DO

09/19/2024

Weertype

Weertype

14° | 23°

10 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert ook vandaag nog steeds de weerkaarten volledig. Het strekt z [...]
Lees verder

VR

20 sep

Weertype

Weertype

14° | 23°

5 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen is het nog steeds zonnig en zacht. De wind neemt trouwens ook dan net als vandaag we [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

25 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt e [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

14° | 22°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Op de Atlantische Oceaan zien we een sterk hogedrukgebied. Het ligt vrij centraal en vrij noordelijk. Ten noorden van dat hoog staat een stevig uit de kluiten gewassen westcirculatie. Daarin wordt het ene na het andere lagedrukgebied aangevoerd. Die volgen allemaal een noordelijk traject via IJsland, de Britse Eilanden en zo richting Scandinavië. De fronten van deze lagedrukgebieden worden allemaal tot over West-Europa gevoerd in een zeer stevige westelijke stroming. Dat levert bij ons een erg wisselvallig en bij tijden ook onstuimig weerbeeld op. Daarin wisselen betere, wat drogere perioden wanneer we tussen de storingen zitten af met zwaar bewolkte tot betrokken perioden met regen wanneer de fronten ons passeren. We zitten daarbij ook van tijd tot tijd in een stevig windveld met veel wind. Stormdepressie Pia die daarbij de voorbije dagen ons weer nog beïnvloedde, ligt intussen boven de Baltische Zee en vult geleidelijk aan op. Een volgende lagedrukgebied is echter al onderweg en zal ons weer dit weekend beïnvloeden. Tenslotte bevinden we ons daarbij ook in erg zachte lucht met temperaturen die telkens overdag heel gemakkelijk in de dubbele cijfers gaan zitten. Zelfs in de nachten zakt het kwik niet veel onder deze waarden. In deze situatie komt dit jaar geen echte verandering meer te zien aan de pluim die tot in lengte van dagen grossiert in neerslag en hoge temperaturen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt er niet veel verandering in het weerbeeld dat we al enkele dagen zien, behalve dan in de neerslag. Het lijkt er sterk op dat het vandaag wel eens op veel plekken helemaal droog zou kunnen gaan blijven. Het is daarbij wel steeds zwaar bewolkt tot betrokken met weinig ruimte voor brede opklaringen, al kan de zon er soms toch wel eens even wat doorkomen. De maxima blijven steeds vooraan de dubbele cijfers zitten en er blijft veel wind. Die waait zeker aan de kust nog steeds vrij krachtig tot krachtig, boven land vrij krachtig. Pieken tot rond 60-70 km per uur blijven mogelijk. Aan zee zelfs tot rond 80 km per uur. Het is wel de verwachting dat de wind in de loop van de middag geleidelijk wat in kracht zal afnemen.

Ook de nachten blijven erg zacht en licht wisselvallig. De minima komen eigenlijk amper nog onder de 10 graden uit. Het blijft ook hard waaien. Tegen de ochtend loopt een regenzone binnen en zal het opnieuw beginnen regenen vanaf de kust.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen zal weer natter gaan verlopen met opnieuw perioden van regen die intens kan zijn. Er wordt nog zachtere lucht aangevoerd met maxima die zelfs richting 12 tot wie weet lokaal zelfs 13 graden kunnen oplopen! De wind blijft ook opspelen en kan per momenten zelfs weer gaan aantrekken. Aan zee blijft er steeds gemakkelijk een gemiddelde van 6 Bft staan, soms meer. Er blijven rukwinden mogelijk die tot rond 80 km per uur kunnen halen. Landinwaarts is dat rond de 60 km per uur. De regen komt morgen in perioden. De dag start met een regenzone. Daarna lijkt het tijdelijk droger te kunnen worden, maar tegen de latere middag trekt al een volgende regengebied binnen met nieuwe neerslag.

De kerstnacht zelf wordt waarschijnlijk recordzacht met minima die boven de 10 graden blijven steken. Ook dan is het bewolkt en winderig met nog steeds perioden van regen.

Overmorgen:

Maandag wordt ook een wisselvallige dag. Regen, wind en erg zachte temperaturen blijven de ingrediënten waar we het moeten mee doen. Verspreid over de dag zijn er ook dan weer perioden met regen mogelijk en soms kan dat intense regen zijn al zijn de totale verwachte hoeveelheden zeker niet extreem groot. Het blijft erg zacht met maxima die weer gemakkelijk naar 11-12 graden oplopen terwijl er ook weer erg veel wind blijft staan.

Ook de nachten blijven zeer zacht.

Later:

Dinsdag lijkt het mogelijk tijdelijk wat droger te blijven, maar nieuwe neerslag is nooit ver weg en het blijft ook steeds erg zacht en winderig.

Ook de eerste helft van volgende week dient zich nat en onstuimig aan. Het blijft erg zacht met maxima die telkens vooraan de dubbele cijfers uitkomen en de wind blijft telkens goed meespelen uit westelijke richtingen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een meest grijze dag met wel weinig of geen neerslag. Het blijft op vele plekken gewoon droog, maar wel winderig en erg zacht. We halen overdag vlotjes 11 tot 12 graden bij een goed doorstaande westelijke wind. Die zwakt in de loop van de dag wel iets af, maar kan zeker in de ochtend uitschieten tot 60 km per uur boven land en tot 80 km per uur aan zee. Een korte opklaring is ook mogelijk.

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt en winderig en erg zacht met minima rond 10 graden. Tegen de ochtend volgt er regen.

Geert, zaterdag 23 december, 10.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!