MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen een hogedrukgebied boven Centraal Europa en een diepe depressie west van Ierland, staat bij ons een stevige zuidelijke stroming. Die voert erg zachte lucht aan. Actieve storingen zitten daar voor vandaag even niet bij, maar vanaf morgen trekken wel actieve storingen, verbonden aan het Ierse lagedrukgebied, over onze omgeving. Ondertussen schuift het hele lagedrukgebied geleidelijk verder oostwaarts. Achter dit laag komt op de Atlantische Oceaan een nieuw hogedrukgebied tot ontwikkeling. De hele trog schuift daarbij in de loop van woensdag / donderdag over onze omgeving heen waarachter de wind naar een west tot noordwestelijke richting draait en er koelere lucht aangevoerd wordt. Die blijft in eerste instantie wel nog onstabiel met perioden van regen en buien. Tegen het weekeind zou het geleidelijk wat stabieler worden. In de pluim van vandaag valt vooral de hoge temperatuur op die we de eerste twee dagen zullen krijgen, zowel overdag als in de nachten en de inzettende wisselvalligheid:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht trok een warmtefront door onze omgeving met wat regen. Minder dan voorzien, maar de aangevoerde lucht is wel intussen zeer zacht geworden. We starten de dag al met een 15 à 16 graden en die temperaturen lopen overdag alleen maar verder op. Vandaag wordt dan ook een licht wisselvallige dag, maar dan wel eentje met aanvoer van zachte lucht. Het kan vanmiddag gemakkelijk 19 tot zelfs 20 graden worden, maar er zijn in de ochtend mogelijk eerst nog perioden met af en toe eens wat hele lichte regen of een enkele lichte bui mogelijk en er staat ook erg veel wind. Die kan matig tot vrij krachtig, zelfs krachtig gaan waaien uit het zuid(west)en. Er zijn overdag uitschieters mogelijk van om en bij de 50 km per uur. Overdag is het verder dan meest droog en in de namiddag kunnen er zelfs enkele opklaringen doorbreken.

De nacht naar woensdag wordt zelfs nog zachter dan de voorgaande nacht met minima die niet eens onder de 15 graden zullen zakken. Het is daarbij zwaar bewolkt tot betrokken en winderig. Tegen de ochtend is wat lichte regen mogelijk.

Morgen:

Morgen wordt een regenachtige dag. Actievere storingen bereiken ons en zorgen de hele dag voor veel wolken en perioden met regen en/of buien.  Daar zouden best van tijd tot tijd eens wat pittige buien kunnen tussen zitten. Vooral naar de latere middag en avond toe kunnen meer actieve buien ons gaan bereiken. Het blijft wel nog erg zacht met maxima om en bij de 18-19 graden. In de loop van de dag kunnen de temperaturen geleidelijk een wat dalende tendens vertonen. Het blijft ook fors waaien uit een zuidwestelijke richting.

Ook in de nacht naar donderdag zijn er nog perioden met regen of buien. Het wordt dan wel minder zacht en het blijft vrij stevig waaien.

Overmorgen:

Donderdag zitten we in een veel koelere luchtsoort. De wind draait naar het westen en de temperaturen vallen terug op een 14 tot 15 graden als maximale waarden. Daarbij zijn er perioden met regen en/of buien en het blijft ook op donderdag nog stevig doorwaaien. Natuurlijk zijn er ook droge perioden waarbij zelfs wat opklaringen mogelijk zijn. Een erg wisselvallig weerbeeld dus.

Later:

Vrijdag is de wind naar noordwest gedraaid en wordt nog koelere lucht aangevoerd. We halen dan maar maxima meer van rond een 12 tot 13 graden. Er zijn nog steeds natte perioden want in de loop van de dag trekt nog een flinke buienlijn van noord naar zuid over onze regio.

Samenvatting:

We krijgen vandaag zeer zachte temperaturen. De maxima kunnen vanmiddag oplopen tot 19 à 20 graden. Er is eerst veel bewolking met mogelijk nog een drupje regen, maar vanmiddag is het meest droog met zelfs wat opklaringen. Er staat wel de hele dag een forse zuidelijke wind.

Geert, dinsdag 19 oktober, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In de minuut van deze week een terugblik naar de zomerse heide: