ZA

09/07/2024

Weertype

Weertype

16° | 26°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zien nog steeds een sterk Azorenhoog liggen op de Atlantische Oceaan. Dat ligt nog altijd vr [...]
Lees verder

ZO

8 sep

Weertype

Weertype

16° | 22°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen is het weer wisselvalliger. Het is nog warm, maar de kans op buien blijft bestaan, versp [...]
Lees verder

MA

9 sep

Weertype

Weertype

13° | 20°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag is ook een wisselvallige dag. De temperaturen dalen en zitten dan nog rond een graad of [...]
Lees verder

DI

10 sep

Weertype

Weertype

13° | 18°

80 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag zien we eenzelfde beeld en trend: een naar noord tot noordwest draaiende wind voert koe [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven Scandinavië heeft de grip op ons weer verloren. Intussen bouwde zich boven onze regio en ten noorden van ons een hogedrukgebied op dat ons enkele dagen in bescherming zal nemen. Tot en met vrijdag/zaterdag wordt er dan progressief steeds warmere lucht aangevoerd. Ook deze fase is kortdurend want daarbij wordt er ergens in de loop van zaterdagmiddag / avond alweer een einde aan deze warme fase gemaakt met het draaien van de wind naar een koelere westelijke hoek ergens in de loop van zaterdag. Daar is ook vandaag nog steeds geen eenduidigheid over. Sommige modellen, waaronder ook het Europese hoofdmodel, laten de warmte nu nog een dag langer aanhouden waarbij het dan pas zaterdagavond zou afkoelen. Anderen zijn sneller met het draaien van die wind. Het is een echte jojo voor die dag en het verschuift steeds maar in de diverse modelverwachtingen. Dat zou dan in de nieuwe week weer gevolgd worden door wat lichte wisselvalligheid en koelere dagen,. De vooruitzichten voor volgende week schuiven echter heen en weer tussen meer en minder wisselvalligheid, maar gezien de voorgeschiedenis van deze zomer, zie ik toch eerder een terugkeer naar erg gematigde temperaturen en wisselvalligheid opduiken. We gaan het zien, maar de pluim toont toch vanaf zondag weer een forse terugval na enkele heel warme dagen:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een zomerse dag. Landinwaarts halen we gemakkelijk 25 graden met hoogste waarden die ergens rond een graad of 26 zullen uitkomen. Aan zee zal dat rond een 22 graden zijn. Mogelijk is dat hier en daar zelfs nog een graadje meer. Een naar zuidoost draaiende wind voert droge lucht aan met veel ruimte voor de zon. Aan zee krijgen we overdag wel met een duidelijke en uitgesproken zeebries uit een daar noordelijke richting te maken.

We krijgen dan ook een mooie zomerse avond. De nacht verloopt vervolgens rustig met minima die tegen de ochtend nog rond 14 tot 15 graden zullen zitten. Het is daarbij licht bewolkt tot helder met vorming van wat verspreide nevel of zelfs een heel enkele mistbank.

 

Noot: Vrijdagavond 28 juni waren ze er opnieuw! De Lichtende Nachtwolken en dat is best bijzonder. Het gebeurt dat we ze jaren moeten missen en dit jaar zagen we op een week tijd twee keer een grote show. Wie het toen niet kon zien: hier is een korte impressie van die display want het was weer een hele mooie:

 

 

Let ook op of er eventueel ook vanavond of de komende dagen opnieuw NLC’s of Lichtende Nachtwolken kunnen opduiken. Lichtende nachtwolken, zijn wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs. Vrijdagavond 28 juni dus waren ze te zien, maar ook op zondagavond 23 juni laat en tot na middernacht waren ze bijvoorbeeld te zien. Zie ook het tweede filmpje daarover helemaal op het einde van de pagina met het uitgebreide weerbericht. Je kunt ze het beste spotten – als ze er zijn – tussen 23 en 00 uur of tussen 03 en 04 uur ’s morgens. Als ze zouden opduiken, stuur ik zeker nog een update daarover via sociale media. Abonneer je dus zeker ook op mijn whats-app lijst (zie iets verder naar onderen)!

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen wordt ook een mooie zomerdag. Er is veel zon, weinig tot geen bewolking en de maxima zitten opnieuw rond of boven de 25 graden. Landinwaarts zou dat zelfs tot rond een 28 graden kunnen zijn. Aan zee is dat ook morgen weer iets minder door opnieuw een erg duidelijke zeebries die in de loop van de dag weer de kop opsteekt uit het noorden. Toch is het ook daar zeker zomers.

De avond wordt opnieuw hoog zomers met heel langzaam dalende temperaturen die tegen de ochtend nog rond 15 graden zitten. We hebben veel geduld moeten hebben, maar deze zomer zal ons uiteindelijk toch een paar mooie zomeravonden bezorgen.

Overmorgen:

Zaterdag wordt de zomerse warmte waarschijnlijk nog even verlengd, maar de vraag is voor hoelang. Voor hetzelfde geld zitten we dan in de loop van de dag al snel met een koelere westelijke wind. Zeker vanaf de kust. Dat is echter nog erg onzeker en de diverse modellen hebben veel moeite met het berekenen van het precieze tijdstip waarop de wind zou gaan draaien. In alle geval kan het landinwaarts dan nog erg warm worden. Inzoverre de zuidelijke wind het zou volhouden, zelfs richting de 30 graden. Komt de westelijke wind er al sneller in, dan zitten we uiteraard een stuk minder hoog. Later op de dag kunnen regen- en onweersbuien binnenlopen al lijkt dat geleidelijk steeds meer op te schuiven naar de avond en nacht naar zondag.

In de nacht naar zondag trekt nog een regenzone door die duidelijk veel koelere lucht voorafgaat. De nacht verloopt wel nog erg zacht met minima rond een 15-tal graden.

Later:

Zondag is het veel koeler geworden. Een westelijke wind voert minder warme lucht aan waarbij we nog 20 à 22 graden halen. Het is licht wisselvallig met wolken en zon en kans op een verspreide bui.

Volgende week is het opnieuw veel minder warm met maxima die weer terugvallen tot rond of vooraan de 20 graden. De wisselvalligheid keert dan ook weer terug. Afhankelijk van hoe de kaarten precies vallen, zouden daar weer een paar heel koele dagen kunnen tussen zitten met kans op regen of buien.

Samenvatting:

Vandaag wordt een mooie zomerdag. Het is droog en licht bewolkt tot zonnig met soms wat sluierwolken of landinwaarts later ook wat kleinere stapelwolken, zonder veel erg. De wind is zwak tot matig uit een zuidoostelijke hoek. Aan de kust komt er vanmiddag wel een uitgesproken zeebries te staan. Maxima daarbij rond 22 graden aan de kust tot rond de 25-26 landinwaarts.

Vanavond en vannacht is het rustig met minima rond 15 graden. Het is licht bewolkt tot helder met vorming van wat nevel of zelfs een lokale mistbank tegen de ochtend.

Geert, donderdag 18 juli, 06.15 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Lichtende nachtwolken 23-24 juni 2024: dat zijn wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!