DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat gisteren nog boven de Britse Eilanden lag, trekt geleidelijk verder naar het noorden. Rond dit hoog staat bij ons een vandaag geleidelijk in kracht afnemende noordoostelijke stroming. De voorbije nacht trok bij ons een warmtefront van zuid naar noord waarbij we vandaag en morgen aan de warme kant van het front zitten en waarbij ook steeds warmere lucht aangevoerd wordt. Boven Frankrijk ontwikkelt zich intussen ook een onweerachtig laag wat de situatie de komende dagen bijzonder complex en moeilijk te voorspellen maakt. Na het weekeind zien we dat er zich ten westen van en boven de Britse Eilanden een lagedrukgebied ontwikkelt dat daar ter plekke wat blijft liggen, maar deze evolutie is opnieuw veel minder uitgesproken dan dat die gisteren in de kaarten zat. Dat zou dan wel tijdelijk zorgen voor een draaien van de stroming naar het zuidwesten, maar opnieuw met een grote mate van onzekerheid tot gevolg bij ons. Waar en wanneer trekken er dan immers fronten van dat laag door en naar onze regio: één groot vraagteken en verschillend van model tot model en van run tot run. Op langere termijn zou dan weer het Azorenhoog meer aan invloed winnen, maar eerlijk gezegd: alles wat meer dan drie dagen vooruit zit, is op dit moment bijzonder onzeker én bijzonder moeilijk in te schatten. Als je kijkt naar de pluim hieronder, zie je vanaf dinsdag  een enorme spreiding in de temperaturen. Het kan dinsdag 18 graden worden, maar evengoed 30 … Dus begin er maar aan. Het heeft ten andere ook niet veel zin om allerlei onheilsberichten uit te sturen voor de komende week zoals ik links en rechts de voorbije 24 uur kon lezen … We gaan het allemaal even moeten afwachten en kijken hoe het verder evolueert:

 

Merk op: zoals al lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals al even lang door mij beloofd, heb ik vorige week de tijd genomen om eens die pluim nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vakantie! Let op: We zijn tot en met volgend weekeind met vakantie. De weerberichten lopen echter door en zullen dan ook telkens wel elke dag gemaakt worden, maar op sommige dagen kan dat wat later in de ochtend zijn. Ook de weervideo zal in de komende week niet elke dag verschijnen of mogelijk enkele dagen ontbreken. Hou daar rekening mee. Kom echter zeker elke dag kijken om de tekst te lezen in de loop van de dag en om te zien of er een video is. Vanaf zondag 1 september is de dagelijkse video er zeker wel weer terug.

Vandaag ziet er relatief goed uit. In de ochtend is er nog veel bewolking met eventueel nog een bui in de vroege ochtend of tijdens de eerste uren van de dag, maar het zou dan wel snel droog moeten zijn of dat snel worden. De temperaturen zitten daarbij weer wat hoger dan gisteren, want er loopt veel warmere lucht binnen.  We zien ook de rest van de dag een mix van wolken en opklaringen. De kans op een bui is zo goed als afwezig op basis van de huidige kaarten, maar ik hou toch een kleine slag om de arm want gaandeweg de dag wordt het toch wat onstabieler zodat ik een heel enkele bui later op de dag toch niet volledig uitsluit. Maxima daarbij rond 24 graden aan zee tot een 25-26 landinwaarts. Hoe dieper landinwaarts, hoe hoger de maxima kunnen uitkomen.

In de avond en nacht zou de buienkans dan wel weer groter worden al lijken ook dan de meeste buien toch niet voor onze regio te zijn. Ik blijf echter voorzichtig want alles hoeft maar een klein beetje te schuiven of er hoeft ergens in die onstabiele luchtmassa dan toch een groter buiencomplex te ontstaan en we hebben meteen een totaal andere situatie te pakken. Indien nodig, stuur ik daar zeker updates over via de sociale media, maar voorlopig hou ik het op een kans op een enkele bui, eventueel onweerachtig. Het is wel heel zacht met minima die vanavond maar heel traag zakken. Het wordt dan ook een erg warme en zwoele zomerse avond. Tegen de ochtend zakken de temperaturen naar waarden rond 15 graden en meer. Zelfs fors meer in stedelijke gebieden waar het niet veel koeler wordt dan rond 18-19 graden.

Vandaag toch weer een extra video vanop vakantie want er is wel één en ander te vertellen over de huidige weersituatie, meer bepaald ook over de onzekerheid voor vandaag en de komende dagen:

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen wordt zoals het er nu voor staat opnieuw met een naar oost draaiende en wat afnemende wind, veel warmere lucht aangevoerd. De maxima gaan omhoog en gaan landinwaarts zelfs naar 28-29 graden! Ook aan zee kan het dan weer gemakkelijk 27-28 graden worden. Er is flink wat ruimte voor de zon, maar in de loop van de middag en zeker naar de avond toe, vormen zich regen- en onweersbuien en die zouden best fors kunnen worden. De vraag is dan: waar, wanneer en hoe fel. Het antwoord is momenteel: onmogelijk te zeggen: zie daarvoor ook de inleiding. De kans neemt toe, maar dat is ook het enige wat er kan over gezegd worden.

In de nacht naar maandag zitten er dan ook mogelijk verspreide regen- en onweersbuien bij opnieuw erg zachte minima van 15 graden en meer.

Overmorgen:

Maandag wordt dan een warme, maar wel onstabiele dag. De maxima voor die dag zijn in de huidige verwachtingen ook weer opgehoogd. Het is dan 23 tot 25 graden aan zee tot gemakkelijk 26 à 28 graden landinwaarts met een mix van wolken en opklaringen en gaandeweg de dag zeker de vorming van verspreide regen- en onweersbuien of gebieden met regen. Ook dan geldt; onmogelijk te zeggen waar en wanneer.

De avond en nacht verlopen ook erg onstabiel en zacht met steeds kans op verspreide buien, maar we gaan het moeten nowcasten.

Later:

Dinsdag zitten we in dezelfde situatie met een erg warme luchtmassa. Komen er opklaringen, dan zitten we direct flink boven de 25 graden. Hebben we te maken met (restanten van) regen- en onweersbuien, dan is dat flink minder. Op dit moment is daar weinig tot niets van te zeggen. We gaan het even moeten afwachten. De mate van voorspelbaarheid is momenteel heel klein: zie inleiding.

Er is voor de periode later volgende week een enorme onzekerheid in de weerkaarten geslopen. Het is dan ook zo goed als onmogelijk om daar een heldere verwachting voor op te maken … Zie inleiding. We gaan dat voor de komende periode telkens maar kort van voordien kunnen inschatten. Zeker is dat het erg warm blijft en onstabiel, maar of, waar en wanneer zich buien(complexen) vormen, is op dit moment echt niet te zeggen.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wolken en kans op een plaatselijke bui. Dat gaat er echter snel uit en de dag verloopt dan verder droog of zo goed als. Het is echter zo onstabiel dat ik de vorming van een lokale regen- of onweersbui toch niet volledig uitsluit. Daarbij wordt het wel zomers warm met maxima van 24 graden aan zee tot 26, mogelijk zelfs 27 graden dieper landinwaarts. De wind zit daarbij in het noordoosten en waait meest matig.

Vanavond en vannacht is het overwegend droog en wisselend bewolkt  maar toch is de kans op een lokale regen- of onweersbui wat groter geworden. Minima daarbij van 15 graden en hoger.

Geert, zaterdag 31 augustus, 07.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!