ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ook de komende dagen blijven lagedrukgebieden de controle over ons weer voeren. Aan die lagedrukgebieden zijn fronten verbonden die de scheiding vormen tussen koude lucht ten noorden van ons en erg zachte lucht ten zuiden. We zijn daarbij weer aan de warme kant van het front geraakt met vandaag erg zachte maxima. Deze scheidingslijn blijft de komende dagen over onze omgeving te liggen en is van plan om tot en met midden van de week in onze buurt rond te dwalen, maar tegen dinsdag wordt het opnieuw kouder. De strijd tussen beide luchtsoorten gaat dus ook duidelijk de komende week nog door in onze omgeving. Daarbij trekt er op maandag/dinsdag ook nog een stormlaag door onze regio met daarbij op die beide dagen mogelijk erg veel wind, zelfs met kans op forse windstoten. Naar het eind van de week toe zou de zachte lucht dan weer binnenlopen. Je ziet de pluim de komende dagen dan ook telkens die grote jojo-bewegingen maken. Beurtelings naar boven en naar beneden:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een onstuimige dag met soms nog perioden van regen of enkele buien. De continue regen zat echter in de voorbije nacht en heeft bij het krieken van de dag onze regio al verlaten. Overdag lijkt het droger te worden, maar dat wil niet zeggen dat er niet eens wat verspreide regen of een bui kan vallen. Toch lijken de langere droge perioden te gaan overheersen. Gaandeweg de middag is het wel eventueel uitkijken voor mogelijke forse buien die kunnen vallen. De maxima stomen nog verder door want we komen in nog zachtere lucht terecht met waarden van 14 tot 16 graden! Verder is het ook uitkijken voor de wind. Die zou fors kunnen uithalen met zeker in de namiddag tijdens de buien mogelijk forse windstoten! Die zouden gemakkelijk van 70-80 tot zelfs meer km per uur kunnen halen, maar ook buiten de buien om staat er veel wind met mogelijk felle uithalen. Tegen de avond neemt de wind tijdelijk wat af.

In de nacht naar dinsdag zitten er ook forse buien met mogelijk flinke windstoten. Er komt dan weer wat minder zachte lucht binnen. Tijdelijk is er dan op passage van een volgende storing ook weer een periode met regen. Daarbij zouden de windstoten aan zee tegen het eind van de nacht weer tot 70 à 80 km per uur kunnen halen!

Hieronder vind je ook weer het video-weerbericht. Gewoon klikken op de link en kijken. Dezelfde link staat ook helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Ook NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Dinsdag draait de wind geleidelijk naar het westen tot het noordwesten en komt er opnieuw minder zachte lucht binnen. De temperaturen gaan dan weer in een dalende lijn en in de loop van de dag zijn zelfs weer winterse buien mogelijk. Zwaar winters zijn die niet, maar het zullen eerder de typische maartse buien worden met kans op wat smeltende sneeuw of (stof)hagel. Tijdelijk zit er vooral in de ochtend ook nog een periode met wat continue regen op passage en doortocht van nog een frontale zone. De maxima zitten rond een 8 à 9 graden bij een nog altijd felle wind. Er zijn daarbij ook morgen nog felle windstoten mogelijk.

Ook in de nacht naar woensdag kunnen er nog winters getinte buien vallen met minima die richting het vriespunt zakken en kans op wat lichte vorst aan de grond. Tijdens zo’n winterse bui is lokale gladheid niet uit te sluiten.

Overmorgen:

Woensdag zitten we in koude lucht met brede opklaringen. Het lijkt daarbij overdag droog of toch zo goed als droog te kunnen blijven. Misschien dat er in de vroege ochtend nog een winters getinte bui opduikt, maar daarna zouden die uit het weerbeeld verdwijnen. We krijgen dan flink brede opklaringen met wat zon. De temperaturen zijn wel fors gezakt en halen nog maar een 7-8 graden. De wind is echter veel minder fel geworden.

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking toe, maar kan het voordien toch nog afkoelen tot een 2-3 graden.

Later:

Donderdag keert de zachte lucht terug en gaan de maxima weer richting dubbele cijfers en daarover met waarden rond een 11-12 graden. Het is dan zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat verspreide regen doorheen de dag.

In de tweede helft van de week zou de zachte lucht dan weer terrein kunnen winnen met tegen het eind van de week mogelijk nog hogere temperaturen. Het lijkt er op dat de zachte lucht dan definitief (of toch minstens voor een langere periode) het pleit wint.

 

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een mix van wolken en opklaringen. De droge perioden overheersen al is een lokale bui zeker mogelijk, vooral later op de dag is dat het geval. De maxima lopen sterk op want we zitten in erg zachte lucht met waarden rond 14 tot 16 graden! Daarbij staat er een forse zuidwestelijke wind met felle uitschieters van 70 tot 80 km per uur.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken. Tijdelijk trekt in de nacht ook een regenzone voorbij met regen en ook weer met veel wind. In de avond neemt die nochtans tijdelijk eerst af, maar die kan in de late nacht opnieuw fel uitpakken met opnieuw pieken tot 70-80 km per uur. Het is daarbij erg zacht met minima rond 8 graden tegen het eind van de nacht.

Geert, maandag 13 maart, 06.15 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Je kan hier het video-weerbericht beluisteren van vandaag. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, is het de bedoeling dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!