MA

09/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Er is in Europa wel één en ander aan de hand met een lagedrukgebied (Boris genaamd) dat voora [...]
Lees verder

DI

17 sep

Weertype

Weertype

13° | 20°

10 %

Windrichting

4 bft
Morgen neemt een hogedrukgebied het heft helemaal in handen. De lucht klaart op met veel zon al [...]
Lees verder

WO

18 sep

Weertype

Weertype

14° | 24°

0 %

Windrichting

3-4 bft
Woensdag wordt een hele mooie dag met hoge temperaturen die landinwaarts zelfs richting de 25 g [...]
Lees verder

DO

19 sep

Weertype

Weertype

15° | 24°

0 %

Windrichting

3 bft
Donderdag zien we eenzelfde weerbeeld als op woensdag: veel zon, hoge maxima en nog steeds een [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaarten worden ook vandaag nog, net als gisteren, gedomineerd door drie systemen. We zien een vrij sterk Azorenhoog liggen op de Atlantische Oceaan. Dat ligt steeds vrij noordelijk. Verder zien we een ander hogedrukgebied boven Rusland dat aanvankelijk verder noordelijk wegtrekt. Tussen beide systemen in, zit een onweerachtig lagedrukgebied dat zich uitstrekt van Ierland tot aan Portugal. Hierin zitten niet echt heel duidelijke structuren waardoor eventuele buien nog steeds erg moeilijk te voorspellen zijn. We zien wel enkele vores en oudere fronten liggen in dat laag, maar die zijn niet echt heel uitgesproken. De westelijke begrenzing wordt gevormd door een koufront dat pas op woensdagochtend van west naar oost door onze regio zal trekken. Daarachter zit dan duidelijk minder warme lucht, maar dat front keert tegen donderdag / vrijdag op zijn stappen terug waarna we dan weer vanuit het oosten opnieuw in de warme lucht gaan terechtkomen. Ook al omdat de beide hogedrukgebieden elkaar tegen dan opnieuw de hand reiken en de stroming bij ons dan weer meer noordoost lijkt te worden. Het Europese model is inmiddels weer betrouwbaarder geworden en dat zie je ook aan de pluim. De berekeningen voor de eerste 5-6 dagen liggen allemaal weer veel meer met elkaar in lijn. Je ziet eerst de afkoeling naar woensdag toe en vervolgens opnieuw de opwarming voor het eind van de week en komend weekeind. De neerslaggrafiek (onderste) stelt weinig tot niets voor. Echt duidelijke frontale structuren zijn er dan ook niet. De neerslag die er is, komt meest van buien en het is altijd mogelijk dat er lokaal eens een (forse) bui valt, maar langdurige natte perioden zitten er voorlopig niet in:

 

Merk op: zoals al lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals al even lang door mij beloofd, heb ik intussen de tijd genomen om eens die pluim nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we aanvankelijk nog in dezelfde situatie als de vorige dagen met een erg warme luchtmassa bij ons. Komen er opklaringen, dan zitten we direct aan 25 graden want de dag start al rond 18-19 graden. Echter hebben we aanvankelijk wel met veel wolken te maken waaruit zelfs een lokaal buitje of wat druppels kunnen vallen. Het stelt echter weinig voor. Dat blijft eerst nog wel wat zo, maar geleidelijk aan komen er later op de dag toch meer en duidelijkere opklaringen opzetten. Gaandeweg de dag draait de wind daarbij steeds meer naar het westen en komt minder warme lucht binnen met later in de middag weer meer opklaringen vanaf de kust.

In de avond en nacht een zelfde weerbeeld. Wolken en opklaringen met vooral landinwaarts mogelijk toch nog een bui. Het is dan nog steeds erg zacht met minima rond 15 graden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen wordt het minder warm, maar nog steeds erg onstabiel met steeds kans op vorming van een regenbui of wat verspreide regen. Vooral in de ochtend. Veel plekken houden het echter ook volledig droog. Eigenlijk zowel vandaag als morgen. We zijn dan wel in veel minder warme lucht terechtgekomen met maxima dan rond een 22 tot 23 graden landinwaarts, aan zee rond 21 graden.

Ook in de nacht naar donderdag is het dan koeler al is die nacht intussen toch wel weer flink opgewarmd met minima die afkoelen tot rond een 13-14, zelfs nog steeds op veel plekken 15 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Donderdag keert de warme lucht op haar stappen terug en gaan we weer naar maxima van 25 graden en meer. Er is eerst wel veel bewolking en het zou wel eens kunnen dat die maar moeizaam oplost. Op een heel enkel licht buitje niet te na gesproken, is het droog.

Later:

Vrijdag blijven we in warme lucht zitten met maxima van 25 graden en meer. Het is vrij rustig met kans op eens een enkele ronddwalende bui, maar meestal is het gewoon droog.

Ook het weekeind verloopt meer dan waarschijnlijk zomers warm met maxima van 25 graden en meer en rustige omstandigheden. Meestal is het droog al is een heel enkele bui niet onmogelijk.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wolken en lokaal een spatje regen of een lichte bui. Veel is het niet. Dat blijft even het weerbeeld. Daarbij is het erg zacht met temperaturen die snel weer omhoog gaan richting maxima van 22-23 graden aan zee tot lokaal 24-25 elders. Vanmiddag klaart het langzaam meer op vanaf de kust met een zwakke tot matige wind. Die is eerst zuidwest, later meer westelijk. Er komt dan geleidelijk een minder warme luchtsoort binnen.

Vanavond en vannacht is het ook wisselend tot zwaar bewolkt met kans op wat druppels, maar ook niet meer dan dat. De minima blijven rond 15 graden hangen.

Geert, dinsdag 03 september, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!