Weerpraatjes2023-04-03T12:52:43+02:00

Vrij zonnig met geleidelijk wat stapelwolken, maar slechts een hele kleine buienkans

5 mei 2024|

Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde (maar inderdaad niet overal) trekt verder noordwaarts weg en is voor ons niet meer belangrijk. Een ander laag ten westen van Frankrijk neemt voor ons in belang toe want dit zal de komende 36 tot 48 uur over onze regio trekken. Vandaag zitten we even tussen die twee lagedrukgebieden in met even wat beter weer (hoewel het ook gisteren op sommige plekken best wel meeviel). Op nadering van dat laag neemt vooral vanavond en vannacht de buienkans of kans op regen weer toe. Morgen en ook nog deels dinsdag trekt dat laagje dan over onze regio met perioden van regen en/of buien. Vanaf woensdag neemt een hogedrukgebied het over en krijgen we de start van een langere periode met droog en stabiel weer. Dat zou al zeker tot en met het Hemelvaartweekeinde kunnen duren. Daarbij lopen de temperaturen in de tweede helft van de week dan geleidelijk aan op. Je ziet die fases allemaal in de pluim. Merk op: vandaag zit de operrun (in tegenstelling tot gisteren) voor het weekeind opnieuw netjes bij de rest van de leden zoals ik dat gisteren wel al verwachtte:

 

 

 

 

Wil je de weerpraatjes van de vorige dagen nog eens herlezen? Hieronder vind je de praatjes van de laatste zes dagen terug:

Droge en vrij zonnige start, maar overdag geleidelijk aan meer wolken en vorming van buien

4 mei 2024|

Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eilanden en Europa. In feite is het één groot gebied van lage luchtdruk dat boven onze regio ligt met daarin verschillende kernen. Vandaag zijn dat een paar laagjes die zich gaandeweg de dag vormen boven Frankrijk en die daarbij in de loop van de dag meer en meer hun stempel op ons weer drukken. Ze zorgen overdag voor toenemende kansen op buien en vanavond en vannacht voor een tijdelijke periode met wat regen. Morgen hebben we dan weer de gunstige invloed van een nieuwe wig van hoge luchtdruk te pakken, maar ook dat is weer maar tijdelijk. Tegen de avond en nacht bereikt een volgende storing ons alweer. Na het weekeind krijgen we dan begin volgende week vooral op maandag alweer (tijdelijk) nog met lagedruk te maken, maar vanaf dinsdag lijken de bakens toch voor enige tijd verzet te worden. Vanaf dan neemt hoge druk het heft in handen met een langere periode van stabiliteit, meer zon en hogere temperaturen. Dat zou wel eens kunnen duren tot en met het Hemelvaartweekend. De pluim toont duidelijk de stabilisering vanaf dinsdag met een langere droge periode en daarbij geleidelijk aan oplopende temperaturen. Merk wel op dat voor volgend weekeind de operationele run (de rode lijn) vrij laag in het ensemble zit. Dit negeer ik voorlopig even. Die operrun zal volgens mij wel bijtrekken aangezien de zo goed als volledige rest van het ensemble duidelijk een stuk hoger zit:

 

 

 

 

Eerst bewolkt en lokaal regenachtig, vanmiddag droger en opklarend; fris en winderig

3 mei 2024|

We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebieden beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eilanden en Europa. In feite is het één groot gebied van lage luchtdruk dat boven onze regio ligt met daarin verschillende kernen. Vandaag ligt de voor ons sturende kern boven Nederland. Die veroorzaakte gisteren in het noorden van ons land en boven Nederland een heleboel zware buien en intense regen. Gelukkig bleef onze regio daarvan gespaard, maar de restanten van dat gebied met slecht weer liggen vandaag wel in eerste instantie nog boven onze regio. Dat laag trekt daarbij geleidelijk noordwaarts weg.  Wij zijn daarbij intussen achter die storing terecht gekomen in een veel koelere westelijke aanvoer. Vanavond, vannacht en deels nog even morgenochtend profiteren we dan van de opbouw van een wig van hogedruk wat zal zorgen voor een tijdelijk sterk stabiliserende werking. Voor morgen zijn de vooruitzichten echter veel en sterk verslechterd door de nadering van een nieuw lagedrukgebied dat al snel voor buien en perioden met regen zal zorgen. Zondag hebben we dan weer de gunstige invloed van een nieuwe wig van hoge luchtdruk te pakken, maar ook dat is weer maar tijdelijk. Na het weekeind krijgen we begin volgende week alweer (tijdelijk) nog met lagedruk te maken, maar later in de week nemen hogedrukgebieden het heft in handen met een langere periode van stabiliteit, meer zon en hogere temperaturen. De pluim toont duidelijk deze fases:

 

 

 

 

Wat nevelige start, nadien tijdelijk vrij zonnig, later meer wolken en toenemende buienkansen

2 mei 2024|

We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag niet anders: lagedrukgebieden beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eilanden en Europa. In feite is het één groot gebied van lage luchtdruk dat boven onze regio ligt met daarin verschillende kernen. Vandaag zien we twee kernen die van belang zijn voor ons: eentje boven Zuid Engeland en eentje boven Zuid Duitsland. Die hebben boven ons land een verbinding met elkaar. Daar hoort een storing bij die ten westen van ons ligt en de scheiding vormt tussen warme lucht bij ons en koelere lucht ten westen. Daarbij blijven we ook vandaag in de warme lucht met een zuidelijke bovenstroming, maar aan de grond is de wind intussen west geworden (door de ligging van de laagjes). Toch betekent die aanwezigheid van lagedrukgebieden niet altijd per sé slecht weer. Dat hebben we gisteren ondervonden. Als alles nét een klein beetje schuift, dan kan het verschil maken tussen een bijzonder mooie of zelfs bijzonder slechte dag en alles daar tussenin. Toch wordt de mate van voorspelbaarheid voor vandaag en de komende dagen geleidelijk wat beter. Vannacht schuift het hele gebied met lage luchtdruk geleidelijk noordwaarts en morgen komen we achter die storing terecht. In het weekeind profiteren we dan van de opbouw van hogedruk wat zal zorgen voor een sterk stabiliserende werking. Na het weekeind krijgen we begin volgende week tijdelijk nog met lagedruk te maken, maar later in de week nemen hogedrukgebieden het heft in handen met een langere periode van stabiliteit, meer zon en hogere temperaturen. De pluim toont duidelijk deze fases:

 

 

 

 

Best een aardige dag, maar gaandeweg de dag een verkoelende noordenwind

1 mei 2024|

Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eilanden en Europa. In feite is het één groot gebied van lage luchtdruk dat boven onze regio ligt met daarin verschillende kernen. Ook boven Europa is de luchtdruk laag en daar liggen de voor ons op het moment meest belangrijke laagjes. Daar hoort een storing bij die ten westen van ons ligt en de scheiding vormt tussen warme lucht bij ons en koelere lucht ten westen. Daarbij blijven we ook vandaag in de warme lucht met een zuidelijke bovenstroming, maar aan de grond wordt de wind noordelijk (door de ligging van de laagjes). Ook donderdag en vrijdag hebben lagedrukgebieden ons weer in handen waarbij het onstabiel blijft. Storingen liggen telkens dicht in de buurt, maar doordat ze zo dicht liggen, heeft het weer een grote mate van onvoorspelbaarheid in zich. Als deze storingen een klein beetje schuiven, maakt dat voor ons het verschil tussen een verregende episode of een droge periode. Dat maakt de detailverwachtingen voor de komende dagen heel moeilijk en springerig. In het weekeind lijken we tijdelijk wat te kunnen profiteren van meer invloed van hoge druk, maar dat is slechts tijdelijk. Het Europese – maar intussen ook het Amerikaanse – model geeft begin volgende week opnieuw een lagedrukgebied in onze regio met nog meer onstabiliteit. Daarna komen we waarschijnlijk geleidelijk meer onder de stabiliserende invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons terecht. Op langere termijn neigt dat hoog dan geleidelijk onze kant op te komen waarbij het veel stabieler zou worden met aanhoudend hogere temperaturen. Je ziet daar in de pluim een eerste aanzet toe met een op termijn opdrogen van de pluim bij hogere temperaturen; waarbij dus wel eerst nog rond begin volgende week toch nog neerslagsignalen opduiken. Let wel, dit is de Amerikaanse pluim want die van het Europese model is er om één of andere reden niet tijdig doorgekomen:

 

 

 

Opnieuw een erg zachte dag, maar met veel meer wolken dan gisteren

30 april 2024|

Lagedrukgebieden beïnvloeden ons weer. Ze liggen boven de Britse Eilanden. In feite is het één groot gebied van lage luchtdruk dat daar en tot boven onze regio ligt met daarin verschillende kernen. Ook boven Europa is de luchtdruk laag en daar liggen de voor ons op het moment meest belangrijke laagjes. Daar hoort een storing bij, een warmtefront, wat de voorbije nacht in inactieve vorm over onze regio trok. Daarbij blijven we ook vandaag in een zuidelijke stroming die warmere lucht aanvoert. Ook woensdag, donderdag en vrijdag hebben lagedrukgebieden ons weer in handen waarbij het onstabiel blijft. Storingen liggen telkens dicht in de buurt, maar doordat ze zo dicht liggen, heeft het weer een grote mate van onvoorspelbaarheid in zich. Als deze storingen een klein beetje schuiven, maakt dat voor ons het verschil tussen een verregende episode of een droge periode. Dat maakt de detailverwachtingen voor de komende dagen heel moeilijk en springerig. In het weekeind lijken we tijdelijk wat te kunnen profiteren van meer invloed van hoge druk, maar dat is slechts tijdelijk. Het Europese – maar intussen ook het Amerikaanse – model geeft begin volgende week opnieuw een lagedrukgebied in onze regio met nog meer onstabiliteit. Daarna komen we volgens dat model onder de stabiliserende invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons terecht. Op langere termijn neigt dat hoog dan geleidelijk onze kant op te komen waarbij het veel stabieler zou worden met aanhoudend hogere temperaturen. Je ziet daar in de pluim een eerste aanzet toe met een op termijn opdrogen van de pluim bij hogere temperaturen; waarbij dus wel eerst nog rond begin volgende week toch nog neerslagsignalen opduiken:

 

 

 

Een droge of zo goed als droge, meer zonnige en zachtere maandag

29 april 2024|

Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen in het zeegebied tussen Schotland en Noorwegen. Het trekt verder noordelijk weg en vermindert daarbij in activiteit. Een volgende laag ligt in de buurt van Ierland en trekt geleidelijk verder richting de Britse Eilanden. Wij zitten vandaag een beetje tussen beide lagedrukgebieden in, maar geen van beide beheerst ons weer echt. We krijgen dan ook een tijdelijk wat betere dag tussen beide systemen in. Tegen morgen komen we dan onder invloed van het Britse laag. Daarbij blijven we zowel vandaag als morgen in een zuidelijke stroming die warmere lucht aanvoert. Ook woensdag en donderdag heeft dit lagedrukgebied ons weer in handen waarbij het vooral woensdag veel onstabieler wordt met buien die onweerachtig kunnen zijn. Tegen donderdag / vrijdag zou de stroming aan de achterzijde van dat laag geleidelijk wat meer noordoost worden en komen we onder de stabiliserende invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons terecht. Toch is er ook dan nog wel kans op buien of perioden met regen en het wordt dan weer koeler. Op langere termijn neigt dat hoog dan geleidelijk onze kant op te komen waarbij het veel stabieler zou worden met aanhoudend hogere temperaturen. Je ziet daar in de pluim een eerste aanzet toe met een op termijn opdrogen van de pluim bij hogere temperaturen; hoewel ook rond begin volgende week toch nog neerslagsignalen opduiken:

 

 

 

Ga naar de bovenkant