DI

11/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-7 bft
De weerkaart wordt gedomineerd door een groot lagedrukgebied dat boven Scandinavië ligt. Tegen [...]
Lees verder

WO

20 nov

Weertype

Weertype

|

60 %

Windrichting

4-5 bft
Morgen is nog een wat gure dag. Er is nog altijd veel wind uit een noordwestelijke hoek met fel [...]
Lees verder

DO

21 nov

Weertype

Weertype

|

30 %

Windrichting

3 bft
Donderdag ziet het er rustiger uit al kan er ook dan zeker nog wel een bui vallen. Veel plekken [...]
Lees verder

VR

22 nov

Weertype

Weertype

|

50 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag ziet er wat gelijkaardig uit. Wolken en zon en kans op buien. In feite moeten we op all [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Depressies bepalen nu al een hele lange tijd ons weerbeeld, maar het einde van deze depressietrein is in zicht! Boven de Atlantische Oceaan en Europa liggen nog steeds diverse lagedrukgebieden. Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied. Ook op de Atlantische Oceaan vormt zich een hogedrukgebied. Vandaag is voor ons nog een klein lagedrukgebied van belang dat nog via de Noordzee passeert naar het oosten. Daarbij is  het nog heel even vrij zacht, winderig en bij tijden ook erg nat. Deze neerslag zou echter geen bijkomende problemen met water meer mogen veroorzaken. Na vandaag bouwt het Atlantische hoog zich verder ui tot een apart hogedrukgebied in de buurt van de Britse Eilanden en dat zal een dam opwerpen tegen nieuwe invloed van lagedrukgebieden waardoor deze buitenspel gezet worden vanaf het weekeind. Dit hoog zoekt ook aansluiting met het Scandinavische hoog waardoor later in het weekeind en begin volgende week zelfs winterse kou kan binnen lekken met tijdelijk enkele (lichte) nachtvorsten. We zien in die periode zelfs heuse ‘klassieke’ winterkaarten verschijnen met aanvoer van kou uit Scandinavië, maar de vraag is hoe lang dit zich zal weten te settelen. Later in de week trekt het hoog zich immers naar alle waarschijnlijkheid weer terug richting de Britse Eilanden en wordt het weer minder koud met aanvoer vanaf de Noordzee, maar zeker niet weer overdreven zacht. We gaan dan eerder richting normale temperaturen, maar belangrijk: het hoog blijft liggen en blokt verder nieuwe lagedrukgebieden en regenzones af! Het kan dan ook eindelijk voor een langere periode dro(o)g(er) worden. Beide hoofdmodellen geven deze evolutie nog steeds weer in drie fasen:

1/ De aflopende en op zijn laatste benen staande natte, zachte en wisselvallige fase waar we nu nog heel even in zitten, maar tegen de nacht van zaterdag op zondag, ten laatste zondagochtend, trekken de laatste buien geleidelijk aan weg;

2/ Een koudere en droge fase die zondag inzet en begin volgende week doorzet met nachtvorsten en enkele koude dagen (met veel koude wind);

3/ Opnieuw wat minder koud weer later/eind volgende week, maar wel droog en meer normale temperaturen.

Wat daarna gebeurt, is voorlopig koffiedik kijken. Krijgt de winter in een latere fase een tweede adem en zal die doorzetten of keren we toch terug naar meer wisselvalligheid? Voorlopig is het niet te zeggen en dat is trouwens ook allemaal veel te ver weg. Eerst maar eens zien hoe het volgende week zal verlopen.

Ik zet hierbij ook vandaag weer de beide pluimen van de beide hoofdmodellen ter illustratie, te beginnen met het Europese model dat nog steeds erg ‘enthousiast’ lijkt met de op handen zijnde koude. Dat model geeft nog altijd een aantal dagen erg lage minima van zelfs rond -5 graden al is de nacht naar maandag toch al minder koud ingetekend). Iets wat mij minder realistisch lijkt aangezien dit model wat alleen staat met deze optie. Ik verwacht dan ook dat één van de volgende runs een minder koud scenario zal laten zien. Er is immers nog heel veel bodemwarmte in een bodem die trouwens doornat is en dat werkt een snelle afkoeling tegen. Bovendien zal er ook vrij veel wind staat vanaf zondag en ook dat werkt een snelle afkoeling tegen. Ik zie het dan ook niet zo snel verschillende nachten na elkaar -5 graden worden zoals dit model toont, maar hou het toch in het achterhoofd. Mogelijk dat het tegen dinsdag/woensdag toch wel zo koud kan worden want dan zou de wind minder worden en dan kan het in de nachten wél meer afkoelen:

En het Amerikaanse dat dezelfde trend toont, maar duidelijk minder diep zit met de temperaturen. Dit lijkt mij een veel realistischer scenario ook al omdat de regionale modellen ongeveer op dezelfde lijn zitten. De meeste regionale modellen rekenen met een kortere verwachtingstermijn en het is nog even wachten op het gros van die modellen, maar diegene die al een berekening hebben, zitten eerder op deze GFS-lijn wat de te verwachten temperaturen voor onze regio betreft:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt operatie afkoeling zich in gang. Er is echter nog steeds en dat de hele dag door kans op felle regen en buien want er liggen nog steeds storingen dicht in de buurt. Daarbij trekt er gaandeweg de dag nog een – laatste – lagedrukgebied via de Noordzee naar het oosten. Het wordt wel minder zacht met maxima rond 8 graden bij een naar noordwest draaiende wind. Die kan ook flink aantrekken en dat al van in de ochtend, maar tot storm komt het niet meer. Tijdelijk is aan zee wel weer een krachtige tot harde wind mogelijk met pieken tot rond 70-80 km per uur. Die wind blijft eigenlijk tot de avond wel goed doorwaaien, al neemt die vanmiddag wel geleidelijk wat in kracht af.

In de avond en nacht naar zaterdag vallen er nog verspreide buien bij een goed doorstaande noordwestelijke, later noordelijke wind en minima van 6 à 7 graden tegen de ochtend. De buien zouden een licht winters karakter kunnen krijgen met eventueel wat hagel of stofhagel.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen vallen er in een naar noord draaiende stroming nog een aantal buien. Mogelijk zijn dat er zeker regionaal nog veel. Vooral het noorden van de regio zou dan wel nog eens een flinke scheut water kunnen krijgen. Die kunnen ook licht winters zijn met wat hagel of stofhagel. Ik sluit zelfs een enkele lokale donderklap opnieuw niet uit. Het wordt wel kouder met maxima dan nog rond een graad of 7. De noordelijke wind staat wel goed door en zorgt voor een scherp gevoel van koude. Zeker aan de kust is dat nog gemakkelijk een 5 zelfs bij momenten 6 Bft.

In de nacht naar zondag is het nog steeds zwaar tot wisselend bewolkt met aanvoer van nog wat buitjes. De minima zakken, maar veel minder dan 2-3 graden lijkt het landinwaarts nog niet te worden.

Overmorgen:

Zondag stroomt er met een in kracht toenemende noordoostelijke wind koude winterse lucht over ons heen. We zien dan op de weerkaarten een “klassieke” winterinval met lucht die vanuit Scandinavië komt. De temperaturen gaan dan ook in vrije val en het wordt zondag niet veel meer dan maximaal 2 tot 3 graden, mogelijk minder. Door de doorstaande wind voelt het extra koud aan! Waarschijnlijk gaan we zelfs zien dat de temperaturen tegen de trend in overdag in een dalende lijn gaan zitten.

In de avond en nacht naar maandag gaat het overal licht vriezen. Doordat er vrij veel wind blijft staan, zie ik het tegen maandagochtend niet veel kouder worden dan rond -2 graden. Let wel: dat is voldoende om buitenkraantjes te doen bevriezen, zeker met die wind. Sluit die dus tijdig af!

Later:

Maandag is een echte koude winterdag. Er is weliswaar (veel) ruimte voor de zon, maar het is koud met maxima van maar rond of net boven het vriespunt. De noordoostelijke wind zorgt voor een scherp koudegevoel.

In de nacht naar dinsdag kan het wat meer gaan vriezen en zakken we landinwaarts misschien wel al tot -3 / -4 graden.

Begin volgende week krijgen we winterse temperaturen. Dan wordt het tijdelijk kouder met een winterse inval. Koudere lucht vanuit het noordoosten verovert onze regio en daarbij krijgen we tijdelijk met een aantal (lichte) nachtvorsten te maken. Ook overdag is het dan flink kouder met enkele dagen met maxima van maar net boven of rond het vriespunt. Een goed doorstaande noordoostelijke wind maakt het daarbij extra koud. Het zal echter een verademing zijn dat het vrij zonnig wordt met DROGE dagen! Tegen het midden van de week krijgen we de koudste nachten. Mogelijk met minima van rond -5 graden en dat is dan matige vorst. Later, naar het eind van de week lopen de temperaturen weer op met meer bewolking en een naar noord terugdraaiende wind, maar het blijft droog.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we nog onstuimig en nat weer. Een klein lagedrukgebied trekt vlak voor onze kust naar Nederland en zorgt de hele dag voor veel wolken en perioden met regen en buien. Daarbij waait het stevig. Die wind draait snel van zuidwest naar noordwest en trekt fors aan met aan zee weer rukwinden tot 70-80 km per uur. Boven land tot rond 50-60 km per uur. Gaandeweg de dag geleidelijk wat afnemend. Het wordt nog zo’n 8 graden.

Vanavond en vannacht vallen er buien bij een naar noord draaiende en wat afnemende wind. Minima rond 6 graden tegen de ochtend.

Geert, vrijdag 05 januari, 06.25 uur

Extra nieuws: Deze maand vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De … lotdagen … Watte? Elk jaar vanaf de kerstdagen en tijdens de eerste dagen van een nieuw jaar, komt deze vraag wel weer naar boven. Wat zijn dat precies? Wanneer vallen die dagen en kun je daaraan echt het weer voor de rest van het jaar weten …? Ik leg het uit in dit filmpje. Kijk je mee?

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!