DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten diverse lagedrukgebieden. Er ligt er eentje boven het noorden en eentje boven het zuiden van Noorwegen. Een andere vinden we boven Frankrijk terug. Aan deze lagedrukgebieden is een frontale zone verbonden die zich doorheen Europa slingert en momenteel van de Baltische Staten via Polen en Duitsland over Frankrijk ligt. Deze zone wordt onder invloed van het Franse laag opnieuw noordwaarts geduwd en komt vandaag en morgen over onze omgeving te liggen met plaatselijk weer veel neerslag. Er zit wel nog altijd wat onzekerheid in de precieze ligging hiervan (zie verder dagbesprekingen). Daarachter komen we zondag terecht in een gebied met drukstijgingen en ook maandag zal dit ons weer nog gedeeltelijk positief beïnvloeden alvorens dan tegen de avond weer een volgende onweerachtige storing doortrekt. Op langere termijn lijken we volgende week steeds meer met vorming van hogedruk in onze omgeving te maken te krijgen waardoor het weer duidelijk beter zou worden. Vooral het Europese model blijft hier heel enthousiast over al is dat model nu toch duidelijk naar het veel minder enthousiaste Amerikaanse model aan het toe kruipen. Je ziet de piek in temperaturen op maandag waarna het dan dinsdag en woensdag weer wisselvalliger wordt. Vervolgens leeft de temperatuur weer op, maar op lange termijn herneemt de wisselvalligheid duidelijk alweer snel:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt weer een echte dieptepunt-dag. Het is de hele dag bewolkt tot zwaar bewolkt met perioden van intense regen of buien. Zelfs met een verdwaalde onweersklap. Veel meer dan een graad of 16-17 lijkt het weer niet te worden. Er kan nog maar eens vrij veel neerslag vallen, lokaal opnieuw 10 of meer liter water per vierkante meter hoewel er de laatste runs wel wat twijfel daarin geslopen is. Sommige modellen geven het zwaartepunt van de neerslag opnieuw steeds meer voor het zuidoosten van ons land en minder bij ons. Er zijn echter andere modellen die het bij ons wel kletsnat laten worden. In alle geval lijkt er vanochtend op basis van de radarbeelden toch een flinke pluk neerslag naar ons onderweg en is het op vele plaatsen zelfs al aan het regenen. Dat zal voor een groot deel van de dag zijn. Vanmiddag kan het wel weer wat droger worden en is zelfs een voorzichtige opklaring mogelijk. Er staat daarbij ook een koude noord(oost)elijke wind die aan zee weer vrij krachtig kan gaan waaien.

Ook in de nacht naar zaterdag blijft het regenachtig. Vooral dan in het noorden nabij de Nederlandse grens. Elders zijn er meer droge perioden. Hoe zuidelijker, hoe droger. Het is wel overal aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond een 13 à 14 graden. De wind is nog altijd noordelijk en goed in het weerbeeld aanwezig.

 

Noot: Vrijdagavond 28 juni waren ze er opnieuw! De Lichtende Nachtwolken en dat is best bijzonder. Het gebeurt dat we ze jaren moeten missen en dit jaar zagen we op een week tijd twee keer een grote show. Wie het toen niet kon zien: hier is een korte impressie van die display want het was weer een hele mooie:

 

 

Let ook op of er eventueel ook vanavond of de komende dagen opnieuw NLC’s of Lichtende Nachtwolken kunnen opduiken al zal er vanavond en vannacht wel te veel lage bewolking zijn om ze te zien. Lichtende nachtwolken, zijn wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs. Vrijdagavond dus, maar ook vorige zondagavond laat en tot na middernacht waren ze bijvoorbeeld te zien. Zie ook het tweede filmpje daarover helemaal op het einde van de pagina met het uitgebreide weerbericht. Je kunt ze het beste spotten – als ze er zijn – tussen 23 en 00 uur of tussen 03 en 04 uur ’s morgens. Als ze zouden opduiken, stuur ik zeker nog een update daarover via sociale media. Abonneer je dus zeker ook op mijn whats-app lijst (zie iets verder naar onderen)!

 

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Ook bij ernstige dreigingen of calamiteiten of bij leuke weetjes worden hier in de loop van de dag updates gegeven. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

 

Morgen:

Ook morgen is een koele dag met eerst nog perioden van regen of buien. Die hebben dan ook weer een voorkeur voor de noordelijke gebieden in onze regio. Later op de dag wordt het droger, al blijven ook dan vooral landinwaarts wel nog verspreide buien mogelijk. Ook dan halen we niet veel meer dan amper 18 graden. Aan zee kan het later wel flink opklaren. Er staat ook morgen nog een storende noordelijke wind die het koud laat aanvoelen, zeker aan de kust.

In de nacht is het dan droog met minima die tegen zondagochtend toch wel behoorlijk kunnen wegzakken richting een 8 à 9 graden.

Overmorgen:

Zondag zou wel eens een vrij aardige dag kunnen worden. Het lijkt droog te blijven met opklaringen en ruimte voor de zon. De temperaturen vinden dan weer de weg omhoog en gaan vooraan de 20 graden zitten. Er staat dan een zwakke tot matige zuidwestelijke wind te blazen zodat het weerbeeld een flink stuk vriendelijker zal zijn dan vandaag en morgen.

De nacht verloopt rustig en wisselend tot licht bewolkt met minima rond een graad of 12.

Later:

Maandag zijn we er weer aan voor de moeite hoewel de dagperiode nog goed zal meevallen met een aangename dag. Eerst is het nog zonnig en zelfs vrij warm, maar de bewolking neemt toe. Later op de dag trekt een neerslagzone binnen en daarbij kunnen weer felle regen- en onweersbuien gaan vallen. Deze zone lijkt pas in de late middag / avond aan te komen zodat het voordien nog wel aangenaam is.

Dinsdag en woensdag worden waarschijnlijk licht wisselvallige dagen. Donderdag en de dagen nadien zou het weer warmer, stabieler en zonniger worden, maar dat lijkt niet het begin te zijn van een lange zomerse periode. Ook op langere termijn zien we weer meer en meer tekenen van hernemende onstabiliteit.

Samenvatting:

Vandaag start al op veel plekken met regen en waar dat nog niet zo is, duurt het niet lang of de regen zet in. De rest van de ochtend verloopt nat en regenachtig waarbij er toch een flinke slok water kan vallen. We gaan op de meeste plaatsen uit van 10 liter water per vierkante meter of meer. Daarbij is het ronduit koud met in de regen amper 14-15 graden. Vanmiddag kan het wat droger worden en is een 16 tot 17, wie weet lokaal 18 graden mogelijk, maar dat is het dan ook. Er staat daarbij ook een koude en aan zee zelfs vrij krachtige noordelijke wind.

Vanavond en vannacht is het nog niet overal droog. Vooral in het noorden van onze beide provincies valt nog regen of zijn er buien. Meer naar het zuiden toe is het droger of droog. Het is wel zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond 13-14 graden en een nog altijd goed doorstaande noordelijke tot noordwestelijke wind.

NLC’s (Noctilucent Lighting Clouds)! Speciale vermelding: scrol zeker eens verder naar onderen door waar je nog een link vindt naar een korte video van de lichtende nachtwolken die in de late avond van vorige week zondag te zien waren! Ook vrijdagavond waren ze er en daar staat een filmpje van bij de dagbespreking  van vandaag.

Geert, vrijdag 12 juli, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Lichtende nachtwolken 23-24 juni 2024. Lichtende nachtwolken, zijn wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!