WO

09/18/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

0 %

Windrichting

3-4 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert de weerkaarten volledig. Het strekt zich uit vanaf het zeege [...]
Lees verder

DO

19 sep

Weertype

Weertype

14° | 24°

10 %

Windrichting

3 bft
Morgen zien we eenzelfde weerbeeld als op vandaag: veel zon, hoge maxima en nog steeds een goed [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook vrijdag is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook iets af dan en wordt [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een imposant lagedrukgebied voor de Noorse kust beheerst de weerkaarten. Het zit gevangen tussen twee hogedrukgebieden en kan geen kant op. Verder hebben we aan de ene kant een sterk Azorenhoog liggen op de Atlantische Oceaan. Dat ligt nog altijd vrij noordelijk en komt amper of helemaal niet van zijn positie af. Het blijft gewoon liggen waar het ligt. Verder zien we een ander hogedrukgebied boven Rusland. Ook dat komt amper of niet van zijn positie af en blijft liggen waar het ligt. Daarmee is de luchtdrukverdeling de facto alweer een hele tijd helemaal geblokkeerd in onze omgeving. Wij hebben de eerste dagen nog verder met dat Noorse lagedrukgebied te maken. Het trekt verder richting het noorden van Scandinavië en diept zich daar verder uit / vangt nieuwe lagedrukgebieden in die in het grote laag opgenomen worden. Samen met het Azorenhoog zorgt dat de komende dagen bij ons voor een diepe naar noordwest tot noord draaiende stroming waarmee behoorlijk koelere lucht aangevoerd wordt. Die lucht is gestoord met regelmatig buien, buienlijnen of storingen die daarbij door onze regio zullen trekken. Het worden erg natte dagen, zeker regionaal (zie dagbesprekingen).Vanaf het weekeind stabiliseert alles geleidelijk aan weer, al moet er zeker naar zondag / maandag toe nog wel een storing passeren met enkele buien. Daarna zou hogedruk de regie weer in handen nemen met volgende week droog, rustiger en zonniger weer met opnieuw oplopende temperaturen en dat ziet er in de pluim van het Europese model ronduit imposant uit met een flinke nazomerse periode. Ik blijf hier echter nog steeds voorzichtig in want het geschetste scenario lijkt mij wel heel rooskleurig met maxima die zelfs weer naar 25 graden zouden gaan. Dit is zeker niet onmogelijk, maar ik zie toch dat andere modellen ook die verbetering geven, maar wat minder fel:

 

Merk op: zoals lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals door mij beloofd, nam ik intussen de tijd om die pluim eens nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag verdwijnt de wisselvalligheid niet en blijft het erg wisselend met perioden van zon, afgewisseld met wolken en buien. De dag start daarbij op vele plekken nog met brede opklaringen, maar er kunnen toch ook al enkele buien voorkomen. Dat kunnen felle buien zijn, zelfs met hagel en onweer. Ook gisteren zag je die verspreid over de regio opduiken met een voorkeur voor de kust en in een strook vanaf de Oostkust tot diep in delen van West- en Oost-Vlaanderen. Zo’n zware bui overvloedig zijn wat regenval betreft en tot plaatselijke en tijdelijke overlast leiden! Gedurende de dag verspreiden die zich weer landinwaarts. Het blijft koeler met maxima rond 14-15 graden. In een bui kan dat fors minder zijn met zelfs maar een 8-9 graden in de zwaarste exemplaren. De wind wordt daarbij steeds meer noordwest tot noord, maar neemt wel wat af al kan die tijdens en rond buien nog wel fors uithalen.

In de nacht beperken de buien zich meer tot de kust en kunnen dan ook richting de Westkust beginnen trekken. Die komen dan minder ver boven land, al kan de kustregio ook dan nog wel buien krijgen. Het blijven ook zware buien met kans op hagel, onweer en veel regen. Zeker in de kustgebieden kan er vanavond en vannacht dan ook een flinke slok water vallen.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen zijn we nog niet van de buiigheid af. Het blijft erg onstabiel in een noordelijke stroming met aanvoer van koele lucht en maxima die niet veel verder geraken dan tot rond 15-16 graden. Het zou wel geleidelijk aan wat minder gaan waaien. Er kunnen ook dan zeker aan de kust nog forse neerslagsommen vallen uit erg actieve buien. Ook landinwaarts duiken er morgen in de loop van de dag zeker nog een aantal buien op. Tegen de late middag / avond worden die wel minder.

In de nacht naar zaterdag moeten de buien verdwijnen omdat de wind dan geleidelijk aan meer noordwest tot west wordt en de aanvoer van over de Noordzee afgesneden wordt. Het zijn wel frisse nachten met minima rond 7-8 graden landinwaarts.

Overmorgen:

Zaterdag profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog. Het wordt rustiger en droog. Wel met relatief veel bewolking. De maxima gaan iets hoger zitten, maar veel winst hebben we niet.

Later:

Zondag is ook een grotendeels droge dag al neemt de kans op een lokale drup regen wel wat toe doordat een zwak front passeert met meer wolken in de loop van de dag. Het warmt iets op met maxima die richting 17-18 graden gaan.

Maandag wordt waarschijnlijk een nog wat meer wisselvallige dag met kans op wat regen of een bui. Vanaf dinsdag zou het een langere periode droog, rustiger en zonniger worden met opnieuw oplopende temperaturen ie zelfs volgens het Europese model later in de week weer naar een zomerse 25 graden zouden kunnen evolueren, maar gezien de termijn ben ik daar nog voorzichtig over.

Samenvatting:

Vandaag start grotendeels droog met brede opklaringen. Geleidelijk zien we net als gisteren een toename van de bewolking en kans op buien. Zeker later vanmiddag kunnen dat forse buien worden in delen van onze regio. Vooral de Oostkust, het noorden en noordoosten. Zelfs een klap onweer is mogelijk. Ook gisteren zag je dat in de zwaarste buien gebeuren en sommige gaan zelfs met wat hagel gepaard. De wind is noordwest tot noord geworden en waait matig tot vrij krachtig, aan zee nog tijdelijk vrij krachtig. Het wordt niet meer dan 14-15 graden, maar in forse buien is dat veel minder en zitten we dan zelfs onder de 10 graden.

Vanavond en vannacht komen er meer en echt zware buien aan zee. De kans op een klap onweer wordt daar dan zelfs nog groter en de neerslag kan daar overvloedig worden met kans op overlast. Landinwaarts zijn er veel minder of helemaal geen buien meer dan. Hoe verder landinwaarts, hoe minder er zijn. Minima daar rond 7-8 graden tot rond 10-11 graden aan zee.

Geert, donderdag 12 september, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!