WO

09/18/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

0 %

Windrichting

3-4 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert de weerkaarten volledig. Het strekt zich uit vanaf het zeege [...]
Lees verder

DO

19 sep

Weertype

Weertype

14° | 24°

10 %

Windrichting

3 bft
Morgen zien we eenzelfde weerbeeld als op vandaag: veel zon, hoge maxima en nog steeds een goed [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook vrijdag is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook iets af dan en wordt [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er is in Europa wel één en ander aan de hand met een lagedrukgebied dat vooral boven het oosten en centrale deel van ons continent voor een paar erg moeilijke dagen zorgt met een zondvloed aan regen. Dat zorgt in verschillende landen in die regio de komende tijd voor groter problemen. Bij ons is dat totaal niet aan de orde. Wij zitten met een zich uitbreidende uitloper van het Azorenhoog met kern vandaag boven Normandië en die uitloper laat bij ons de atmosfeer stabiliseren. Die uitloper trekt in de loop van volgende week verder door naar het oosten en ontwikkelt zich daar tot een apart en erg sterk hogedrukgebied dat het grootste deel van volgende week ons weer zal domineren. Daardoor draait vanaf dinsdag de stroming bij ons naar het noordoosten tot oosten met aanvoer van droge en geleidelijk ook steeds warmere lucht. Voordien moet er ergens op maandag wel eerst nog een zwakke storing door, maar dat is dan voorlopig de laatste in de rij. Je ziet in de pluim dan ook een lange reeks droge, stabiele, zonnige en geleidelijk ook steeds warmere dagen zitten:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag profiteren we overdag van een uitloper van het Azorenhoog die dichterbij komt. Het wordt rustiger en droog. Wel verschijnen er overdag toch zeker ook de nodige velden met bewolking al blijft de zon toch tot de avond van de partij. Niettemin kan die het overdag en zeker later vanmiddag wel wat moeilijker gaan krijgen. De maxima gaan iets hoger zitten, maar veel winst hebben we niet. Met 17-18 graden moeten we echt wel tevreden zijn. Dat zal echter veel beter aanvoelen dan de voorbije dagen doordat de wind maar zwak meer waait uit een westelijke hoek.

Ook de nacht naar zondag belooft een koele nacht te worden met minima die weer in de enkele cijfertjes belanden tegen de ochtend. Ook aan zee of misschien daar net niet. Het is verder erg rustig met mogelijk weer de vorming van wat lokale nevel of mist.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen is ook een grotendeels of waarschijnlijk zelfs volledig droge dag al neemt de kans op een heel enkele lokale drup regen wel wat toe, maar het is niet waarschijnlijk dat er iets valt. Er zijn wel veel wolken in de loop van de dag. Zeker in de middag. De ochtend daarentegen start nog zonnig, maar dat zonnige weer houden we helaas overdag niet vast. Het warmt iets op met maxima die richting 17-18 graden gaan.

De nacht naar maandag is dan minder koel doordat er meer wolken passeren. Daarbij neemt later in de nacht de kans op een bui toe.

Overmorgen:

Maandag wordt dan weer een nog wat meer wisselvallige dag met kans op wat regen of een bui. Er trekt dan nog een zwak front door en de wind gaat tijdelijk wat meer naar noordwest tot noord met wat buien tot gevolg.

Later:

Dinsdag neemt een hogedrukgebied het heft in handen. De lucht klaart op met veel zon, de wind wordt noordoost en trekt wel wat aan. Daarbij gaan de maxima dan toch in de loop van de dag naar een 20-tal graden of wat meer op zoek.

Vanaf dinsdag zal het een langere periode droog, rustiger en zonniger worden met opnieuw oplopende temperaturen die zelfs volgens het Europese model later in de week weer naar een zomerse 25 graden zouden kunnen evolueren. We gaan het zien, maar dat het veel beter, zonniger, droog en terug warmer wordt, is wel zeker.

Samenvatting:

Vandaag start een weersverbetering. De dag trapt zonnig af, al verschijnen er gaandeweg de dag wel weer geleidelijk aan wat meer wolken. Toch raken we de zon zeker niet volledig kwijt. We halen daarbij maxima rond 17-18 graden en doordat er weinig of geen wind is, zal dat ook heel goed aanvoelen.

Vanavond en vannacht is het weer licht bewolkt tot helder met later vorming van wat nevel of een mistbank. Minima daarbij rond 8-9 graden.

Geert, zaterdag 14 september, 10.00 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!