Algemene luchtdruk:
Een sterk Azorenhoog dat vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan ligt, beheerst de weerkaarten. Op zijn noordelijke flank is een westelijke circulatie op gang gekomen waarin storingen aangevoerd worden. Die trekken één voor één via de Britse Eilanden ook over onze omgeving. De depressies die deze storingen aanvuren, blijven wel noordelijker liggen en trekken telkens via IJsland richting Scandinavië. Dit is geen goede luchtdrukverdeling voor ons. Uitlopers van het Azorenhoog komen daarbij af en toe wel eens een beetje naar onze kant op en verhinderen dat de meest actieve storingen tot bij ons geraken, maar toch zakt ons zomerweer de komende dagen volledig in een diepe dip. Er trekken immers toch geregeld van die storingen voorbij. De komende dagen zelfs vrij veel want het is de ene na de andere die staat aan te schuiven in het rijtje en die zorgen telkens voor perioden met regen en/of buien waarbij we in een ronduit koele westelijke tot noordwestelijke stroming terechtkomen. We zien dat de lagedrukgebieden daarbij telkens tot over Scandinavië komen te liggen. Dat zorgt vooral de eerste dagen en ook nog rond het midden van de week bij ons voor koele en erg wisselvallige perioden. De pluim is dan ook ten opzichte van gisteren zelfs nog verder afgekoeld en er verschijnen ook nog altijd steeds meer neerslagsignalen. Het is al zeker tot en met vrijdag aan de koele kant en ook het weekeind staat op de helling al zit er nog wel vrij veel speling op zowel de zaterdag als de zondag. Je ziet echter ook dan steeds meer koele lijntjes verschijnen. Pas op langere termijn zie je een meer structurele opwarming en die ziet er zelfs ronduit spectaculair uit, maar die schuift toch telkens weer wat naar achteren. Eerst toch maar eens zien of die verbetering er de komende runs wel blijft inzitten want het oog allemaal heel fragiel met ook volgende week een enorme spreiding in de mogelijke oplossingen:
Vandaag:
Vandaag start met een regenzone die de voorbije nacht al voor wat neerslag zorgde. Overdag trekt die regenzone vervolgens geleidelijk aan weg. In de ochtend valt er mogelijk en verspreid eerst nog wat neerslag. Dat kan best nog een tijdje duren. Daarna wordt het droger al blijft ook rond de middag en later vanmiddag toch nog een bui wel mogelijk. Nog later in de middag trekt dan nog een verbrokkelde buienlijn door. Het is ook ronduit koel met maxima rond 17-18 graden aan de kust en hoogstens 19 graden landinwaarts. Dat zijn de hoogste waarden dus veelal zitten we daar zelfs nog wat onder. Zeker in de perioden met neerslag. Er is veel bewolking al komt vooral later vanmiddag de zon misschien ook af en toe wel eens piepen bij een zwakke tot matige west tot noordwestelijke wind. Die trekt overdag geleidelijk wat aan en wordt zeker aan de kust matig wat niet tot een goede beleving zal bijdragen, integendeel.
In de avond en nacht komt hierin niet veel verandering. Veel wolken en dan eerder zachte minima rond 12-13 graden. Steeds kans op wat regen of een bui. Zeker later in de nacht opnieuw wanneer een volgende storing alweer binnenloopt met tegen de ochtend weer perioden van regen. Hoewel dat allemaal geen erg intense regen is, kan er toch alles samen wel weer enkele liters water per vierkante meter vallen. Ook een lokale wat fellere bui is zeker mogelijk.
Noot: vrijdagavond waren ze er opnieuw! De Lichtende Nachtwolken en dat is best bijzonder. Het gebeurt dat we ze jaren moeten missen en nu zagen we op een week tijd twee keer een grote show. Wie het gisteren niet kon zien: hier is een korte impressie van die display want het was weer een hele mooie:
Let ook op of er eventueel ook vanavond of de komende dagen opnieuw NLC’s of Lichtende Nachtwolken kunnen opduiken al zal er vanavond en vannacht wel te veel lage bewolking zijn om ze te zien. Lichtende nachtwolken, zijn wolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs. Gisteren dus, maar ook vorige zondagavond laat en tot na middernacht waren ze bijvoorbeeld te zien. Zie ook het tweede filmpje daarover helemaal op het einde van de pagina met het uitgebreide weerbericht. Je kunt ze het beste spotten – als ze er zijn – tussen 23 en 00 uur of tussen 03 en 04 uur ’s morgens. Als ze zouden opduiken, stuur ik zeker nog een update daarover via sociale media. Abonneer je dus zeker ook op mijn whats-app lijst (zie iets verder naar onderen)!
Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn YouTube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!
Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:
Morgen:
Morgen trekt er ook eerst een meer actieve storing door met perioden van regen. Er is veel bewolking en weinig of zelfs helemaal geen ruimte voor de zon. Er is de hele dag door veel bewolking met perioden van regen of motregen of wat verspreide buien. Het is ronduit erg koel met amper 16-17 graden aan de kust tot 18 elders. Ook dat zijn weer de maxima en veelal is het overdag gewoon koeler. Zeker tijdens de bewolkte en regenachtige perioden zitten we daar zelfs ver onder. De westelijke wind waait ook nog eens matig en dat verslechtert het algemene gevoel alleen maar. De woensdag lijkt de minste dag van de week te gaan worden.
In de avond en nacht naar donderdag: jawel, alweer een volgende storing die doortrekt. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen bij minima die wel telkens vrij zacht blijven en rond 13-14 graden blijven hangen.
Overmorgen:
Ook donderdag verloopt in dezelfde wisselvallige omstandigheden. Wolken, opklaringen en mogelijk tijdelijk hier of daar eens perioden met wat regen of een bui. De maxima veranderen niet veel al lijken die weer iets op te krikken, maar zitten amper rond de 20 graden landinwaarts, aan zee een paar graden minder. Het gaat dan bovendien ook nog wat harder waaien en dat zorgt zeker niet voor een positieve bijdrage aan het weerbeeld. In de middag kan het dan wel wat opklaren en daarmee halen we dan wel die wat hogere maxima binnen.
Later:
Vrijdag: aanhoudend wisselvallig. Ook dan zit er wat regen of een bui in bij een verder erg wisselvallig weerbeeld met wel dankzij een naar zuidwest draaiende wind weer wat opverende temperaturen. Die zouden dan toch weer een graad of 20 moeten kunnen halen.
Ook in het weekeind zijn de verwachtingen verder wat minder geworden. Er zit nog steeds een licht opwarmende trend in de verwachting, maar het is toch allemaal wat minder uitgesproken dan eerder in de kaarten zat. We lijken dan wel de 20 graden telkens te halen, maar daarmee lijkt alles wel gezegd. Er duiken ook dan steeds meer regensignalen op zodat het wisselvallige weer een langere tijd zal kunnen aanhouden. Later volgende week zit er een flinke opstoot van warmte in de weerkaarten, maar ik moet nog zien dat dit allemaal gehonoreerd wordt want er zitten ook veel koelere oplossingen in de pijplijn, dus even afwachten wat dat wordt.
Samenvatting:
We krijgen een ronduit herfstig aandoende dag vandaag. Het is koel met maar maximaal 17-18 graden aan zee tot 18, wie weet een lokale 19 elders. Veelal zitten we daar echter ook onder. Zeker tijdens de bewolkte en regenachtige periodes en die zijn er zeker. De dag start regenachtig en bewolkt en dat kan lang duren. Vervolgens wordt het wat droger, maar ook vanmiddag zijn buien of perioden met wat regen niet ver weg. De noordwestelijke wind waait eerst zwak, later matig. Zeker aan zee. Mogelijks komt er in de late middag tijdelijk wat ruimte voor enkele opklaringen. Vooral aan de kust.
Vanavond en vannacht neemt de bewolking weer toe en later in de nacht volgt weer regen. Het blijft wel erg zacht met minima rond 13-14 graden. Tegen de ochtend trekt een volgende storing binnen.
NLC’s (Noctilucent Lighting Clouds)! Speciale vermelding: scrol zeker eens verder naar onderen door waar je nog een link vindt naar een korte video van de lichtende nachtwolken die in de late avond van vorige week zondag te zien waren! Ook vrijdagavond waren ze er en daar staat een filmpje van bij de dagbespreking van vandaag.
Geert, dinsdag 02 juli, 06.30 uur
Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Lichtende nachtwolken 23-24 juni 2023. Lichtende nachtwolken, zijnwolken op 80 km hoogte die je enkel in de maanden mei tot en met juli kunt zien – en dan nog, soms zijn ze jaren niet te zien. Ze worden nog net beschenen door de zon die niet ver onder de horizon zit in deze periode en bestaan vooral uit stof van meteoren en ijs.
Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!