MA

09/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Er is in Europa wel één en ander aan de hand met een lagedrukgebied (Boris genaamd) dat voora [...]
Lees verder

DI

17 sep

Weertype

Weertype

13° | 20°

10 %

Windrichting

4 bft
Morgen neemt een hogedrukgebied het heft helemaal in handen. De lucht klaart op met veel zon al [...]
Lees verder

WO

18 sep

Weertype

Weertype

14° | 24°

0 %

Windrichting

3-4 bft
Woensdag wordt een hele mooie dag met hoge temperaturen die landinwaarts zelfs richting de 25 g [...]
Lees verder

DO

19 sep

Weertype

Weertype

15° | 24°

0 %

Windrichting

3 bft
Donderdag zien we eenzelfde weerbeeld als op woensdag: veel zon, hoge maxima en nog steeds een [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Zucht. De wispelturigheid waar we al verschillende keren mee te maken kregen de voorbije zomer, voegt er opnieuw een extra hoofdstuk aan toe want er is op de weerkaarten weer veel veranderd op korte tijd. Zo zien we nog steeds drie grote weer systemen. We zien een vrij sterk Azorenhoog liggen op de Atlantische Oceaan. Dat ligt steeds vrij noordelijk. Verder zien we een ander hogedrukgebied boven Rusland dat geleidelijk aan weer wat dichterbij komt. Die beide reiken elkaar intussen de hand boven de Britse Eilanden zodat we eigenlijk met één grote gordel van hogedruk te maken hebben ten noorden van ons. Boven Frankrijk ligt een onweerachtig laag waaraan een storing verbonden is die intussen al een paar keer van west naar oost en omgekeerd door onze regio trok en trekt en dat maakt de voorspelbaarheid zeer moeilijk doordat de positie van dit front steeds maar wisselt en moeilijk exact te bepalen is.  Dat front keert vandaag terug naar het westen en trekt door onze regio, maar komt boven Noord-Frankrijk tot stilstand. Dat is vlakbij. Vervolgens beweegt het vrijdag weer noordwaarts, zaterdag weer zuidwaarts en zondag nog eens noordwaarts, dus begin er maar aan … Ten westen van dat front zit duidelijk veel minder warme lucht waar we gisteren in zaten, maar dat front keert tegen vandaag dus op zijn stappen terug waarna we dan weer vanuit het oosten opnieuw in de heel warme en vochtige lucht gaan terechtkomen. Die is ook erg onstabiel. Morgen zitten we dan weer in wat minder warme lucht, zaterdag weer in de warmere, zondag weer in de minder warmere. Zoals de kaarten er dus nu bij liggen, maar alle modellen hebben – nog maar eens een keer – de grootste moeite met het weergeven van de activiteit van dat front. Het is dus moeilijk. Op lange termijn zien we een duidelijke afkoeling verschijnen, al zit die er eigenlijk toch maar overtuigend in vanaf midden volgende week en dat is nog wel even …

 

Merk op: zoals al lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals al even lang door mij beloofd, heb ik intussen de tijd genomen om eens die pluim nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag keert de warmte terug al merken we dat niet echt meteen overtuigend. De wind wordt noordoost tot oost en het front van gisteren, trekt in de loop van de dag weer van oost naar west. Dat zou later op de dag zelfs weer kunnen zorgen voor activatie van dat front waarbij dan vooral in West-Vlaanderen meer regen zou kunnen vallen. Vooral nabij de Franse grens is dat het geval, zelfs vanochtend al. De meeste regen zit immers boven Frankrijk. Later trekt dat front wat meer weg en verschijnen er landinwaarts, maar dat kan dan weer een trigger zijn voor het ontstaan van (mogelijk zeer felle) regen- en onweersbuien. Sommige modellen suggereren later vandaag lokaal heel zware buien met kans op veel neerslag en onweer. Dat gaan we moeten nowcasten. De temperaturen lopen wel weer op naar 22 tot 24 graden gaandeweg de dag. De hoogste maxima zitten landinwaarts in Oost-Vlaanderen. Nabij de Westkust en het zuidwesten van West-Vlaanderen (langs de Franse grens) zitten de lagere maxima. De oostelijke wind tenslotte, kan overdag tijdelijk vrij krachtig worden aan zee met pieken tot rond 50 km per uur. Ook boven land komt er meer wind. Tegen de avond neemt die af.

Ook de nacht wordt of beter blijft gezegd blijft erg zacht met minima rond 16-17 graden en meer. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met vorming van nevel en mist. Tegen de ochtend trekt het Franse front weer onze kant op en stijgt de kans op regen of buien en zelfs onweersbuien.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen geraken we weer onder dat Franse front en blijft er de hele dag veel bewolking hangen. Het is grijs met perioden van regen of buien. Dat kan lokaal om veel neerslag gaan, maar er blijft toch wel wat onzekerheid daarover. Zelfs op die korte termijn: zie inleiding. De temperaturen zullen morgen waarschijnlijk een stuk lager zitten en halen in dat geval maar waarden rond of vooraan de 20 graden, zelfs mogelijk niet en dat is een hele bijsturing ten opzichte van de vorige dagen.

In de avond en nacht loopt dan weer warmere lucht binnen met alweer erg zachte minima. Er kan zich ook weer nevel en mist vormen.

Overmorgen:

Zaterdag zit er op dit moment de betere dag uit met flink wat ruimte voor de zon al start die dag wel grijs en komen de opklaringen er pas later in. Hoge maxima daarbij en het zou dan droog blijven. We gaan vooral dat laatste zien.

Later:

Zondag wordt het weer wisselvalliger. Het is nog warm, maar de kans op buien wordt weer fors groter.

Begin volgende week is het nog warm, maar het koelt gaandeweg de week geleidelijk verder af. Er zijn daarbij groeiende neerslagkansen.

Samenvatting:

Er is vandaag veel bewolking met vooral langs de Franse grens kans op periodiek wat regen. Het is niet duidelijk hoe ver noordwaarts die raakt. Daarbij is er ook redelijk wat wind uit het oosten. Aan zee zelfs tijdelijk vrij krachtig. Het wordt een 19 tot 21 graden langs de Franse grens, verder oplopend richting 23-24 in het oosten en noorden van Oost-Vlaanderen. Gaandeweg de dag breekt de zon vanuit het noordoosten wat door, behalve in het zuidwesten van West-Vlaanderen. Later vanmiddag is er een stijgende kans op het ontstaan van forse regen- en onweersbuien, zeker landinwaarts en in Oost-Vlaanderen, mogelijk ook elders.

Vanavond en vannacht is het bewolkt, nevelig en zelfs mistig. De wind gaat liggen en het is erg zacht met minima rond 16-17 graden en meer. Aanvankelijk valt er nog een (forse) bui. Daarna wordt het droger, maar tegen de ochtend stijgt de kans op (onweers)buien en regen weer.

Geert, donderdag 05 september, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!