ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven het noorden van de Noordzee tolt nog steeds een oud lagedrukgebied rond. Het blijft daar wat ter plaatse trappelen. Het laag heeft een trog die over de Noordzee reikt tot aan onze omgeving. Daarin zitten nog een aantal buienlijnen waarvan er eentje later vandaag door onze regio zal trekken. Hierachter rolt het hogedrukgebied van de Azoren een uitloper uit die morgen tot over onze omgeving zal reiken en de buienneiging wat zal onderdrukken. Op zaterdag echter, staat een volgende buienlijn klaar om van het westen over onze omgeving te trekken van west naar oost. Tegen zondag volgt dan weer een uitloper van het Azorenhoog die de buienneiging weer onderdrukt. Dit spel van op en af gaat op maandag door want dan komen we weer onder invloed van een nieuw lagedrukgebied dat boven de Britse Eilanden arriveert en de buienneiging weer zal doen oplopen. Later in de week komen we dan onder een opbouwend hogedrukgebied terecht dat zich vanaf diezelfde Britse Eilanden geleidelijk over het Noordzeegebied zou uitbreiden. In de praktijk betekent dit alles de eerste dagen nog een verder zetten van het (licht) wisselvallige weer waar we ons in bevinden met regelmatig buien en toch vrij hoge temperaturen. Dit zien we duidelijk in de pluim terug. Op termijn zijn er nu toch wel meer lijntjes die het later volgende week een stuk warmer later worden, maar dat is gezien de termijn zeker nog geen gelopen wedstrijd. Wel iets om verder op te volgen. We zien ook duidelijk dat het later volgende week droger zal gaan worden en dat heeft te maken met de opbouw van dat hogedrukgebied in onze buurt:

Overdag's Nachts

Vandaag:

De dag start vandaag grotendeels droog en vanochtend zelfs met flink wat zon. Er zijn eerst brede opklaringen waarin de zon zich flink kan laten zien, maar gaandeweg de ochtend vormen er zich geleidelijk eerst kleine, later grotere stapelwolken. Daarbij loopt de kans op wat regen of een bui tegen en na de middag weer op en dat kan lokaal weer een felle bui zijn. Zeker in de namiddag moeten we morgen weer rekening houden met het voorkomen van een aantal erg actieve regenbuien waarbij er landinwaarts lokaal weer veel water kan vallen. Er is ook kans op onweer en zelfs op wat hagel. De buien concentreren zich wel op de gebieden landinwaarts en zeker de felste buien komen verder landinwaarts voor (OVL). Aan zee zou het wel eens helemaal droog kunnen blijven. De buien lijken daar niet echt goed van de grond te komen en verdwijnen daar ook weer snel. Vanuit het westen wordt het later vanmiddag trouwens sowieso weer droog met opnieuw brede opklaringen. De maxima komen amper van hun plek en zitten opnieuw vooraan de 20 graden met pieken tot 22-23 graden landinwaarts. Aan zee rond een 20-21 graden. Er staat daarbij overal een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Het wordt dus weer een dag met vele gezichten. Eerst vrij zonnig en zomers, nadien tijdelijk en lokaal soms fikse buien en uiteindelijk opnieuw zonnig en vrij zomers. Zeker tijdens de zonnige momenten, is het echt wel aangenaam zomerweer.

In de avond en nacht verdwijnen de buien dan allemaal weer. Ook de laatste die er eventueel landinwaarts eerst nog zijn. De minima dalen tegen het eind van de nacht naar een 13-14 graden en er vormt zich wat nevel, zeker daar waar buien vielen.

Morgen:

Morgen wordt de betere dag van de week. Het is dan wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden. De buienkans zijn dan herleid tot een minimum, maar zeker niet uitgesloten. Er vallen wel degelijk ook morgen een aantal lokale buien, maar zoals het er nu naar uitziet is dat maar heel tijdelijk en vele plekken houden het op vrijdag gewoon droog. De maxima kunnen opnieuw uitkomen rond een 22 tot misschien wel een lokale 23 graden landinwaarts. Aan zee telkens iets minder warm. De wind neigt morgen ook wat meer naar een westelijke hoek.

De avond en nacht verlopen daarbij opnieuw rustig met minima rond een 13-14 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Op zaterdag geraken we tijdelijk in wat warmere lucht waardoor de maxima naar een 23-24 graden kunnen oplopen. De dag start nog vrij zonnig, maar de bewolking neemt weer snel toe. Later op de dag duiken er dan weer forse buien op, op nadering en passage van een volgende buienlijn. Die komt er tegen de namiddag aan waarbij er weer kans is op onweer. De buien vormen dan mogelijk ook één aaneengesloten gebied met neerslag en buien. De maxima vallen tijdens de buien evident een flink aantal graden terug.

Tegen de avond wordt het dan weer droog.

Later:

Zondag is dan weer de betere dag van het weekend. Er zijn dan brede opklaringen en de zon laat zich weer flink zien. De maxima lopen weer op naar waarden rond of begin de 20 graden. Een bui is niet volledig uitgesloten, maar zal de uitzondering op de regel zijn.

Samenvatting:

Vandaag start zonnig en zomers met temperaturen die snel naar 20 (aan zee) tot 23 (landinwaarts) graden oplopen. Later vormen zich stapelwolken en dat loopt uit op een aantal buien (mogelijk met onweer landinwaarts). Aan zee lijkt het droog te blijven. Later in de middag schuiven de buien landinwaarts weg en klaart het van het westen uit weer op.

Geert, donderdag 08 juli, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We keren in de minuut van deze week terug naar de rozen: