VR

10/18/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We blijven in dezelfde – eigenlijk weer geblokkeerde – weersituatie zitten waarbij [...]
Lees verder

ZA

19 okt

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen wordt ook nog een erg zachte dag met alweer een 17 tot 18 graden als maxima. Ook dan kan [...]
Lees verder

ZO

20 okt

Weertype

Weertype

11° | 17°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Het wordt eentonig om te zeggen, maar ook voor de zondag zit er niet zoveel verandering in de w [...]
Lees verder

MA

21 okt

Weertype

Weertype

13° | 17°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag zit er weer een meer actief front in de kaarten. Dat zou in de loop van de dag tot bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Polen ligt een hogedrukgebied. Ook boven Frankrijk zien we een relatief hoge luchtdruk dankzij een uitloper van het Azorenhoog. Daartussen en boven de Britse Eilanden is de luchtdruk laag. Ook bij ons wordt die eerder cyclonaal door de invloed van een vore die vanochtend vroeg doortrekt en de stijgende invloed van het Britse laag. Geen enkele van al die systemen is echt duidelijk gedefinieerd en heeft een duidelijke invloed bij ons. De invloed van het Britse laag wordt echter groter. Daarbij trekt in de ochtend al een vore door onze regio waarachter er een koelere westelijke wind opsteekt. Later vannacht volgt een tweede niet echt goed gedefinieerd systeem en morgen pas trekt dan het eigenlijke koufront van het Britse laag voorbij. Daarachter komen we dan enkele dagen terecht in een koelere westelijke tot zuidwestelijke stroming waarin enkele fronten doortrekken. Tegen de tweede helft van de week zou alles geleidelijk weer wat meer stabiliseren door een toenemende invloed van nieuwe hogedrukgebieden. We zien in de pluim van vandaag de duidelijke terugval in temperaturen voor de eerste dagen van de week waarna het dan geleidelijk weer wat opwarmt naar het eind van de week toe. Ook zien we af en toe wat neerslagsignalen, maar die zijn niet zo uitgesproken. Toch kan dat lokaal erg verschillen door de invloed van eventuele buien die kunnen vallen (vooral vandaag en vannacht):

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een moeilijke dag om een verwachting op te make. Daarbij wordt de zomerse warmte nog even verlengd, maar de vraag is voor hoelang en hoe hoog we geraken. De wind draait vanochtend immers al naar het westen waarbij minder warme lucht arriveert. Daarbij trekt in de ochtend een vore door onze regio. Dat is een lijn waarop de wind draait en waarop zich buien kunnen vormen en dat is hier en daar ook al het geval! Dat kan een felle bui zijn, zelfs met onweer. De buien hebben echter een heel lokaal karakter waarbij vele plekken niets krijgen, maar waarbij het elders best fel kan regenen en er kan lokaal zelfs heel veel vallen omdat de buien traag trekken. Zelfs hagel of rukwinden zijn mogelijk. Na deze lijn klaart het weer wat op en krijgen we een stijgende temperatuur, maar door die westelijke wind en aanvoer van koelere lucht zie ik het niet veel meer worden dan rond 22 tot 24 graden aan zee en 24 tot 26 graden elders. De regel is opnieuw: hoe verder van de kust af, hoe warmer. Later vanmiddag toppen die maxima overal af en loopt de kans op een bui weer op.

Vanavond en vannacht is er ook weer een grotere kans op felle regen- en onweersbuien. Echter net zoals overdag geldt: geen enkel model is het met elkaar eens en ook onderling verschillen de diverse uitvoeren van dezelfde modellen grondig. De buienkans wordt groter, maar de vraag is waar en wanneer eventuele buien gaan vallen. De kans is er, maar voor hetzelfde geld blijft het ook gewoon droog. We gaan het moeten nowcasten en op het moment zelf opvolgen. De minima zitten tegen de ochtend rond 15 graden.

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen is het veel koeler geworden. Een westelijke wind voert minder warme lucht aan waarbij we nog 20 à 23 graden halen. Het is licht wisselvallig met wolken en zon en kans op een verspreide bui of zelfs perioden met wat verspreide regen. Heel veel lijkt het dan allemaal niet meer te worden.

De avond en nacht naar maandag verlopen ook veel koeler met minima die zakken naar een 10-tal graden tegen de ochtend. Er blijft dan kans op een verspreide bui voorkomen al zou het dan toch overwegend droog moeten zijn.

Overmorgen:

Maandag is het wisselvallig. Een westelijke stroming voert wolkenvelden aan waarbij verspreide buien vallen. Dat zou best een pittige bui kunnen zijn. De maxima komen dan niet veel hoger uit dan rond een 20 tot 22 graden.

Tegen de avond neemt de kans op wat regen of een bui zelfs nog toe. Minima dan tegen dinsdagochtend ergens rond een 13-tal graden.

Later:

Dinsdag is het ook wisselvallig. Een storing trekt door onze regio en zorgt voor veel bewolking en aanvankelijk kans op wat regen of een bui. Later op de dag zijn de droge perioden weer aan zet en komen er meer opklaringen. Maxima opnieuw rond of net onder de 20 graden aan de kust, landinwaarts iets hoger.

Volgende week is het opnieuw veel minder warm met maxima die in de eerste helft van de week weer terugvallen tot rond of vooraan de 20 graden. De wisselvalligheid keert dan ook weer terug. Afhankelijk van hoe de kaarten precies vallen, zouden daar weer een paar heel koele dagen kunnen tussen zitten met kans op regen of buien. Later in de week neigen de weerkaarten weer naar warmere dagen met een geleidelijk herstel van het zomerse weer, al is daar wel nog veel onzekerheid over.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wolken op passage van een vore. Dat is een lijn waarop de wind draait, in dit geval naar het westen. Op die lijn zit ook veel bewolking en vooral landinwaarts vormen zich daarop ook enkele regen- of zelfs onweersbuien. Nadien klaart het weer meer op met tijdelijk nog veel zon en oplopende maxima rond 22-24 graden aan zee tot 26 landinwaarts. Hoe verder van de kust, hoe warmer het nog kan worden. In de loop van de dag komen er dan weer meer wolken met een stijgende kans op nieuwe regen- en onweersbuien, maar eigenlijk is er geen pijl op te trekken waar en wanneer eventuele buien opduiken. De kans is het grootste landinwaarts vanochtend vroeg en later vanmiddag, maar dan overal. We gaan het echter vooral moeten nowcasten. In elk geval zorgt een naar west draaiende wind voor het binnenlopen van minder warme lucht.

Vanavond en vannacht stijgt de buienkans weer en dat kunnen forse buien zijn. Als ze vallen, kan dat een pittig onweer zijn. Ook dan is de vraag echter waar en wanneer want geen enkel model komt met elkaar overeen. Ook dan gaan we moeten nowcasten. De minima zakken tegen de ochtend naar een 15-tal graden.

Geert, zaterdag 20 juli, 07.50 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Heb je ze gezien dit jaar? O.a. vrijdagavond 28 juni waren ze er opnieuw! De Lichtende Nachtwolken en dat is best bijzonder. Het gebeurt dat we ze jaren moeten missen en dit jaar zagen we op een week tijd twee keer een grote show. Wie het toen niet kon zien: hier is een korte impressie van die display want het was weer een hele mooie:

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!