MA

09/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Er is in Europa wel één en ander aan de hand met een lagedrukgebied (Boris genaamd) dat voora [...]
Lees verder

DI

17 sep

Weertype

Weertype

13° | 20°

10 %

Windrichting

4 bft
Morgen neemt een hogedrukgebied het heft helemaal in handen. De lucht klaart op met veel zon al [...]
Lees verder

WO

18 sep

Weertype

Weertype

14° | 24°

0 %

Windrichting

3-4 bft
Woensdag wordt een hele mooie dag met hoge temperaturen die landinwaarts zelfs richting de 25 g [...]
Lees verder

DO

19 sep

Weertype

Weertype

15° | 24°

0 %

Windrichting

3 bft
Donderdag zien we eenzelfde weerbeeld als op woensdag: veel zon, hoge maxima en nog steeds een [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds een sterk Azorenhoog liggen op de Atlantische Oceaan. Dat ligt nog altijd vrij noordelijk. Verder zien we een ander hogedrukgebied boven Rusland. Die beide reiken elkaar intussen de hand boven en ten noorden van de Britse Eilanden zodat we eigenlijk met één grote gordel van hogedruk te maken hebben ten noorden van ons. Boven Frankrijk ligt een onweerachtig laag waaraan een storing verbonden is die intussen al een paar keer van west naar oost en omgekeerd door onze regio trok en trekt en dat maakt de voorspelbaarheid zeer moeilijk doordat de positie van dit front steeds maar wisselt en moeilijk exact te bepalen is. Het centrum van het Franse laag ligt daarbij boven de Golf van Biscaye. Dat front ligt ook vandaag nog stil boven Noord-Frankrijk. Dat is vlakbij. Vervolgens beweegt het later vandaag weer noordwaarts en geraken we dan weer voluit in de warme lucht tegen morgen. Morgenavond trekt dan een actief koufront met (onweers)buien door waarna we dan tegen zondag weer in minder warme lucht geraken. Vervolgens komen we dan in de eerste helft van volgende week terecht in een lagedrukgebied met dagelijks kansen op neerslag, vooral in de vorm van buien. De aangevoerde lucht komt dan uit het noordwesten en is ook veel koeler. Pas op termijn (tweede weekhelft – eind van de week) treedt weer stabilisatie op door de komst van een nieuw hogedrukgebied. Deze fases zijn allemaal redelijk goed zichtbaar in de pluim van vandaag:

 

Merk op: zoals al lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals al even lang door mij beloofd, heb ik intussen de tijd genomen om eens die pluim nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag geraken we weer onder een front dat aanvankelijk in de Franse grensstreek ligt en later vandaag geleidelijk noordwaarts zal trekken. Daardoor blijft er de hele dag veel bewolking hangen. Het is dan ook meest grijs – al is een lokale opklaring altijd wel mogelijk, maar veel zal dat niet zijn – met perioden van regen of buien. Omdat er daarbij hier en daar een wat fellere bui kan opduiken, zelfs met onweer, kan dat lokaal en tijdelijk zelfs om veel neerslag gaan, maar op de meeste plekken zal dat allemaal wel meevallen. Er zijn zeker ook plekken die het zelfs doorheen de dag vrij droog kunnen houden. Een erg wisselend beeld dus. De temperaturen zullen daarbij een stuk lager zitten en halen maar waarden rond of vooraan de 20 graden met een zwakke wind daarbij uit het westen.

In de avond en nacht loopt dan weer warmere lucht binnen met alweer erg zachte minima. Er kan zich ook weer nevel en mist vormen en het blijft overal zwaar bewolkt tot betrokken. De wind draait wel naar het oosten, maar blijft erg zwakjes.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen ziet er op dit moment de betere dag uit met flink wat ruimte voor de zon al start die dag wel grijs en komen de opklaringen er pas later in. Tijdelijk is er dan veel zon met hoge maxima daarbij van rond 25 graden en meer. Het zou dan overdag meest droog blijven, maar later in de middag komen er stapelwolken op nadering van een storing die in de avond met buien doortrekt. Daarbij neemt ook in de late middag – vooral in het westen – de buienkans toe.

In de avond trekt een actief front door met mogelijk zware regen- en onweersbuien met kans op schade en lokale overlast. Nadien wordt het weer rustiger met minima die tegen de ochtend weer niet veel lager uitkomen dan rond 15 graden of meer.

Overmorgen:

Ook zondag is het weer wisselvalliger. Het is nog warm, maar de kans op buien blijft bestaan, verspreid doorheen de dag. Dat kan een onweerachtige bui zijn bij maxima rond 22 graden dan.

Later:

Maandag is ook een wisselvallige dag. De temperaturen dalen en zitten dan nog rond een graad of 20 bij een mix van wolken, zon en een aantal verspreide buien.

Het koelt gaandeweg de week geleidelijk verder af. Er zijn daarbij groeiende neerslagkansen. Later in de week en zeker naar het eind van de week toe, wordt het weer stabieler met weer wat oplopende temperaturen.

Samenvatting:

Vandaag is er veel bewolking. De zon komt er maar weinig of zelfs niet aan te pas. Daarbij ligt er een front nabij de Franse grens en dat zorgt daar voor wat regen of enkele buien. Gaandeweg de dag stijgt overal de kans op wat regen of – zelfs een onweerachtige – bui. Het is zo’n 20 tot maximaal 21-22 graden bij een zwakke naar west gedraaide wind.

Vanavond en vannacht is het meest droog, maar zwaar bewolkt, nevelig en zelfs mistig. Minima rond 15 graden en meer bij een zwakke naar oost draaiende wind.

Geert, vrijdag 06 september, 06.20 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!