DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nieuwe uitloper van het Azorenhoog breidt zich vandaag via de Britse Eilanden vrij snel uit over onze regio. Dat zorgt voor een snelle stabilisatie en opnieuw vrij mooi zomers weer. Echter is er een probleem … Volgens het Europese model trekt dit hoog vrij snel noordelijk weg en maakt zo de weg vrij voor lagedrukgebieden die dichterbij kunnen komen en vanaf vrijdag de regie over ons weer zouden overnemen. Het Europese model is daar bijzonder enthousiast mee waarbij een eerste storing vanuit het zuiden op vrijdag al dichterbij komt. Die storing zorgt vooral ten zuiden van ons opnieuw voor enorme neerslagsommen waarbij de neerslag daar weer op diverse plekken overvloedig kan worden. Die zou dan vervolgens zelfs tot over onze regio komen te liggen. Er is echter heel wat onzekerheid over de koers van deze storing en geen enkel model berekent die op een zelfde manier. Nadien berekent het Europese model dan die oplossing met een snel toenemende invloed van lagedrukgebieden.

… Het Amerikaanse model echter, moet hier totaal niet van weten en laat hogedruk verder de grootste invloed over ons weer behouden. Ook andere modellen hebben de neiging dit Amerikaanse model dit keer te volgen zodat het Europese eigenlijk wat geïsoleerd staat al dient de eerlijkheid te zeggen dat de allerlaatste kaarten toch meer richting het Europese model neigen. Het is echter zeer opmerkelijk dat dergelijke verschillen voorkomen op zo’n korte termijn. Dit doet mij heel voorzichtig zijn wat zowel de nabije als verdere toekomst betreft zodat het weerbericht van vandaag echt met de nodige voorzichtigheid dient benaderd te worden …

Hierbij zet ik dan ook eens beide pluimen onder elkaar: eerst het Europese, dan de Amerikaanse. Kijk vooral naar de onderste grafiek: de neerslagverwachting: wat een enorme verschillen zijn daarin te vinden. De Europese pluim is ronduit nat, de Amerikaanse droog …

 

Merk op: zoals al lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals al even lang door mij beloofd, heb ik vorige week de tijd genomen om eens die pluim nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over die pluim wel veel te vertellen is:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vakantie! Let op: We zijn tot en met volgend weekeind met vakantie. De weerberichten lopen echter door en zullen dan ook telkens wel elke dag gemaakt worden, maar op sommige dagen kan dat wat later in de ochtend zijn. Ook de weervideo zal in de komende week niet elke dag verschijnen of mogelijk enkele dagen ontbreken. Hou daar rekening mee. Kom echter zeker elke dag kijken om de tekst te lezen in de loop van de dag en om te zien of er een video is. Vanaf zondag 1 september is de dagelijkse video er zeker wel weer terug.

De voorbije nacht trok er een storing door en die blijft vandaag nog wat haperen. Daardoor zijn er eerst dan ook wat meer wolken en draait de wind terug naar het westen. De kans op een enkele bui is er wel, maar het grootste deel van de dag verloopt droog. Als er al een bui valt, is dat tijdelijk en geen zware bui en in de vroege ochtend. Eigenlijk is de buienkans momenteel al zo goed als voorbij en de kans is ook dan veel groter dat er gewoon niets gebeurt en dat het gewoon overal droog zal blijven. Het is wel weer minder warm met maxima vanmiddag rond een 22 tot 23 graden landinwaarts, aan zee iets minder. In het uiterste zuidoosten dan eerder weer iets meer. Het is vooral later op de dag dat er meer en bredere opklaringen gaan binnenlopen vanaf de kust. Voordien passeren er nog wel geregeld wat wolkenpartijen. In het zuidoosten daarentegen komen er tegen de late middag / avond net weer meer wolken opzetten.

In de avond en nacht is het ook rustig met een zwakke tot matige noordwestelijke tot noordelijke wind en minima rond 12 à 13 graden tegen de ochtend. Het is dan overal aan de kust licht bewolkt tot helder geworden met een zwakke naar noordelijke richtingen draaiende wind. Landinwaarts lopen er wel meer wolken binnen en raakt het zwaar bewolkt tot betrokken met in het zuidoosten van onze regio zelfs mogelijk wat lichte regen later in de nacht / tegen de ochtend. Veel zal het echter niet zijn. Die regen hoort bij een storing die over de Ardennen ligt.

Tijd voor een dagvideo was er vandaag niet, maar hieronder vind je wel de link naar de video met de al lang beloofde uitleg over de weerpluim:

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen start de dag eventueel nog met wat lichte regen in het zuidoosten, maar die trekt snel weg. Die neerslag hoort bij een storing boven de Ardennen die in de ochtend tijdelijk wat meer onze kant opschuift, maar dan overdag weer weg trekt volgens de meeste modellen. Er komen dan meer opklaringen. We halen dan maxima tussen 21-22 graden aan zee tot rond maximaal 23 graden elders. Later op de dag schuift diezelfde storing vanuit het zuiden weer dichterbij. Er is daarbij dan weer een groeiende kans dat er later op de dag eventueel een bui valt, maar zoals in de inleiding al gezegd, is er bijzonder veel onzekerheid over hoe die storingen zich de komende dagen precies gaan gedragen en waar ze juist gaan terechtkomen. De wind gaat op vrijdag wel geleidelijk aan uit een noordoostelijke hoek waaien. Sommige modellen, zoals het Europese, geven voor morgen zelfs erg veel regen en buien … Andere gaan daar niet of minder in mee. Ik ben geneigd meer die anderen te volgen, maar echte zekerheid durf ik hier niet over geven gezien deze – toch wel zeer eigenaardige – grote tegenstelling in de modellen op korte termijn.

De storing trekt in de avond dan vervolgens waarschijnlijk weer weg zodat ook de nacht naar zaterdag grotendeels droog zou verlopen met geleidelijk meer en meer wegtrekkende bewolking zodat de opklaringen weer breder gaan worden. Minima rond 12-13 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zaterdag ziet er relatief goed uit. De temperaturen zitten ongeveer even hoog als op vrijdag en we zien ook dan een mix van wolken en opklaringen. De kans op een bui is zo goed als afwezig op basis van de huidige kaarten, maar: grote onzekerheid …

In de avond en nacht zou de buienkans dan wel weer groter worden.

Later:

Zondag zou volgens het Europese model de kans op regen en buien weer veel groter worden. Andere modellen gaan hier niet in mee. Het is dan ook zo goed als onmogelijk om voor de zondag en de dagen nadien een heldere verwachting op te maken.

Er is voor de periode voor na het weekeind een enorme onzekerheid in de weerkaarten geslopen de voorbije 24 uur. Het is dan ook zo goed als onmogelijk om daar een heldere verwachting voor op te maken … Zie inleiding.

Samenvatting:

Vandaag start met wat doortrekkende wolkenvelden al lossen die wel vrij vlot op. Er liggen echter in de aanvoerrichting boven Frankrijk ook nog wel redelijk wat wolkenvelden. Die trekken vandaag al oplossend verder voorbij al kan er tijdelijk misschien wel eens wat meer bewolking zijn. Toch is de verwachting dat gaandeweg de zon steeds meer armslag krijgt. Het wordt daarbij een 21 graden aan zee tot 22-23 graden landinwaarts bij een meest matige noordwestelijke wind.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking wel weer toe en mogelijk sluipt er tegen het eind van de nacht vooral in het zuidoosten van Oost-Vlaanderen wel een beetje lichte regen binnen. Elders is het droog. Minima daarbij rond een 12-13 graden, onder de wolken iets meer.

Geert, donderdag 29 augustus, 09.00 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!