VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het Scandinavische laag is uitgespeeld vandaag. We zitten op de noordflank van een hogedrukgebied boven Europa met kern boven Frankrijk. Het is eigenlijk een stevige uitloper van het Azorenhoog die zich tot een flink stuk in Europa heeft uitgerold. Daarbij zien we boven de Atlantische Oceaan nog een aantal lagedrukgebieden die tot boven de Britse Eilanden geraken. Wij zitten op die flank van het Franse hoog nog steeds in een westelijke stroming met aanvoer van vrij koele en onstabiele zeelucht. Restanten van storingen van de lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden geraken daarbij nog tot in onze omgeving. Door verdere drukstijgingen zijn deze niet bijster actief meer. Die drukstijgingen resulteren zaterdag in een tijdelijke warme en zuidelijke stroming met aanvoer van veel warmere lucht. Lang duurt dat niet want tegen de avond al zorgt een front ervoor dat de warmte weer verdreven wordt met regen- en onweersbuien. Dat front hoort bij een laag dat zich van de Britse lagedrukgebieden afsnoert en bij ons even zorgt voor een onstabiele zondag en deels ook nog maandag. Vervolgens zouden we dan volgende week onder invloed van nieuwe drukstijgingen te maken krijgen met een rustiger en droger weerbeeld. Het nieuwe hoog komt daarbij ten noordoosten van ons te liggen waardoor de wind bij ons noordoost tot oost zou worden met aanvoer van drogere en ook wat zachtere lucht. De vraag is dan hoe lang die setting blijft bestaan en of het hogedrukgebied ten noorden van ons blijft liggen dan wel later in de week onze kant zou opschuiven. Ook in de pluim van vandaag zie je duidelijk al deze fases: de warmte-opstoot van zaterdag, de buien die daarop volgen en de afkoeling op zondag en dan vervolgens een herstel naar een droge periode met vrij normale maxima, maar wel koelere nachten:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de buienkans tot een minimum gereduceerd, maar zeker nog niet volledig uitgesloten. Vooral vanochtend vroeg valt er hier en daar toch eerst nog een licht buitje. Het zijn echter achterhoedegevechten want het wordt al snel overal droog voor de rest van de dag. Eerst zijn er daarbij vanochtend wel nog heel veel wolken. Het is wel vrij zacht met temperaturen die vanochtend al oplopen naar 18 tot 20 graden. Vanmiddag verbetert het weerbeeld verder. Ook de zon komt er dan toch meer aan te pas met vooral in de latere namiddag geleidelijk meer en bredere opklaringen. We halen dan maxima die kunnen oplopen tot een 22 graden landinwaarts. Lokaal nog een graadje meer. De westelijke wind waait meest zwak tot hoogstens matig.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig met een mix van wolken en opklaringen en opnieuw zachte minima van rond een 14 graden. Het kan tegen de ochtend wat nevelig worden.

 

Morgen:

Morgen belooft een veel betere dag te worden. Er komt veel meer ruimte voor de zon en met brede opklaringen wordt er met een meer zuidelijk gerichte wind ook veel zachtere lucht aangevoerd. De maxima kunnen dan ook flink oplopen en gaan zelfs direct voor een zomerse waarde van rond de 25 graden. Toch is het nooit helemaal zonnig. Er blijven wolkenvelden voorkomen met vooral stapelwolken die in de namiddag ook het gezelschap krijgen van hoge wolkensluiers. Daarbij vergroot de dreiging op onweer en regenbuien. De vraag is hoe lang de verbetering het volhoudt, want we krijgen tegen de avond al de eerste nieuwe regen- en onweersbuien binnen.

In de avond en nacht naar zondag zitten er regen- en onweersbuien en die zouden best hevig kunnen worden. Lokaal kan er weer een flinke slok water vallen bij minima rond 14 graden.

Overmorgen:

Zondag start met nog een aantal regen- en onweersbuien en ook overdag moeten we rekening houden met perioden van regen en/of buien. Het wordt overdag wel geleidelijk beter met later op de dag weer bredere opklaringen die vanaf de kust gaan binnenschuiven. De maxima vallen dan uiteraard weer een flink aantal graden terug en afhankelijk van of er nog opklaringen zijn, halen we net geen 20 graden of zitten die maxima vooraan de 20 graden. De wind is opnieuw naar een westelijke richting gedraaid en waait matig, soms vrij krachtig aan de kust.

In de nacht naar maandag zou het droog moeten worden met wat koelere minima tegen de ochtend.

Later:

Maandag is eventueel nog een bui mogelijk, maar het zal eerder droog blijven op veel plekken. De wind draait naar noord tot noordoost en voert drogere, maar ook meteen koelere lucht aan. Toch kunnen de maxima vooraan de 20 graden uitkomen.

Samenvatting:

Vandaag is er opnieuw eerst heel veel bewolking, zelfs met een licht buitje. Geleidelijk aan breekt de lucht wat open en vanmiddag komen er geleidelijk meer en ook bredere opklaringen. Maxima rond 20 tot 22 graden bij een zwakke tot matige westelijke wind.

Geert, vrijdag 20 augustus, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In de video van deze week kijken we naar vossen, niet de zoogdieren, maar de groep van vlinders die we vossen noemen: