MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten ook vandaag nog altijd in een noordwestelijke tot westelijke stroming tussen een verder oplossend laag dat voor de Noorse kust ligt en het Azorenhoog op de Atlantische Oceaan. We moeten onze ogen nu meer en meer richten op een zich over onze omgeving uitbreidende wig van het Azorenhoog. Die wig wordt sterker en ontwikkelt zich tot een nieuw hogedrukfiliaal waarbij die nieuwe storingen op een afstand weet te houden. In de eerste helft van de komende week gebeurt dit allemaal nog aarzelend en is nog wat prematuur met vandaag vooral in de vroege ochtend zelfs nog de doortocht van enkele sterk verzwakte storingen, maar gaandeweg de week evolueren we naar een zomerse setting met een zuidelijke aanvoer van erg warme lucht. Dit loopt tegen het eind van de week uit op hoogzomerse dagen met misschien tegen vrijdag / zaterdag zelfs hier en daar een tropische dag. Daarna koelt het weer sterk af, een afkoeling die waarschijnlijk voor onze regio zaterdag al zal doorzetten. Daarna komen we waarschijnlijk opnieuw in een licht wisselvallig weerbeeld terecht:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het vrij zonnig, al zijn er ook wel eens wat wolkenvelden die voorbij trekken. Die horen bij staartjes van zwakke storingen die vooral ten noorden van ons, boven Nederland, van tijd tot tijd eens voor meer wolken zorgen. Ook bij ons kunnen er soms eens wat wolkjes passeren, maar die zaten vooral in de heel vroege ochtend. Overdag valt het mee en is het aan zee opnieuw uitgesproken zonnig, boven land krijgen we weer de vorming van wat verspreide stapelwolken. Het wordt een graadje minder dan gisteren, maar we halen zeker landinwaarts nog altijd vlot de 20 graden. De wind zoekt een westelijke tot noordwestelijke hoek op en blijft matig waaien. Aan zee kan die tegen het eind van de middag weer tijdelijk iets harder waaien.

In de nacht naar dinsdag kan het wat koeler worden doordat we in wat koelere lucht terechtkomen. De minima zitten tegen morgenochtend zo landinwaarts rond een 6-7 graden, aan zee is dat een graadje meer.

Morgen:

Morgen draait de wind naar een meer aflandige zuidoostelijke richting en voert veel warmere lucht aan. De maxima klimmen omhoog en kunnen dan zeker landinwaarts toch al naar een 22 tot 24 graden oplopen. Aan zee blijft het telkens een aantal graden minder warm. Daar moeten we in de namiddag ook weer rekening houden met een zeebrieseffect waardoor de wind daar weer meer noord tot noordwest wordt en het daar dan in de namiddag weer een paar graden afkoelt. Het blijft ook erg zonnig, al duiken er landinwaarts gaandeweg wel weer wat stapelwolkjes op.

De nacht naar woensdag blijven de minima weer wat hoger zitten, maar koelen tegen de ochtend toch nog af naar een 8 à 9 graden, landinwaarts zelfs rond de 7 graden.

Overmorgen:

Woensdag wordt een fraaie dag met veel zon en weer wat hoger oplopende maxima. We noteren dan zeker op diverse plekken landinwaarts al een eerste 25’er. Ook aan zee kan het flink warm worden, maar daar moeten we gaandeweg de dag dan wel weer rekening houden met een zeebries die de maxima daar weer wat zal aftoppen. Het blijft erg zonnig, met landinwaarts enkele stapelwolkjes.

De nacht naar donderdag is het ook zachter met minima die weer wat hoger blijven zitten.

Later:

Donderdag wordt ook een mooie dag die in de lijn van de andere ligt. Het blijft erg zonnig met telkens enkele stapelwolkjes landinwaarts en maxima die opnieuw gemakkelijk ergens tussen 22 en 25 graden uitkomen.

In de tweede helft van de week gaan de maxima verder oplopen en voluit voor zomerse temperaturen gaan met veel zon. Vrijdag zou eventueel een lokale 30 graden kunnen gehaald worden, maar zaterdag volgt er al afkoeling met een naar noordwest draaiende wind.

Samenvatting:

We krijgen opnieuw een fraaie dag met veel zon en enkele stapelwolkjes, vooral landinwaarts. De maxima zitten landinwaarts ergens vooraan de 20 graden, aan zee halen we dat net niet. De wind blijft in een noordwestelijke hoek zitten en waait zwak tot matig, aan zee tijdelijk iets harder tegen de late middag.

Geert, maandag 13 juni, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: