DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied domineert de weerkaarten volledig. Het strekt zich uit vanaf het zeegebied ten westen van Ierland tot diep in Rusland en van het noorden van Scandinavië tot aan het Middellandse Zeegebied. Bij ons zorgt dat voor een wind uit het noordoosten tot oosten met aanvoer van droge en geleidelijk ook steeds warmere lucht. Je ziet in de pluim dan ook een lange reeks droge, stabiele, zonnige en geleidelijk ook steeds warmere dagen zitten. Dat duurt al zeker tot en met zaterdag, waarbij nadien de wisselvalligheid dan geleidelijk aan opnieuw in de pluim en de weerkaarten zou sluipen met tegen zondag / maandag de komst van een laag vanuit Frankrijk met eventueel onweerachtige buien. Nadien zou dan volgende week de herfst aan zet kunnen komen met het inzetten van een westelijke circulatie en de aanvoer van depressies, maar dat is nog niet helemaal zeker al zie je er wel de eerste aanzetten toe in de (neerslag)pluim. Dat is wel minder uitgesproken dan gisteren waarbij ook begin volgende week de maxima echt nog wel vrij hoog blijven uitkomen met dan ook nog steeds 20’ers in de berekeningen:

 

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Noot vooraf: de foto bij het weerbericht van vandaag is genomen op het hoogtepunt van de kleine maansverduistering van de voorbije nacht om 4.45 uur. Je ziet duidelijk dat er een kleine hap uit de maan genomen werd op dat moment. Foto van de zoon: Kjell.

Vandaag wordt verder een hele mooie dag met hoge temperaturen die landinwaarts zelfs richting de 23-24 graden gaan. Een lokale 25 lijkt mij op beschutte plekjes of misschien in een stedelijk gebied zelfs niet helemaal onmogelijk. Er staat daarbij net als de vorige dagen wel nog steeds redelijk wat wind bij uit het oosten tot het noordoosten. De dag start daarbij wel op diverse plekken eerst grijs met lage wolken, maar die lossen duidelijk sneller en beter op dan de vorige dagen en dan komt de zon vervolgens heel overtuigend tevoorschijn. Af en toe drijven er daarbij dan in de loop van de dag ook nog wel eens een paar wolken voorbij, maar veelal is het gewoon zonnig tot vrij zonnig.

De avond en nacht verloopt opnieuw helder met een nog steeds doorstaande noordoostelijke tot oostelijke wind al neemt die toch wel duidelijk wat in kracht af. De minima zakken daarbij weer niet veel verder weg dan tot rond een 13-14 graden, vooral dankzij de ook dan nog steeds goed doorstaande noordoostelijke wind. Het kan wat nevelig worden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen zien we eenzelfde weerbeeld als op vandaag: veel zon, hoge maxima en nog steeds een goede oostelijke tot noordoostelijke wind al kan die dan toch wel wat gaan afnemen. Er zijn ook dan soms wel eens wat wolken die passeren, maar de zon overheerst. De maxima zitten opnieuw relatief hoog en komen daarbij weer rond een 23-24 graden uit, mogelijk lokaal en zeker in stedelijke gebieden wat hoger. Tegen het eind van de dag duikt er mogelijk wat meer bewolking op en zou het niet uitgesloten zijn dat er boven Limburg een bui opduikt. Wie weet drijven die restanten daarvan tegen de later avond misschien wel tot bij onze oostelijke grenzen van onze regio.

De nachten blijven zacht en verlopen meest helder. Het kan weer wat nevelig worden met minima die weer niet veel lager gaan zitten dan rond 13-14 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Ook vrijdag is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook iets af dan en wordt wat meer oost tot zelfs zuidoost van richting. De temperaturen blijven hoog scoren en zitten aanhoudend rond die waarden van 23-24 graden.

De nachten blijven ook erg zacht met alweer waarden van 13-14 graden of zelfs iets hoger. Wat nevel is mogelijk, maar voor de rest is het helder.

Later:

Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt er later op de dag wat meer bewolking op, maar zeker is dat nog niet.

Sommige modellen tonen in de avond en nacht dan een eerste kans op een plaatselijk bui, maar voorlopig is dat nog niet echt eenduidig en duidelijk.

Zondag kan er in de loop van de dag meer bewolking komen met kans op een (onweerachtige) bui. Vanaf maandag krijgen we waarschijnlijk meer wisselvalligheid en opnieuw dalende temperaturen al lijken die ook dan nog wel gemakkelijk de 20 graden te halen en zelfs weer te overschrijden.

Samenvatting:

We krijgen vandaag veel veel zon met slechts sporadisch nog eens wat lokale wolken. De zon doet het duidelijk veel beter dan de vorige dagen en de wolken zijn grotendeels verdwenen al kunnen er lokaal misschien nog wel eens wat passeren. Het wordt weer wat warmer dan de vorige dagen met 22 graden (aan zee) tot 23-24 graden (landinwaarts). Een enkele 25 op een beschutte plek is niet uitgesloten al zal het eerder 22 tot 24 zijn. Er blijft wel ook vandaag nog steeds vrij veel wind staan uit het noordoosten. Aan zee wordt die weer vrij krachtig, boven land matig tot soms nog eens rond vrij krachtig.

Vanavond en vannacht is het helder tot licht bewolkt bij minima rond 13-14 graden en nog altijd een goed doorstaande noordoostelijke wind al is die wel wat minder geworden dan de vorige nachten. Het kan ook wat nevelig worden.

Geert, woensdag 18 september, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!