DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt boven de Britse Eilanden. Dit trekt de komende dagen geleidelijk naar het noorden. Rond dit hoog staat bij ons een in kracht toenemende noordoostelijke stroming. Boven Europa ligt een golvende storing waar de modellen nog steeds flink wat moeite mee hebben. Vooral de plaats waar deze storing ligt en het ontwikkelen van golven op dit front vormen een probleem. Boven Frankrijk ontwikkelt zich de komende dagen ook een onweerachtig laag wat de situatie alleen nog maar complexer maakt. Het is echter wel de verwachting dat dit Europese front onze omgeving zou doortrekken waarbij we dan vooral tegen zondag aan de warme kant ervan terechtkomen met opnieuw tijdelijk aanvoer van erg warme lucht. Na het weekeind zien we dat er zich ten westen van en boven de Britse Eilanden een lagedrukgebied ontwikkelt dat daar ter plekke wat blijft liggen. Dat zou dan wel zorgen voor een draaien van de stroming naar het zuidwesten, maar opnieuw met een grote mate van onzekerheid tot gevolg bij ons. Waar en wanneer trekken er dan immers fronten van dat laag door en naar onze regio: één groot vraagteken en verschillend van model tot model en van run tot run. De pluim van het Europese model is er ten opzichte van gisteren op korte termijn dan ook veel op verbeterd. Ook de lange termijn toont aanhoudend hoge maxima, maar de neerslagpluim zwabbert tussen de diverse runs zodanig heen en weer dat je daar niets of amper iets mee kunt doen:

 

Merk op: zoals al lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals al even lang door mij beloofd, heb ik vorige week de tijd genomen om eens die pluim nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over zo een pluim wel veel te vertellen is!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vakantie! Let op: We zijn tot en met volgend weekeind met vakantie. De weerberichten lopen echter door en zullen dan ook telkens wel elke dag gemaakt worden, maar op sommige dagen kan dat wat later in de ochtend zijn. Ook de weervideo zal in de komende week niet elke dag verschijnen of mogelijk enkele dagen ontbreken. Hou daar rekening mee. Kom echter zeker elke dag kijken om de tekst te lezen in de loop van de dag en om te zien of er een video is. Vanaf zondag 1 september is de dagelijkse video er zeker wel weer terug.

Vandaag start met veel wolken en het is niet uitgesloten dat er daar links of rechts eens een handvol druppels uit kan vallen of een kleine bui. Veel wordt er echter niet verwacht en de droge perioden overheersen dan ook absoluut. Gaandeweg de dag lost de bewolking wel al eens wat op, al blijft er toch vrij veel van over. De zon en de wolken wisselen elkaar dan ook meest af vandaag met temperaturen die toch weer aardig oplopen. We halen gaandeweg de dag toch weer gemakkelijk een 21-22 graden in de kustregio tot 23-24 graden elders. Daarbij staat een noordoostelijke wind. Aanvankelijk is er geen of amper wind, maar in de loop van de dag trekt die aan. Aan zee tegen de late middag zelfs tot een 4 Bft. Boven land toch ook tegen die tijd naar een 3-4 Bft.

Vanavond en vannacht trekt een Frans regengebied geleidelijk onze kant op. De bewolking neemt verder toe en zoals het er nu naar uitziet zou vooral West-Vlaanderen daar een beetje van kunnen meekrijgen. Hoe verder richting het westen, hoe groter de kans op wat regen in de loop van de nacht. Eventueel zou dat zelfs een onweerachtige bui kunnen zijn met een lokale donderklap erbij, maar veel zie ik het toch allemaal niet te worden. Het blijft wel erg zacht met minima rond 15-16 graden en een nog steeds erg goed doorstaande noordoostelijke wind.

Tijd voor een dagvideo was er vandaag niet, maar hieronder vind je wel de link naar de video met de al lang beloofde uitleg over de weerpluim:

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen ziet er relatief goed uit. In de ochtend is er nog veel bewolking, maar het zou dan wel droog moeten zijn of dat snel worden. De temperaturen zitten ongeveer even hoog als vandaag, mogelijk zelfs iets hoger. We zien ook dan een mix van wolken en opklaringen. De kans op een bui is zo goed als afwezig op basis van de huidige kaarten, maar ik hou toch een kleine slag om de arm want gaandeweg de dag wordt het toch wat onstabieler zodat ik een heel enkele bui later op de dag toch niet volledig uitsluit.

In de avond en nacht zou de buienkans dan wel weer groter worden al lijken ook dan de meeste buien toch niet voor onze regio te zijn. Ik blijf echter voorzichtig want alles hoeft maar een klein beetje te schuiven of er hoeft ergens in die onstabiele luchtmassa dan toch een groter buiencomplex te ontstaan en we hebben meteen een totaal andere situatie te pakken. Het is ook dan echter heel zacht met minima rond 15 graden en meer.

Overmorgen:

Zondag wordt zoals het er nu voor staat opnieuw met een naar oost draaiende en wat afnemende wind, veel warmere lucht aangevoerd. De maxima gaan omhoog en gaan landinwaarts zelfs naar 28-29 graden! Ook aan zee kan het dan weer gemakkelijk 27-28 graden worden. Er is flink wat ruimte voor de zon, maar in de loop van de middag en zeker naar de avond toe, vormen zich regen- en onweersbuien en die zouden best fors kunnen worden.

In de nacht naar maandag zitten er dan regen- en onweersbuien bij opnieuw erg zachte minima van 15 graden en meer.

Later:

Maandag wordt dan een warme, maar wel onstabiele dag. Het is dan 23 tot 25 graden met een mix van wolken en opklaringen en gaandeweg de dag zeker de vorming van verspreide regen- en onweersbuien of gebieden met regen.

Er is voor de periode voor na het weekeind een enorme onzekerheid in de weerkaarten geslopen de voorbije 24 uur. Het is dan ook zo goed als onmogelijk om daar een heldere verwachting voor op te maken … Zie inleiding.

Samenvatting:

Vandaag begint overal met veel wolken en dat houden we eigenlijk wel zo gedurende de dag. Daarbij valt er mogelijk een enkel lokaal spatje regen, maar veel zal dat niet zijn. Het is meest en overwegend droog. De maxima zitten rond een 22 graden aan de kust tot 24 graden landinwaarts. De wind is noordoost en neemt overdag geleidelijk in kracht toe. Die wordt matig tot vrij krachtig tegen het eind van de dag aan zee, landinwaarts matig.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking nog verder toe met vooral in West-Vlaanderen kans op wat regen of onweerachtige buien. Zelfs een heus onweer is mogelijk. Elders zou het grotendeels of volledig droog blijven. Wel met erg zachte minima van 15 graden of meer.

Geert, vrijdag 30 augustus, 09.20 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!