DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een gebied met hoge luchtdrukwaarden bevindt zich van over Oost-Europa naar Denemarken en het noorden van de Britse Eilanden. Daar zijn niet echt nog sturende aparte kernen in te vinden, behalve dan over het noorden van Ierland. Intussen vormde zich boven Frankrijk een onweerachtig lagedrukgebied dat geleidelijk tot onder onze omgeving geraakt, maar door de hoge druk ten noorden van ons, raakt het niet verder noordwaarts en buigt meer af richting Duitsland. Daardoor wordt er bij ons nog steeds erg warme landlucht aangevoerd wat intussen is uitgelopen op een paar hoogzomerse dagen. Vanaf de voorbije nacht nam de onstabiliteit echter snel toe op nadering van het Franse laag en dat leidde de voorbije nacht al tot enkele onweerachtige buien her en der. De vraag is nu of ook vandaag en de komende dagen de onweders daarvan verder tot bij ons geraken en zo ja, wanneer. Waarschijnlijk vallen er effectief in de loop van vandaag en morgen verspreide buien, maar werkelijk elk weermodel geeft hier een andere interpretatie aan. Dat heeft natuurlijk te maken met de ligging van het laag en het feit dat er niet echt organisatie in zit, maar dat het telkens om losse buien en buiencomplexen gaat die her en der kunnen ontstaan en ook weer oplossen. Zie verder bij de dagbesprekingen. Zoals dikwijls bij onweer, gaan we dat moeten nowcasten (opvolgen op het moment zelf dus). Na vandaag stelt zich een westelijke stroming in, maar die is niet al te sterk. We zien dat er dan geregeld weer storingen tot bij ons geraken, maar door een aanhoudende invloed van het Azorenhoog lijken die niet al te actief te zijn. De pluim toont de afkoeling van de hoogzomerse dagen van gisteren en eergisteren waarbij de temperaturen echter zeker niet koud worden. Integendeel zelfs zomers blijven, maar met opnieuw meer oplevende wisselvalligheid al lijkt het daarmee best wel mee te vallen en is dat niet al te uitgesproken. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat deze Europese pluim er ook vandaag nog wel erg droog uitziet en dat zo goed als alle andere (regionale) modellen toch wel meer neerslagsignalen hebben. Deze neerslagberekening is dan ook niet echt representatief:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het ook nog warm, maar niet meer zo warm als gisteren en ook wel wat onstabieler. We komen nog gemakkelijk uit op maxima van tussen 23-24 graden aan de kust tot 26 en misschien wel tot 28 graden elders, maar dat is geen lineair verloopt meer. Het zal veel afhangen van wolken en opklaringen die verspreid door de dag voorkomen. In de loop van de dag zijn er zeker perioden met meer en soms zelfs veel en overheersende bewolking. Zo start de dag zelfs op vele plekken zwaar bewolkt tot betrokken en valt er zelfs vooral landinwaarts ook eerst wat regen. Dat hoort bij restanten van Franse buien die in de nacht in West-Vlaanderen zelfs enkele verspreide donderklappen hebben opgeleverd. Ook overdag zitten we met een heel onstabiel weerbeeld en daarmee stijgt dan geleidelijk aan de kans weer dat er ergens een nieuwe regen- of onweersbui kan ontstaan. Waar en wanneer dat gebeurt, is onmogelijk te zeggen. Over het algemeen wordt de kans gaandeweg de dag groter, maar waarschijnlijk blijven de buien wel beperkt in tijd en plaats. De regel is wel dat de kans groter is naarmate je landinwaarts gaat, maar ook aan zee kan best een (onweers)bui opduiken. Het zal weer een zaak van nowcasten worden. Sommige modellen geven in de ochtend buien, andere in de middag en nog andere in de avond terwijl er ook zijn die niets laten gebeuren. We houden het op een grotere en toenemende kans op onweer en de modellen zijn hierbij amper of niet te volgen. Als er zware buien opduiken, stuur ik daarover in de loop van de dag via de sociale media wel een update als het nodig zou zijn. De wind tenslotte waait meest zwak uit het noordoosten, maar is verstoord door buien. Aan zee vanmiddag wat meer noord door een zwak zeebrieseffect.

Tegen de avond en nacht zien we eenzelfde beeld: een stijgende kans op een regen- of onweersbui, maar het is onmogelijk te zeggen of die gaan vallen en waar. Het is in elk geval een heel warme avond en nacht met minima die weer een flink stuk boven de 15 graden blijven zitten en niet veel lager gaan zakken dan tot rond 17-18 graden. Die nachtelijke minima blijven daarmee dan ook weer zeer hoog zitten en dat is echt wel een opmerkelijk feit geworden in het nieuwe klimaat: telkens zeer hoge nachtelijke waarden …

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar nog steeds het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen draait de wind naar het noordwesten en trekt in de loop van de dag een (eigenlijk niet meer als zodanig op de weerkaarten te herkennen) koufront door dat minder warme lucht voorafgaat. Toch halen we nog maxima van een flink stuk in de 20 graden landinwaarts. Aan zee zal dat wat minder zijn met een 21 tot 23 graden. Landinwaarts is nog wel een 24 graden tot lokaal 25 te halen als het voldoende opklaart. Het algemene weerbeeld is echter veel minder: meer wolken en kans op wat regen of een bui gaandeweg de dag. Echter ook weer niet overal en het ziet er niet naar uit dat er heel grote hoeveelheden vallen tenzij bij een wat zwaardere bui.

In de avond en nacht zou het weer droog moeten zijn met minima die naar een 13-14 graden zakken tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag zien we een wisselvallig weerbeeld. Waarschijnlijk is het dan weer droog of zo goed als of het zou een lokale bui moeten zijn die valt. Maxima daarbij ergens vooraan de 20 graden aan de kust, maar landinwaarts kan dat zeker in de dieper gelegen regio’s toch weer naar een 24-25 graden gaan.

Later:

Zaterdag trekt er weer een verbrokkeld front door, maar veel lijkt dat ook weer niet op te leveren. Er is wel kans op wat verspreide regen of een bui, maar geen grote hoeveelheden. Het is wel minder warm met maxima dan ergens vooraan de 20 graden.

Waarschijnlijk wordt het ook zondag licht wisselvallig en minder warm, maar de temperazturen blijven toch ergens tussen 20 en 23-24 graden uitkomen. Begin volgende week zou het weer warmer worden.

Samenvatting:

Vandaag wordt het veel minder mooi dan gisteren. Perioden met veel wolken wisselen af met opklaringen en de dag start daarbij bewolkt met zelfs wat regen landinwaarts. Overdag kunnen er verspreide buien opduiken, zelfs met onweer, maar het is onmogelijk te zeggen waar, wanneer en hoe dat zal uitpakken. Hou rekening met een stijgende kans op verspreide buien in de loop van de dag en dat kunnen onweersbuien zijn. De kans is groter landinwaarts dan aan zee, maar is ook daar toch aanwezig. De temperaturen hangen samen met de opklaringen. Tijdens de bewolkte momenten is het minder warm, bij opklaringen halen we nog rond 23 graden aan zee tot een 26-27 graden landinwaarts. De wind waait zwak uit het noordoosten, maar kan verstoord worden tijdens en rond buien. Aan zee later vanmiddag een zeebriesje.

Vanavond en vannacht zien we een zelfde weerbeeld met kans op verspreide buien, maar het is onmogelijk te zeggen of die er komen en waar en wanneer. Erg zachte minima daarbij van rond een 17-18 graden.

Geert, woensdag 31 juli, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Vooral bij opgaande en ondergaande zon krijg je soms de mooiste optische effecten rond zonnestralen. In dit geval kijken we naar een zonsondergang waarbij er ook zo’n mooie effecten optreden op en rond een wolkenband die vlak voor de zon hangt en waarbij de zonnestralen weerkaatsen op die wolk. Daardoor krijg je mooie optische verschijnselen en lijkt de zon van achter de wolk echt “te stralen”. In werkelijkheid is dit een spel van licht en schaduw, maar het is heel mooi om naar te kijken.

Belangrijk vraagje: als je zin hebt, wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!