MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten onder de invloed van een lagedrukgebied met hoofdkern in de buurt van IJsland. Daar is een secundaire kern aan verbonden die boven Schotland ligt. Dat Schotse laag heeft een warmtefront wat in het weekeind over onze omgeving trok. Daarachter zit er veel zachtere lucht waarin we voor langere tijd gaan terechtkomen. Intussen ontwikkelt zich boven Europa een hogedrukgebied dat zich in de loop van de week boven onze omgeving verder uitbouwt. We komen daarbij aanvankelijk op de noordelijke flank van dat hoog terecht waarbij nog af en toe wat staartjes van storingen doortrekken. Zo passeert morgen een staartje van zo’n storing met tijdelijk wat lichte regen al toont het Europese model deze storing wel weer wat actiever (zie ook de pluim hieronder). Later in de periode, naar het weekeind toe, zou het hoog wat noordelijker kunnen schuiven waarbij het dan mogelijk kouder kan worden. Er zijn echter ook zeker oplossingen aanwezig waarbij het hoog gewoon zuidelijker blijft liggen. In het eerste geval zouden we geleidelijk wat koudere lucht kunnen binnenkrijgen. In het tweede geval blijft er zachte lucht aangevoerd worden maar met die kanttekening dat we dan eventueel wel in een inversie-situatie terecht kunnen komen waarbij de aanwezige lucht aan de grond toch geleidelijk kan afkoelen. Een aantal van de leden in de pluim toont deze verkoeling, maar een groot aantal moet daar ook niet van weten. Alles zal staan of vallen met de positie die het hoog op termijn zal aannemen. In elk geval is één ding zeker: het wordt vanaf het midden van de week véél droger met alleen in de eerste dagen nog sporadisch een zwak frontje dat passeert. Wat de temperaturen betreft, kan het op langere termijn werkelijk alle kanten op, al toont een voorkeur van de leden een zachte oplossing:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een overwegend zwaar bewolkte dag met wat hele kleine schuchtere opklaringen en droog weer. De dag start al zeer zacht met minima van 8 tot 9 graden en we halen vandaag overdag met het grootste gemak een 10 tot 12 graden. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke hoek en waait meest matig. Tegen de avond neemt de bewolking nog toe en daarbij ook de kans op wat lichte regen of motregen.

Ook in de nacht naar dinsdag is wat gemiezer mogelijk. Het blijft erg zacht. De minima gaan weer niet onder 8 à 9 graden terechtkomen.

Morgen:

Morgen trekt nog een zwakke regenzone door onze omgeving. Het is opnieuw de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat nattigheid doorheen de dag. Zeker geen grote hoeveelheden al zijn enkele liters water toch wel mogelijk. Het blijft erg zacht met maxima rond 10 à 11, zelfs tot 12 graden. De wind blijft daarbij in een zachte zuidwestelijke hoek zitten.

Ook de nacht naar woensdag levert hoge minima op met waarden die amper onder 7-8 graden zakken.

Overmorgen:

Woensdag blijft het nog erg zacht met nog steeds maxima rond of vooraan de dubbele cijfers. Er blijft wel veel bewolking met eerst weer weinig of geen opklaringen en de wind zit nog steeds in een zuidwestelijke hoek en waait meest matig. Later op de dag kunnen er wel wat meer opklaringen binnenlopen.

 

Later:

Ook donderdag en vrijdag worden nog erg zachte dagen. De meest hoge temperaturen gaan er dan wel geleidelijk aan uit, maar we blijven toch gemakkelijk een 9 tot 10 graden halen. De bewolking blijft overheersen.

Samenvatting:

Het is vandaag opnieuw erg zacht, maar wel meest grijs en zwaar bewolkt. Er kan wel al eens een kleine opklaring voorkomen, maar dat stelt niet veel voor. Het is wel zeer zacht met maxima van 10 tot 12 graden en een matige zuidwestelijke wind.

Geert, maandag 13 december, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Magnolia lennei alba: een sneeuwwitte magnolia: