DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Depressies bepalen nu al een hele lange tijd ons weerbeeld en dat blijft nog wel een hele tijd zo. Boven de Atlantische Oceaan, Scandinavië en Europa liggen diverse lagedrukgebieden. Boven de Middellandse Zee is de luchtdruk hoger. Tussen deze systemen in staat bij ons nu al lange tijd een diepe en stevige westelijke stroming en die blijft maar aanhouden. Al deze lagedrukgebieden passen dan ook in een lange stoet van depressies die in een stevige westcirculatie over de Atlantische Oceaan trekken. Ook verder ten westen staat er steeds een trein van nieuwe lagedrukgebieden te wachten om dezelfde koers te volgen. Voor ons weer betekent dat nu al weken aan een stuk maar één ding: aanhoudende wisselvalligheid. De storingen van al die lagedrukgebieden trekken immers één voor één door onze regio en zorgen allemaal voor flink wat regen, veel wind en aanhoudend zeer zachte temperaturen. In dit hele patroon komt er de komende tijd geen verandering. Op de meeste dagen passeren storingen met wind en regen. Momenteel moet al onze aandacht naar een nieuwe stormdepressie gaan, ‘Geraldine’ genoemd die voor veel wind en buien zorgt. Tegen dinsdagavond nadert ook nog een venijnige randdepressie die mogelijk ook bij ons op dinsdagavond voor een tijdelijke storm kan zorgen. Dat moet goed opgevolgd worden! Op eens een enkele wat minder zachte nacht niet te na gesproken, blijft het verder ook steeds aanhoudend zeer zacht, winderig en erg nat. Die nattigheid begint trouwens intussen links en rechts alweer voor wat problemen met waterstanden te leiden en gezien de hoeveelheden neerslag die nog in de pijplijn zitten, verwacht ik daar niet direct beterschap in. De pluim blijft vrij veel neerslag tonen met opnieuw enkele forse pieken rond dinsdag! Op langere termijn, na nieuwjaar, zagen we eerder een neiging tot wat lagere temperaturen, maar die trend is inmiddels volledig gekeerd. Al zeker tot midden volgende week en zelfs verder blijven we dan toch weer in dubbele cijfers zitten. Wel zien we op (héél) lange termijn een dalende, zelfs winterse trend, maar dat is pas vanaf volgend weekeind en dus nog heel ver weg. Tegen dan zou de aanvoer vanaf de oceaan (minstens tijdelijk) tot stilstand komen door de vorming van een hogedrukgebied dat bij ons koelere lucht zou aanvoeren vanuit het noordoosten. Laat ons eerst maar eens zien of die trend er blijft inzitten naarmate die termijn dichterbij komt want ten opzichte van de vorige dagen schuift die steeds maar mee achteruit en vooral de korte termijn warmt daarbij steeds opnieuw maar fors op:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag, de laatste dag van het jaar, spelen dezelfde weerelementen: veel bewolking, hoge maxima en kans op regen en/of buien terwijl er ook steeds veel wind blijft staan. Die trekt zelfs weer aan en kan weer feller uithalen, zeker naarmate de dag vordert. Sommige buien zijn daarbij echt wel fel en de buien kunnen ook geclusterd zijn in buienlijnen of buiengebieden. Zelfs een klap onweer is niet onmogelijk. Daarbij is het echt weer zacht met maxima rond 10-11 graden.

Dat is ook het geval tijdens de wissel van oud naar nieuw: veel wolken, kans op regen en/of buien en zachte minima bij veel wind. Die kan in de nacht van oud naar nieuw zelfs weer uithalen tot rond 80 km per uur aan de kust en rond 60 km per uur landinwaarts. De buien vallen dan vooral aan zee en in de kustregio, maar ook landinwaarts zitten er zeker nog wel enkele. Dat zou zelfs ook nog altijd een donderklap kunnen opleveren.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Nieuwjaarsdag levert ons weer de passage op van een paar actieve storingen. Er trekken dan weer verschillende regenzones over onze regio waarbij het in perioden weer flink kan gaan regenen of waarbij er enkele felle buien kunnen vallen. Ook dan hoeft een enkele donderklap zeker niet te verwonderen. De temperaturen blijven erg zacht en zitten ook dan weer gemakkelijk rond of vooraan de dubbele cijfers en het blijft steeds maar hard waaien uit een zuidwestelijke richting. Een eindeloos aanhoudend zelfde weerbeeld dus …

In de nacht naar dinsdag komen enkele zeer actieve storingen binnen en kan het overvloedig gaan regenen! De minima blijven hoog en zitten rond een 8 à 9 graden terwijl de wind dan tijdelijk wat afneemt.

Overmorgen:

Dinsdag wordt een klets- en kletsnatte dag. Er trekken erg actieve storingen door met veel regen die overvloedig kan zijn. Sommige modellen geven tientallen liters water die verspreid over de dag naar omlaag komen. De temperaturen lopen weer nog verder op en het kan tot 12, ja zelfs 13 graden worden bij een stevige wind uit het zuidwesten. De regen kan lokaal voor problemen met wateroverlast zorgen!

Tegen de avond komen we dan aan de achterzijde van een klein lagedrukgebied terecht dat over de Noordzee trekt. Aan de zuidflank daarvan staat een stormveld en dat kan ons in de avond passeren met tijdelijk nog meer wind. Voor hetzelfde geld trekt die dinsdagavond aan de (Oost)kust zelfs aan tot snelheden van 110 km per uur! Dat moeten we heel goed in de gaten houden! In de nacht zou de wind dan geleidelijk weer afnemen in kracht.

Later:

Woensdag blijft het erg wisselvallig met kans op perioden van regen en steeds felle buien. Het blijft voorlopig nog erg zacht en de regen kan ook op woensdag weer overvloedig zijn met nog altijd veel wind.

De eerste dagen van het nieuwe jaar blijven uitblinken in dezelfde wisselvalligheid als waarmee we het jaar eindigen. Het is ook weer flink zachter geworden ten opzichte van eerdere berekeningen. Al zeker tot en met woensdag / donderdag blijven we in dubbele cijfers zitten wat de maxima betreft.

Op (heel) lange termijn zitten er wat winterse aspiraties in de verwachtingen, maar dan spreken we al over volgend weekeind en dat is buiten de betrouwbare verwachtingstermijn. Laat ons eerst maar eens zien of die verwachtingen er blijven in zitten naarmate we dichterbij komen.

Samenvatting:

Vandaag is het erg wisselvallig. Er is de hele dag door veel wind met kans op buien of perioden van regen. Dat kunnen felle buien zijn met veel neerslag en zelfs een donderklap is mogelijk. Het is zacht met maxima rond 10-11 graden.

De nacht van oud naar nieuw levert veel wind op die kan uithalen tot rond 60 km per uur landinwaarts en tot rond 80 km per uur aan zee. Het is zacht met minima rond 9 graden en er vallen nog steeds buien. Die kunnen fel zijn, nog altijd met kans op een lokale donderklap.

Geert, zondag 31 december, 09.45 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!