VR

09/20/2024

Weertype

Weertype

14° | 24°

5 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert nog altijd de Europese weerkaarten volledig. Het strekt zich [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt er [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

15° | 22°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

MA

23 sep

Weertype

Weertype

15° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt het wisselvallig. De wind gaat naar een zuidwestelijke richting en voert onstabie [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog heeft zich boven Europa ontwikkeld tot een apart hogedrukgebied, maar trekt wel vrij snel naar het noordoosten tot oosten weg. De kern ervan ligt nu boven de Baltische Staten en trekt vrij snel verder naar Rusland. Het zorgt daarbij vandaag wel nog voor een tijdelijke aanvoer van erg warme lucht uit een zuidoostelijke richting met maxima die vandaag landinwaarts zelfs tot eind de 20 graden zullen oplopen. Ergens in de nacht van woensdag op donderdag of zelfs maar tegen morgenvroeg zal dan een zo goed als inactief koufront door onze regio lopen, voorafgegaan door een convergentielijn. Daarna zal dan een nieuw hoog de regie overnemen met ook nadien mooi zomers weer, maar wel minder warm hoewel de maxima toch ook dan op termijn mogelijk weer vrij gemakkelijk naar een graad of 25 zouden kunnen oplopen. De pluim toont mooi deze evolutie al is die ten opzichte van gisteren toch wel iets minder geworden qua temperaturen en zit er een tikkeltje meer wisselvalligheid in.

Merk op: zoals al lange tijd door velen van jullie gevraagd en zoals al even lang door mij beloofd, heb ik vorige week de tijd genomen om eens die pluim nader uit te leggen in een aparte video. Deze kun je helemaal onderaan dit weerbericht terugvinden. Neem er je tijd voor die op het gemak en eens rustig te bekijken want het is een wat langere bijdrage geworden dan gewoonlijk omdat er over die pluim wel veel te vertellen is:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vakantie! Let op: We zijn tot en met volgend weekeind met vakantie. De weerberichten lopen echter door en zullen dan ook telkens wel elke dag gemaakt worden, maar op sommige dagen kan dat wat later in de ochtend zijn. Ook de weervideo zal in de komende week niet elke dag verschijnen of mogelijk enkele dagen ontbreken. Hou daar rekening mee. Kom echter zeker elke dag kijken om de tekst te lezen in de loop van de dag en om te zien of er een video is. Vanaf zondag 1 september is de dagelijkse video er zeker wel weer terug.

Ook vandaag mag in het rijtje van mooie zomerdagen gezet worden. Opnieuw zien we volop zon met maxima die weer gemakkelijk oplopen naar een 27 tot 29 graden landinwaarts, mogelijk zelfs meer met enkele pieken die lokaal net tot de 30 graden kunnen halen. Zeker als je verder landinwaarts of in stedelijke gebieden zit zijn die best wel haalbaar. Landelijk zitten we over het algemeen echter rond een 28-29 graden. De kust doet ook volop mee al is het daar wel iets minder warm. Niettemin is daar ook een 26 tot 27 graden best haalbaar. Er is vanmiddag wel kans op een tijdelijke zeebries waardoor het daar dan iets kan afkoelen, maar niet veel. Een zuidelijke tot zuidoostelijke wind voert warme temperaturen tot op de stranden. Tegen de late middag neemt de bewolking wel wat toe, maar het blijft warm.

De nacht naar donderdag wordt het dan ook wat zachter met minima die waarschijnlijk weer gemakkelijk een stuk boven de 15 graden zullen blijven zitten. Zelfs 17-18 graden lijkt heel goed mogelijk. Er is dan wel al van in de avond kans op een heel lichte lokale lichte bui of wat verspreide regendruppels, maar veel zal dat zeker niet zijn. De kans is veel groter dat het gewoon overal droog blijft. De wind draait wel gaandeweg de nacht naar een westelijke richting waarmee minder warme lucht begint binnen te lopen.

Tijd voor een dagvideo was er vandaag niet, maar hieronder vind je wel de link naar de video met de al lang beloofde uitleg over de weerpluim:

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen zijn er meer wolken en draait de wind terug naar het westen tot zuidwesten op doortocht van een zwakke storing. De kans op een enkele bui is er wel, maar het grootste deel van de dag verloopt droog. Als er al een bui valt, is dat tijdelijk en geen zware bui. De kans is ook dan veel groter dat er gewoon niets gebeurt en dat het gewoon overal droog zal blijven. Het is wel weer minder warm met maxima dan rond een 23 graden landinwaarts, aan zee iets minder.

In de avond en nacht is het ook rustig met een zwakke tot matige westelijke wind en minima rond 12 à 13 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag is ook een zo goed als droge dag met een mix van wat wolken en brede opklaringen. We halen dan maxima tussen 21-22 graden aan zee tot rond maximaal 23 graden elders. Er is toch een kleine kans dat er later op de dag eventueel een bui valt, maar die kans is maar heel klein. Er komt immers weer een zwakke storing dichterbij, maar volgens de laatste berekeningen zou die ergens boven de Ardennen blijven haperen. De wind gaat op vrijdag wel geleidelijk aan uit een noordoostelijke hoek waaien.

Ook de nacht naar zaterdag verloopt droog met geleidelijk meer en meer wegtrekkende bewolking zodat de opklaringen weer breder gaan worden. Minima rond 12-13 graden tegen de ochtend.

Later:

Zaterdag ziet er ook goed uit. De temperaturen zitten ongeveer even hoog als op vrijdag en we zien ook dan een mix van wolken en opklaringen. De kans op een bui is zo goed als afwezig.

Ook in het weekeind blijven we toch wel zomerse maxima noteren. We halen op die beide dagen nog steeds ergens temperaturen van een 22-23 graden of meer aan zee tot een 24, mogelijk zelfs opnieuw al 25 graden landinwaarts. Het lijkt ook grotendeels of zo goed als volledig droog te kunnen blijven. Na het weekeind zijn de vooruitzichten onzekerder geworden, al lijkt een verderzetting van het zomerse weer het meest waarschijnlijke scenario te zijn.

Samenvatting:

Vandaag wordt nog een warmere zomerdag dan gisteren. De temperaturen lopen snel op tot rond 25-26 graden aan de kust en 27 tot 29 graden elders. Zelfs een lokale 30’er is niet onmogelijk, zeker in de stedelijke gebieden. Er is amper bewolking of het is wat hoge sluierbewolking of een enkele stapelwolk landinwaarts. Er waait daarbij een zwakke tot matige zuidoostelijke wind. Later vanmiddag kan er dan toch van het westen uit geleidelijk wat meer bewolking binnenlopen.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe met eventueel, maar de kans is heel klein, een lokaal buitje. Het blijft heel zacht met minima rond 17-18 graden en een wind die geleidelijk naar het westen zal draaien.

Geert, woensdag 28 augustus, 08.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

De weerpluim: lang beloofd en uiteindelijk is ie er: de video die zo’n pluim uitlegt: hoe werkt zo’n weerpluim? Wat kan je daarop allemaal van informatie vinden en hoe moet je die info lezen en interpreteren?

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!