ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de Noordzee zien we een verder snel in betekenis afnemend en verder opvullend lagedrukgebied. Tegelijk ligt er boven het noorden een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Groenland tot in Rusland. Op de Atlantische Oceaan zijn de lagedrukgebieden in een erg zuidelijke koers geduwd. Ook boven de Middellandse Zee vinden we lagedrukgebieden terug. Ten noorden van ons staat er dan ook op de oceaan een omgekeerde oostelijke circulatie. Bij ons is de situatie ingewikkelder en weet de wind het nog niet zo goed. De komende dagen vinden er bij ons wel drukstijgingen plaats en komen we tijdelijk in een drogere en koudere zuidoostelijke stroming terecht. Dit lijkt echter allemaal niet zo lang te duren en is vandaag in de modellen toch echt wel weer een flink stuk afgebouwd ten opzichte van de vorige dagen. Tegen het eind van de week dringen Atlantische lagedrukgebieden geleidelijk weer tot onze omgeving door en die zouden dan snel weer zachtere lucht meebrengen. De pluim toont daarbij nog wel enkele erg koude nachten, maar de vraag dringt zich toch op in hoeverre dit realistisch is want het risico bestaat dat er ook de komende dagen nog erg veel bewolking blijft hangen waardoor die temperaturen wel eens veel hoger zouden kunnen uitvallen. We gaan dat echt dag per dag moeten bekijken.

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ligt er opnieuw heel veel bewolking over onze regio. Daardoor is het in de nacht niet erg koud geworden (maar dat was ook de verwachting) met minima die rond of net boven het vriespunt zaten. Ook de maxima zitten vandaag laag en halen met een naar zuidwest tot zuid gedraaide wind niet veel meer dan 1-2 graden. Er blijft veel bewolking hangen al is een lokale tijdelijke opklaring niet onmogelijk. De wind waait daarbij wel erg zwak. Het is niet uitgesloten dat er hier en daar gedurende de dag eens een paar verdwaalde sneeuwvlokken vallen, maar veel zal dat zeker niet zijn. Sowieso blijft dat niet liggen en er zijn ook heel veel plekken waar er niets valt. Op de meeste plekken is dat zelfs zo. De grootste kans op enkele vlokken zien we later in de middag in het westen terug.

In de nacht naar maandag trekt de bewolking heel langzaam weg en komen er opklaringen. Dat zal waarschijnlijk pas tegen de ochtend het geval zijn. De temperaturen gaan tegen dan tijdelijk feller onderuit en kunnen tegen de ochtend richting een -3 graden gaan daar waar het opklaart. Waar de bewolking blijft hangen, zitten we maar met minima rond een 0 tot -1 graad.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen wordt een koude dag. De wind kiest voor een zuidoostelijke tot oostelijke hoek en voert koude lucht aan. De temperaturen komen dan nog maar amper rond of zelfs onder het vriespunt uit met maxima die ook aan de kust maar rond dat vriespunt meer gaan zitten. Door het afsnijden van de aanlandige wind wordt de verzachtende werking van het zeewater immers buiten spel gezet. Er is daarbij eerst nog veel bewolking mogelijk, maar gaandeweg de dag wordt de aangevoerde lucht droger en komen er toch geleidelijk meer opklaringen opzetten.

In de nacht naar dinsdag gaat het overal vriezen en dat kan lokaal toch wel tot een -5 graden zijn. Veel kouder zal het echter niet worden.

Overmorgen:

Dinsdag wordt ook een koude dag. Het koudegevoel wordt die dag zelfs nog verscherpt doordat er iets meer wind komt te staan uit oost tot zuidoost. Veel meer dan een 0 graden zal het echt niet worden en dat ondanks het feit dat de zon erbij komt. Er zijn immers brede opklaringen met flink wat zonneschijn, maar dat draagt alleen maar bij tot het verdere winterse gevoel.

Ook in de nacht naar woensdag kan het stevig gaan vriezen met minima die lokaal weer richting -5 graden kunnen gaan, maar waarschijnlijk verschijnen er in de nacht dan weer wolkenvelden die de afkoeling weer kunnen temperen.

Later:

Woensdag verschijnt er geleidelijk weer meer bewolking. De temperaturen lopen daarbij op tot rond of net boven het vriespunt, maar neerslag komt er waarschijnlijk niet aan te pas.

In de nacht naar donderdag zou het door de bewolking weer veel minder koud zijn met minima rond of net onder het vriespunt. We gaan dat echter allemaal dag per dag en nacht per nacht moeten bekijken want het is nu nog veel te vroeg om die hoeveelheid bewolking goed te kunnen inschatten.

De eerste helft van volgende week krijgen we winter. In de nachten gaat het stevig vriezen en ook overdag komen de maxima maar amper meer boven het nulpunt uit. Het is dan wel droog met een mix van wolken en opklaringen waarbij ook de zon zich toch wel goed laat zien, maar het is koud. Later in de week ligt verzachting op de loer.

Samenvatting:

Vandaag wordt een koude dag met veel wolken. Er kan tijdelijk eens een korte opklaring zijn, maar veel plekken houden het gewoon grijs. Maxima rond 1-2 graden bij een zwakke zuidelijke wind. Misschien valt er lokaal al eens een enkele sneeuwvlok, maar de meeste plekken houden het droog.

Vanavond en vannacht zijn er eerst nog veel wolken, later in de nacht klaart het wat op en gaat het overal licht vriezen tegen de ochtend.

Geert, zondag 11 december, 09.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: