal buienlijnen en losse buien door onze regio. Ook de komende dagen moeten nog een aantal storingen doortrekken, met op donderdagavond nog de doortocht van een CAD (Cold Air Development) en op vrijdag een – voorlopig laatste! – lagedrukgebied dat nog via de Noordzee passeert naar het oosten. Daarbij blijft het nog even aanhoudend zacht, winderig en bij tijden ook erg nat. De neerslag zorgt ook weer voor nieuwe (intussen al niet meer zo lokale) problemen met hoge waterstanden. Toch is er hoop en zal dit allemaal minder worden! Na vrijdag vormt zich een hogedrukgebied in de buurt van de Britse Eilanden en dat zal een dam opwerpen tegen nieuwe invloed van lagedrukgebieden waardoor deze buitenspel gezet worden vanaf het weekeind. Dit hoog probeert ook aansluiting te vinden met het Scandinavische hoog waardoor later in het weekeind en begin volgende week zelfs wat winterse kou kan binnen lekken met tijdelijk lichte nachtvorsten. Later in de week trekt het hoog zich weer wat terug richting de Britse Eilanden en wordt het weer minder koud, maar zeker niet weer overdreven zacht. We gaan dan eerder richting normale temperaturen, maar belangrijk: het hoog blijft liggen en blokt verder nieuwe lagedrukgebieden en regenzones af! Het kan dan ook eindelijk voor een langere periode dro(o)g(er) worden. Beide hoofdmodellen geven deze evolutie weer in drie fasen:

1/ De nog even aanhoudend natte zachte en wisselvallige fase waar we nu in zitten tot ongeveer vrijdag/zaterdag, dan trekken de laatste buien geleidelijk aan weg;

2/ Een koudere en droge fase tegen het eind van het weekeind en begin volgende week met kans op nachtvorsten;

3/ Opnieuw wat minder koud weer volgende week, maar wel droog en meer normale temperaturen.

Ik zet hierbij de beide pluimen van de beide hoofdmodellen ter illustratie, te beginnen met het Europese model dat wel nogal ‘enthousiast’ lijkt met de op handen zijnde koude. Dat model geeft wel een aantal dagen erg lage minima van zelfs rond -5 graden. Iets wat mij momenteel niet erg realistisch lijkt aangezien dit model wat alleen staat met deze optie:

En het Amerikaanse dat dezelfde trend toont, maar duidelijk minder diep zit met de temperaturen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het erg wisselvallig met kans op perioden van regen en steeds felle buien. Het blijft voorlopig nog erg zacht en de regen kan ook vandaag tijdens de felste buien weer overvloedig zijn met nog altijd veel wind. Die neemt wel af, maar komt nog steeds uit een zuidwestelijke hoek en zeker tijdens en rond de buien kan die nog uitschieten. De felste stoten kunnen nog 50 km per uur halen landinwaarts tot rond 70 km per uur aan de kust. De buien kunnen geclusterd zitten in grotere buiengebieden zoals in de vroege ochtend, maar ook later overdag kunnen er nog van die geclusterde buienzones binnenlopen. Tussendoor zijn er ook – soms langere – droge perioden al zijn buien nooit ver weg. De buien kunnen ook eventueel lokaal gepaard gaan met mogelijk wat hagel of een donderklap. De maxima zitten daarbij nog steeds gemakkelijk rond een zachte 10 graden.

Ook in de avond is er nog kans op mogelijk felle buien. In de nacht verdwijnen die en wordt het tijdelijk droog met een verder afnemend wind en zachte minima van rond een 7-tal graden.

In de nacht naar dinsdag komen enkele zeer actieve storingen binnen en kan het overvloedig gaan regenen! De minima blijven hoog en zitten rond een 8 à 9 graden terwijl de wind dan tijdelijk wat afneemt. Er kan later in de nacht echt wel heel veel regen gaan vallen.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen staan er nog steeds perioden van regen of buien op het menu waarbij het vooral tegen de avond opnieuw fel kan gaan regenen. Overdag lijkt het toch tijdelijk wat droger te blijven en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Een enkele bui blijft echter wel mogelijk. Het is nog zacht. Dat zou dan wel de laatste dag zijn dat we dubbele cijfers in de maxima halen want nadien lijken de temperaturen toch wat lager te gaan uitkomen.

Tegen de late middag / avond trekt er morgen dan een CAD – Cold Air Development, door onze regio. Dat is een storing die ontstaat in koude lucht en eigenlijk een uit de kluiten gewassen buienzone is. Daarbij zou het opnieuw tijdelijk erg fel kunnen gaan regenen met veel neerslag. In de nacht wordt het dan droger en draait de wind naar west tot noordwest.

Overmorgen:

Vrijdag zet operatie afkoeling in gang. Er is echter ook dan nog steeds kans op felle regen en buien want er liggen nog steeds storingen dicht in de buurt. Die zouden zelfs tijdelijk opnieuw nog eens voor veel regen kunnen zorgen want er trekt gaandeweg de dag nog een – laatste – lagedrukgebied via de Noordzee naar het oosten. Het wordt wel minder zacht met maxima rond 8 graden bij een naar noordwest draaiende wind.

Tegen de late middag / avond is wel weer tijdelijk veel wind mogelijk! Misschien dat die aan de kust zelfs weer stormachtig wordt uit een noordwestelijke hoek dit keer. Ook dat moeten we in de gaten houden.

Later:

Zaterdag vallen er in een naar noord draaiende stroming nog een aantal buien. Mogelijk zijn dat er zeker regionaal nog veel. Vooral het noorden van de regio zou dan wel nog eens een flinke scheut water kunnen krijgen. Het wordt wel kouder met maxima dan nog rond een graad of 7.

Mogelijk komt er in de nacht naar zondag landinwaarts al wat lichte nachtvorst voor, al lijkt mij dat eerder tegen zondagavond het geval te zijn.

Tegen zondag / maandag wordt het tijdelijk kouder met een kleine winterse inval. Koudere lucht vanuit het noordoosten verovert onze regio en daarbij krijgen we tijdelijk met een aantal lichte nachtvorsten te maken. Ook overdag is het dan flink kouder met enkele dagen met maxima van maar net boven het vriespunt. Het zal echter een verademing zijn dat het vrij zonnig wordt met DROGE dagen! Later in de week lopen de temperaturen weer op met meer bewolking, maar het blijft droog.

Samenvatting:

Vandaag trekken buien over onze regio, al dan niet in clusters of buienlijnen. Om de dag te starten bijvoorbeeld trekt al zo’n gebied over, maar ook in de loop van de dag volgen nog van die gebieden of vallen er losse buien. Die kunnen fel zijn, zelfs met kans op hagel of een donderklap en er zijn windstoten mogelijk van 50 km per uur landinwaarts tot 70 km per uur aan zee. Er zijn ook – soms langere – droge perioden. De temperaturen lopen nog op tot rond 10 graden.

Vanavond vallen nog buien, maar de nacht verloopt droog met een wisselende bewolking, afnemende wind en minima rond 7 graden.

Geert, woensdag 03 januari, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!