VR

10/18/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We blijven in dezelfde – eigenlijk weer geblokkeerde – weersituatie zitten waarbij [...]
Lees verder

ZA

19 okt

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 17 tot 18 graden als maxima. Ook dan kan [...]
Lees verder

ZO

20 okt

Weertype

Weertype

11° | 17°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Het wordt eentonig om te zeggen, maar ook voor de zondag zit er niet zoveel verandering in de w [...]
Lees verder

MA

21 okt

Weertype

Weertype

13° | 17°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

In feite zitten we in een soort van zwakke westelijke stroming. Daarbij trekken lagedrukgebieden ten noorden van ons voorbij, terwijl wij meer onder de beschermende invloed raken van uitlopers van het Azorenhoog. We zien een duidelijk sturend lagedrukgebied liggen nabij IJsland. Het koufront daaraan verbonden trok gisteren in de late middag door onze regio waarna we vandaag in wat minder warme lucht terechtgekomen zijn. Toch gaan we dat aan de temperaturen nog niet direct merken. Verder liggen nog enkele randstoringen boven en ten westen van de Britse Eilanden. Die zijn echter fel verzwakt door de nabijheid van het Azorenhoog. De komende nacht trekken enkele van die storingen door onze regio waarna we dan morgen in wat minder warme lucht raken met enkele buien. Tegen woensdag stabiliseert alles door de komst van een nieuwe uitloper van het Azorenhoog. Donderdag draait aan de voorzijde van een volgende storing de wind bij ons naar het zuiden en wordt weer veel warmere lucht aangevoerd waarna dan tegen vrijdag een volgende zwakke storing volgt. Ook in het weekeind en op langere termijn naar volgende week toe zien we een vergelijkbaar weerbeeld met telkens een redelijke invloed van het Azorenhoog die uitlopers naar onze richting stuurt. De pluim blijft daarbij over de hele lijn erg aangename temperaturen tonen met op langere termijn nog altijd een wat opwarmende trend:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt in grote lijnen op het weerbeeld van gisteren en het is dus ook weer licht wisselvallig. Een westelijke stroming voert wolkenvelden aan waarbij het eigenlijk opnieuw meest of zelfs volledig droog is al is een heel enkele erg lokale bui niet volledig uit te sluiten. De hoeveelheid wolken verschilt daarbij doorheen de dag en van plek tot plek Net als gisteren. De dag start vrij zonnig, daarna nemen de wolken het geleidelijk meer over waarbij het soms zwaar bewolkt tot betrokken kan orden, maar toch blijven er tot de avond wel telkens weer een aantal opklaringen doorbreken. Daarbij staat dan een matige zuidwestelijke wind. Die waait iets harder dan gisteren, zeker aan de kust. De maxima komen best opnieuw redelijk voor de dag met een 21-22 graden aan de kust tot rond een 23-24 graden landinwaarts.

Tegen de avond neemt de kans op wat regen of een bui wat toe op doortocht van een storing. Het is daarbij dan weer vrij zacht met minima dan tegen dinsdagochtend ergens rond een 16 à 17-tal graden. De kans op neerslag wordt daarbij vooral later in de nacht groter met dan wat meer actieve buien of wat meer intense regen, al zal dat zeker niet overal het geval zijn.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar nog steeds het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen start nog wisselvallig. Een storing trekt in de ochtend eerst door onze regio en zorgt voor veel bewolking en aanvankelijk kans op wat regen of een bui. Ook later op de dag vallen er zeker landinwaarts nog wel enkele buien, al worden die dan vanaf het westen wel minder. Later op de dag zijn aan de kust de droge perioden weer aan zet en komen er vanaf daar geleidelijk aan steeds meer opklaringen. Maxima dan ergens rond of vooraan de 20 graden aan de kust, landinwaarts iets hoger. Het is echter duidelijk wat minder warm met een naar west draaiende wind.

In de avond en nacht is het droog met minima die tegen de ochtend dalen naar een 13 à 14 graden.

Overmorgen:

Woensdag lijkt een volledig droge dag te kunnen worden met opnieuw maxima ergens rond de 20 graden aan zee, landinwaarts wat hoger. Wel duidelijk de minst warme dag van de week met een noordwestelijke wind, maar de zon doet toch flink mee. Aan zee is het ronduit zonnig, landinwaarts zitten wat meer stapelwolken, maar al bij al dus ook zeker geen slechte dag, integendeel.

De daaropvolgende nacht is ook wat minder warm met minima rond een 12 tot 13 graden tegen de ochtend.

Later:

Donderdag wordt het weer warmer. Een naar zuid draaiende wind voert warmere lucht aan met maxima van 22 graden aan de kust tot 24 landinwaarts. Het is droog met brede opklaringen, al kan de bewolking later wel weer gaan toenemen.

Ook tijdens het weekeind en de hele volgende week neigen de weerkaarten weer naar warmere dagen. Vooral vrijdag en mogelijk ook nog zaterdag zou het daarbij ook weer licht wisselvallig kunnen zijn met mogelijk eens wat buien, maar veel zal dat allemaal niet zijn. Al bij al dus zeker geen slechte vooruitzichten voor de hele week. Integendeel. Ik durf er best een etiket ‘zomers’ op te plakken.

Samenvatting:

Vandaag is het een beetje zoals gisteren: een vrij zonnige start van de dag, gevolgd door een weerbeeld dat overdag bestaat uit zon, afgewisseld met wolken. Soms kunnen die weer de overhand pakken. Het is meest of volledig droog al is een heel enkele bui niet uit te sluiten. Maxima rond 22 graden aan zee tot 24 graden landinwaarts bij een matige en wat meer uitgesproken zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht meer wolken en bij tijden bewolkt. De kans op wat regen of een bui stijgt. Er kan vooral later in de nacht een bui of wat verspreide regen aan te pas komen bij zeer zachte minima van 16 tot 17 graden.

Geert, maandag 22 juli, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Heb je ze gezien dit jaar? O.a. vrijdagavond 28 juni waren ze er opnieuw! De Lichtende Nachtwolken en dat is best bijzonder. Het gebeurt dat we ze jaren moeten missen en dit jaar zagen we op een week tijd twee keer een grote show. Wie het toen niet kon zien: hier is een korte impressie van die display want het was weer een hele mooie:

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!