MA

09/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 19°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Er is in Europa wel één en ander aan de hand met een lagedrukgebied (Boris genaamd) dat voora [...]
Lees verder

DI

17 sep

Weertype

Weertype

13° | 20°

10 %

Windrichting

4 bft
Morgen neemt een hogedrukgebied het heft helemaal in handen. De lucht klaart op met veel zon al [...]
Lees verder

WO

18 sep

Weertype

Weertype

14° | 24°

0 %

Windrichting

3-4 bft
Woensdag wordt een hele mooie dag met hoge temperaturen die landinwaarts zelfs richting de 25 g [...]
Lees verder

DO

19 sep

Weertype

Weertype

15° | 24°

0 %

Windrichting

3 bft
Donderdag zien we eenzelfde weerbeeld als op woensdag: veel zon, hoge maxima en nog steeds een [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Depressies bepalen ons weerbeeld. Boven de Atlantische Oceaan, Scandinavië en Europa liggen diverse lagedrukgebieden. Tegenspeler is een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa dat zich intussen wel erg ver zuidelijk terug getrokken heeft. Tussen deze systemen in staat bij ons een diepe en stevige westelijke stroming. Al deze lagedrukgebieden passen in een lange stoet van depressies die in een stevige westcirculatie over de Atlantische Oceaan trekken. Ook verder ten westen staat er steeds een trein van nieuwe lagedrukgebieden te wachten om dezelfde koers te volgen. Voor ons weer betekent dat maar één ding: aanhoudende wisselvalligheid. De storingen van al die lagedrukgebieden trekken immers één voor één door onze regio en zorgen allemaal voor flink wat regen, veel wind en aanhoudend zeer zachte temperaturen. In dit hele patroon komt er de komende tijd geen verandering. Op de meeste dagen passeren storingen, maar vooral vandaag lijken die wel meer in de nachtelijke uren te zitten zodat de dagperiodes drogere omstandigheden opleveren. Op eens een enkele wat minder zachte nacht niet te na gesproken, blijft het verder ook steeds aanhoudend zeer zacht, winderig en erg nat. Die nattigheid begint trouwens intussen links en rechts alweer voor wat problemen met waterstanden te leiden en gezien de hoeveelheden neerslag die nog in de pijplijn zitten, verwacht ik daar niet direct beterschap in. De pluim blijft vrij veel neerslag tonen, al lijken de hoeveelheden toch wel geleidelijk wat minder te worden. Op langere termijn, na nieuwjaar, zien we een neiging tot wat lagere temperaturen, maar dat is erg prematuur en ook nog erg ver weg. Bovendien zitten er op die termijn ook nog altijd voldoende erg zachte lijntjes in de pluim. In zijn geheel is de pluim trouwens ten opzichte van gisteren weer wat opgewarmd, al lijkt het na nieuwjaar toch wel even gedaan met de hoogste maxima en vallen we dan waarschijnlijk eerder op een graad of 8 terug tijdens de dagperiode:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Er verandert vandaag niet zoveel aan het weerbeeld ten opzichte van gisteren. Het blijft overwegend grijs, winderig en zacht. Veel neerslag lijkt er ook vandaag overdag niet te vallen. Tijdens de dagperiode is het ook dan meestal droog al is een enkele lichte bui of eens wat lichte regen niet helemaal onmogelijk, maar veel zal het niet worden. De maxima blijven met gemak telkens vooraan de dubbele cijfers zitten. De wind speelt ook weer een grotere rol. Die kan in de loop van de dag weer vrij krachtig tot krachtig worden boven land, aan zee zelfs weer hard en mogelijk zelfs stormachtig. Er zijn dan weer uitschieters mogelijk tot rond 60 km per uur boven land en tot rond 80 km per uur of zelfs nog iets meer aan de kust.

In de nacht naar vrijdag blijft het bewolkt, winderig, nat en zacht. Dan trekken wel weer regenzones of perioden met buien over onze regio met perioden van nattigheid. Het blijft ook hard waaien, wat vergelijkbaar met de dagperiode bij minima rond een graad of 10.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen spelen perioden met regen of buien, wind en wolken nog maar eens de hoofdrol terwijl we ook dan weer erg zachte temperaturen noteren die telkens gemakkelijk vooraan de dubbele cijfers uitkomen. In tegenstelling tot de vorige dagen lijkt er dan wel overdag weer regen van betekenis te kunnen gaan vallen in de vorm van buien of perioden met regen. Het blijft ook steeds hard waaien uit een wat meer westelijke hoek morgen, maar de wind lijkt toch iets in te boeten aan kracht ten opzichte van vandaag.

In de avond en nacht naar zaterdag komt er niet veel verandering. Het blijft wisselvallig, maar wel wat minder zacht. De minima zouden tegen de ochtend kunnen dalen naar een 5-tal graden.

Overmorgen:

Ook zaterdag wordt voor de verandering een erg wisselvallige en bij tijden ook natte dag. Er komen dan weer meer actieve regenzones onze kant op waarbij er weer grote(re) hoeveelheden regen kunnen gaan vallen. Het blijft ook winderig en zacht. Al bij al niet veel verandering ten opzichte van de vorige dagen dus. Het blijft erg zacht met alweer maxima rond een 11-tal graden.

De nacht naar zondag levert dezelfde wisselvalligheid op met weer veel zachtere temperaturen.

Later:

Ook op zondag, de laatste dag van het jaar, spelen dezelfde weerelementen: veel bewolking, hoge maxima en kans op regen en/of buien terwijl er ook dan steeds veel wind blijft staan.

Dat is ook het geval tijdens de wissel van oud naar nieuw: veel wolken, kans op regen en/of buien en zachte minima bij veel wind.

De eerste dagen van het nieuwe jaar blijven uitblinken in dezelfde wisselvalligheid als waarmee we het jaar eindigen, maar het lijkt wel een fractie minder zacht te worden met maxima die eerder richting een 8-tal graden lijken uit te komen dan. Van winterse aspiraties is er echter in de verste verten voorlopig geen enkele sprake. Zelfs niet van een enkele nachtvorst …

Samenvatting:

Ook vandaag wordt weer een overwegend grijze, bewolkte dag, maar wel met opnieuw net als gisteren, overwegend droge omstandigheden. Het kan daarbij nog een stuk forser gaan waaien met uitschieters uit een zuidwestelijke hoek van tot rond 80 km per uur aan zee en rond 60 km per uur landinwaarts. Daarbij is het nog maar eens erg zacht met maxima tot rond 11 graden.

In de avond en nacht trekt een regen- en buienzone door onze regio met tijdelijk wat nattigheid. De minima blijven ook erg zacht en zitten rond een 10-tal graden terwijl het flink blijft waaien uit het zuidwesten tot het westen.

Geert, donderdag 28 december, 07.55 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!