VR

09/20/2024

Weertype

Weertype

14° | 24°

5 %

Windrichting

3 bft
Een sterk hogedrukgebied domineert nog altijd de Europese weerkaarten volledig. Het strekt zich [...]
Lees verder

ZA

21 sep

Weertype

Weertype

13° | 24°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen houdt het mooie zonnige zomerse weer nog aan met telkens hoge maxima. Mogelijk duikt er [...]
Lees verder

ZO

22 sep

Weertype

Weertype

15° | 22°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag komen we onder invloed van een onweerachtig lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordwaa [...]
Lees verder

MA

23 sep

Weertype

Weertype

15° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt het wisselvallig. De wind gaat naar een zuidwestelijke richting en voert onstabie [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Op de Atlantische Oceaan liggen depressies die ons weer beheersen. Die trekken één voor één over onze omgeving met hun fronten en buienlijnen. Daarbij blijft het zeer zacht met vandaag zelfs recordzachte temperaturen. Ook vandaag trekken daarbij diverse al dan niet actieve of minder actieve fronten doorheen onze regio met perioden van regen, afgewisseld met droge perioden. Dat gaat gepaard met vrij veel wind en rukwinden. Winterse toestanden zijn daarbij voorlopig tot in de verste verten totaal niet aan de orde. Het meest koude wat in de pluim zit is hoogstens eens een enkele koudere nacht en zelfs dat lijkt in de laatste pluimen al teveel gevraagd te zijn want de pluim warmt op termijn weer flink op. Na de wissel van oud en nieuw lijkt het geleidelijk weer minder zacht te worden, maar de kleine inzinking die we de laatste dagen daarbij in de pluim zagen, is intussen zo goed als volledig weer weggepoetst. Enkel de nacht van maandag op dinsdag wordt tijdelijk wat koeler. Tegen en rond drie koningen zien we in de pluim echter alweer een volgende opwaartse bult verschijnen. Tot in lengte van dagen blijft het voorlopig dan ook zacht en wisselvallig:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het is nog steeds de eindejaarsperiode, dus laat mij dan ook vandaag nog starten met mijn eindejaarswensen over te maken. Voor wie ze nog niet eerder zag, hierbij nog eens de link daar naar:

Vandaag wordt de meest zachte dag van deze reeks en daarbij zijn intussen zelfs op dit vroege uur van de dag al dagrecords gesneuveld en het kan overdag nog zachter worden. De maxima die berekend worden, zitten rond een 15 tot zelfs 16 à 17-tal graden en dat is een ongelooflijk zachte waarde voor de tijd van het jaar. Daarbij komen er ook overdag perioden voor met regen en er blijft erg veel wind staan. Die kan dan weer gemakkelijk uitschieten tot een 70-80 km per uur, zeker aan de kust. De regen is per momenten erg intens en soms zelfs overvloedig, vooral in de ochtend. Overdag ligt de klemtoon eerder op droge perioden en vanmiddag zijn zelfs een aantal bescheiden zonnige intermezzo’s mogelijk, zeker landinwaarts. De meeste bewolking blijft aan de kust hangen.

Ook de oudejaarsnacht belooft zeer zacht, winderig en bij tijden nat te worden met ook weer de doortocht van storingen met regen en wind. Er blijven rukwinden voorkomen tussen 60 km per uur boven land tot rond de 80 km per uur aan zee in de avond, maar tijdens de nacht neemt de wind geleidelijk in kracht af. Ook vanavond en vannacht zijn er soms lange droge perioden, maar vooral na middernacht en tegen de ochtend stijgen de neerslagkansen weer.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Nieuwjaarsdag tapt (letterlijk) uit hetzelfde vaatje als de voorgaande dagen waarbij er ook op de eerste dag van het nieuwe jaar storingen door onze regio trekken met perioden van regen en wind. Het kan gemakkelijk weer een 14 graden worden en verspreid over de dag zijn er perioden met regen, nog steeds begeleid door een flink doorjagende wind uit een zuidwestelijke richting. Die zwakt echter overdag verder af en zal toch niet meer in kracht te vergelijken zijn met vandaag.

Tegen de avond en nacht wordt het geleidelijk aan droger en rustiger. Later in de nacht nemen de neerslagkansen echter alweer toe.

Overmorgen:

De vooruitzichten voor maandag zijn verslechterd. Ook dan moeten we nog rekening houden met storingen die aanvankelijk door de regio trekken met perioden van regen. Gaandeweg de dag wordt het wel geleidelijk aan droger en het wordt ook minder zacht hoewel we nog altijd gemakkelijk een 10-tal graden kunnen bereiken.

In de nacht naar dinsdag is het droog en rustig. Het klaart op en omdat we in wat koelere lucht zitten, kunnen de temperaturen tegen de ochtend dalen naar een 4-5 graden, misschien zelfs wat lager.

Later:

Dinsdag zou het dan droog kunnen blijven omdat er tijdelijk wat drukstijgingen in onze omgeving voorkomen. Lang zal dat echter niet duren want de bewolking neemt alweer toe op nadering van nieuwe storingen die vanaf woensdag zullen passeren. Het is op dinsdag wel tijdelijk wat minder zacht met maxima die dan eens de tien graden niet zouden halen.

Later volgende week gaan we gewoon verder op de ingeslagen weg van de laatste tijd met erg wisselvallig weer. Storingen trekken met regen en wind en erg zachte temperaturen één voor één door onze regio en van winterse mogelijkheden is er op de weerkaarten voorlopig geen sprake.

Samenvatting:

Vandaag start nat, maar overdag zijn er lange droge perioden al kan er soms wel eens wat regen vallen. De wind speelt flink mee uit het zuidwesten en waait vrij krachtig tot krachtig, aan zee soms hard met uitschieters tot rond 60 km per uur boven land en tot 80 km per uur aan zee. Het is recordzacht met maxima tussen 15 en 17 graden.

Vanavond is er nog steeds veel wind, maar in de nacht neemt die af. Het is meest droog al is wat lokale regen niet uitgesloten. Tegen de ochtend nemen de neerslagkansen weer toe. We krijgen een erg zachte nacht met minima rond 11-12 graden.

Geert, zaterdag 31 december, 08.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nu het eind van het jaar nadert, is het ook tijd voor de eindejaars- en nieuwjaarswensen: