ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven Groenland heeft een uitloper richting de Noordzee. Deze uitloper heeft zich ontwikkeld tot een nieuw apart centrum van hogedruk dat geleidelijk aan richting het noordoosten trekt en vervolgens erg snel zal doorschuiven naar Scandinavië. Daardoor zitten we sinds gisteren weer in een erg koele noordoostelijke stroming die later geleidelijk weer wat zachter wordt doordat het hoog dan wat gaat kantelen en we daarbij in een zachtere zuidoostelijke stroming zouden geraken tegen donderdag. Dan komt er meteen ook veel zachtere lucht onze kant op en ligt de allereerste 20’er van dit jaar plots wel binnen handbereik op donderdag! We zien in de pluim dan ook duidelijk dat het vandaag nog koel is, maar  maar dat is van korte duur. Vanaf donderdag gaan de temperaturen weer een flink stuk hoger zitten. Het wordt daarbij tegelijk wel weer een stuk onstabieler met vanaf donderdag weer zo goed als elke dag neerslagsignalen, maar die zijn vooral convectief van aard waarbij het meest om buien draait. Vanaf het weekeind komen we dan in een lagedrukregime terecht, maar dat betekent niet dat het daarom elke dag de hele dag door regent. Er zijn ook dan zeker goede momenten, afgewisseld met de passage van buien:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het eerst overal weer vrij zonnig tot zonnig, maar aan de koele kant. Er zijn wel al snel weer wat – vooral hoge – wolkenvelden en ook de rest van de dag krijgen we een mix van vooral hoge sluierwolken en erg brede opklaringen te verwerken. We blijven daarbij in een noordelijke stroming zitten met aanvoer van ronduit koude lucht. Toch kan de zon de lucht flink opwarmen, maar verwacht daar ook geen mirakels van waarbij het opnieuw niet veel meer dan 11-12 graden wordt aan zee tot rond 13-14, misschien net 15 graden landinwaarts.

In de avond en nacht kunnen er wat meer wolken binnenlopen en zakken de minima niet meer zo diep weg. De wind wordt dan ook oostelijker en de meest koude aanvoer wordt dan de pas afgesneden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Dezelfde link staat ook helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

https://youtu.be/EIfgAJ24EUsIndien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen zoekt de wind een oost tot zuidoostelijke richting op. Daarbij gaan de temperaturen dan weer flink oplopen en kan het zelfs gemakkelijk weer 18 tot 19 graden worden, misschien zelfs nog wat meer. Volgens de laatste kaarten krijgen we morgen dan ook eindelijk op vrij grote schaal de eerste 20’er van de lente voor de kiezen! Lokaal zijn waarden van 21-22 graden zelfs mogelijk! Het is echter onstabiel want later op de dag nadert een storing en dat zal uitlopen op een aantal verspreide regen- en onweersbuien tegen het eind van de middag / avond.

In de avond stijgt de kans op een lokale regen- of onweersbui, al lijkt die kans vandaag toch iets kleiner te zijn dan dat het er eerder naar uitzag. Waarschijnlijk blijft alles beperkt tot een verspreide bui in de avond / nacht. We houden dan wel zachte minima vast rond 10 tot 12 graden.

Overmorgen:

Vrijdag is het wisselvallig geworden. We komen dan in een zuidwestelijke stroming terecht met een mix van wolken en opklaringen en gaandeweg de dag vallen er verspreide regenbuien, zelfs met kans op een donderklap. Het blijft wel erg zacht met maxima rond 16 tot 18 graden.

Later:

Ook zaterdag wordt een wisselvallige dag met een mix van wolken en opklaringen, maar het blijft zacht. We halen weer gemakkelijk een 16 tot 18 graden. Er is wel kans op het voorkomen van een paar verspreide buien, al lijkt dat niet zo dik aangezet te worden en blijft de kans op een bui beperkt en zouden die ook pas later op de dag opduiken.

Ook in het weekeind is het wisselvalliger en zacht. De wind draait dan naar een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en voert storingen aan waarbij er weer van tijd tot tijd perioden van regen en/of buien zijn.

Samenvatting:

Er is vandaag veel zon. Die overheerst absoluut, al verschijnen er gaandeweg de dag wel geleidelijk wat hoge sluierwolken. De maxima lopen iets hoger op dan gisteren, maar blijven toch bescheiden. Aan zee wordt het een 12-tal graden. Landinwaarts zitten we tussen 13 en 15 graden. Er is wel ook nog steeds een koele noordelijke wind, maar uit de wind en in de zon is het erg aangenaam.

Vanavond en vannacht is het ook nog droog, maar de bewolking neemt toe bij minima rond 5 tot 7 graden tegen de ochtend. De wind draait dan naar het oosten.

Geert, woensdag 03 mei, 06.15 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Je kan hier het video-weerbericht beluisteren van vandaag. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, is het de bedoeling dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!