MA

09/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Er is in Europa wel één en ander aan de hand met een lagedrukgebied (Boris genaamd) dat voora [...]
Lees verder

DI

17 sep

Weertype

Weertype

13° | 20°

10 %

Windrichting

4 bft
Morgen neemt een hogedrukgebied het heft helemaal in handen. De lucht klaart op met veel zon al [...]
Lees verder

WO

18 sep

Weertype

Weertype

14° | 24°

0 %

Windrichting

3-4 bft
Woensdag wordt een hele mooie dag met hoge temperaturen die landinwaarts zelfs richting de 25 g [...]
Lees verder

DO

19 sep

Weertype

Weertype

15° | 24°

0 %

Windrichting

3 bft
Donderdag zien we eenzelfde weerbeeld als op woensdag: veel zon, hoge maxima en nog steeds een [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden beheerst ons weer. Het zorgt voor een stevige westelijke stroming waarbij vandaag in de loop van de dag nog enkele regen- en buienlijnen en losse buien doortrekken. Daar kunnen best nog pittige buien op zitten en we komen ook in een vrij stevig windveld terecht. Die fase is echter kortdurend want tegen morgen bouwt zich al snel een hogedrukgebied op dat ons enkele dagen in bescherming zal nemen. Tot en met vrijdag wordt er dan progressief steeds warmere lucht aangevoerd. Ook deze fase is kortdurend want waarschijnlijk wordt er vrijdagavond alweer een einde aan deze warme fase gemaakt met het draaien van de wind naar een koelere westelijke hoek op zaterdag, al zijn niet alle modellen het daarover eens en laten sommige, waaronder ook het Europese hoofdmodel, de warmte nu nog een dag langer aanhouden waarbij het dan pas zaterdagavond zou afkoelen. Dat zou dan gevolgd worden door wat lichte wisselvalligheid en koelere dagen, maar op langere termijn zijn de vooruitzichten minder slecht geworden. Ook volgende week zouden we nu toch meer onder invloed van uitlopers van hogedruk geraken waardoor het niet heel erg wisselvallig zou worden. De pluim toont duidelijk de mindere dag van vandaag, gevolgd door een forse opbouw van warmte. De korte termijn is hierbij flink opgewarmd, maar mij lijkt dit Europese model toch wat té enthousiast te zijn daarmee. Met name de maxima voor vrijdag en zaterdag lijken mij toch te hoog als ik dat vergelijk met wat andere modellen tonen voor die dagen. We gaan het zien:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een erg wisselvallige dag met een lagedrukgebied dat via de Noordzee naar het noorden trekt. Het is dan ook dikwijls wisselend tot zwaar bewolkt met perioden van buien en/of zelfs mogelijk een tijdje hier en daar eens wat verspreide regen. Dat kunnen zelfs lokaal onweerachtige buien zijn met een donderklap erbij. Er kan gaandeweg de dag ook tijdelijk vrij veel wind komen te staan uit een zuidwestelijke richting. Die kan vrij krachtig tot krachtig worden aan de kust met pieken die daar in de late middag aantrekken tot rond 50-60 km per uur. Boven land tot rond de 40 km per uur. Het is minder warm, maar toch halen we nog wel een 18-19 graden aan zee tot rond een graad of 20 landinwaarts. Dat is dan tijdens de momenten tussen de buien door uiteraard. In een bui is dat veel minder.

Tegen de avond en nacht wordt alles rustiger. De wind gaat liggen, de buien verdwijnen geleidelijk aan en de minima zitten daarbij dan rond een 13 graden tegen de ochtend.

 

Noot: Vrijdagavond 28 juni waren ze er opnieuw! De Lichtende Nachtwolken en dat is best bijzonder. Het gebeurt dat we ze jaren moeten missen en dit jaar zagen we op een week tijd twee keer een grote show. Wie het toen niet kon zien: hier is een korte impressie van die display want het was weer een hele mooie:

 

 

Let ook op of er eventueel ook vanavond of de komende dagen opnieuw NLC’s of Lichtende Nachtwolken kunnen opduiken al zal er vanavond en vannacht wel te veel lage bewolking zijn om ze te zien. Lichtende nachtwolken, zijn wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs. Vrijdagavond dus, maar ook vorige zondagavond laat en tot na middernacht waren ze bijvoorbeeld te zien. Zie ook het tweede filmpje daarover helemaal op het einde van de pagina met het uitgebreide weerbericht. Je kunt ze het beste spotten – als ze er zijn – tussen 23 en 00 uur of tussen 03 en 04 uur ’s morgens. Als ze zouden opduiken, stuur ik zeker nog een update daarover via sociale media. Abonneer je dus zeker ook op mijn whats-app lijst (zie iets verder naar onderen)!

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Morgen is een betere dag. Het blijft dan droog of toch zo goed als bij maxima die ergens rond een 22 tot misschien wel al 23 graden kunnen oplopen. Aan zee iets minder. Het is wisselend bewolkt met ruimte voor de zon al schuiven er zeker landinwaarts ook wel de nodige wolkenpartijen voorbij. De wind trekt daarbij naar een noordwestelijke, later noordelijke en uiteindelijk zelfs noordoostelijke richting tegen de avond.

De nacht naar donderdag is rustig, zo goed als helder en vrij zacht met minima opnieuw ergens rond een graad of 13.

Overmorgen:

Donderdag is een zomerse dag. Landinwaarts halen we gemakkelijk 25 graden, aan zee zal dat rond een 22-23 graden zijn. Mogelijk is dat hier en daar zelfs nog een graadje meer. Een naar zuidoost draaiende wind voert droge lucht aan met veel ruimte voor de zon.

We krijgen dan ook een mooie zomerse avond. De nacht verloopt vervolgens rustig met minima die tegen de ochtend nog rond 14 tot 15 graden zullen zitten.

Later:

Vrijdag wordt ook een mooie zomerdag. Er is veel zon, weinig tot geen bewolking en de maxima zitten opnieuw rond of boven de 25 graden. Aan zee is dat iets minder door een zeebries die in de loop van de dag opsteekt.

Mogelijk trekt tegen de avond de tot dan toe zuidelijke wind naar het westen met inkomende koelere lucht, maar zeker is dat nog niet.

Zaterdag wordt de zomerse warmte mogelijk nog verlengd, maar voor hetzelfde geld zitten we dan al met een koelere westelijke wind. Dat is nog erg onzeker. Vanaf zondag wordt het weer minder warm, maar hoe die overgang daarnaar zal verlopen, is ook nog onzeker. Begin volgende week is het dan licht wisselvallig, maar later in de week lijkt alles nog wel mee te vallen met ook dan dikwijls meer invloed van hogedrukgebieden die in de buurt blijven liggen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een erg wisselvallige dag met een mix van wolken en opklaringen en regelmatig buien of zelfs hier en daar eens wat regen. Het is maximaal zo’n 18 tot 20 graden, al is dat tijdens de bewolkte perioden en buien wel minder natuurlijk. De wind zit in het westen tot zuidwesten en waait goed door. Aan zee later in de middag met uitschieters tot 50-60 km per uur, boven land is dat minder.

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt. Een laatste bui is nog mogelijk, maar het wordt droog met een afnemende wind en minima rond een 13-tal graden tegen de ochtend.

 

NLC’s (Noctilucent Lighting Clouds)! Speciale vermelding: scrol zeker eens verder naar onderen door waar je nog een link vindt naar een korte video van de lichtende nachtwolken die eerder deze zomer te zien waren. Ook bij de dagbespreking van vandaag vind je zo’n filmpje terug.

Geert, dinsdag 16 juli, 06.20 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Lichtende nachtwolken 23-24 juni 2024. Lichtende nachtwolken, zijn wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!