VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een lagedrukgebied dat met kern in de buurt van Schotland ligt, beïnvloedt ons weer volledig. Het laag trekt de komende dagen geleidelijk aan verder richting de Noorse kust en vult daar langzaam op. Rond het laag liggen diverse actieve storingen waarvan een erg actief koufront de voorbije nacht door onze regio trok met veel wind en regen. Daarachter zijn we vandaag geleidelijk in wat koelere polaire lucht terechtgekomen. Een volgende randstoring van het laag trekt komende avond en nacht door onze regio, opnieuw met veel regen. Daarachter komen we dan vanaf morgen wat dieper in de polaire lucht terecht. Daarin trekken in de loop van het weekeind nog buienlijnen en losse buien doorheen onze regio. De temperaturen kalven daarbij verder af. Dat is ook begin volgende week nog het geval. Later in de nieuwe week komen we dan weer in zachtere lucht terecht wanneer nieuwe Atlantische lagedrukgebieden ons met hun storingen gaan bereiken.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag waait het eerst vooral nog erg stevig, zeker aan zee. De meeste wind hebben we in de nacht weliswaar gehad, maar ook vanochtend zijn nog enkele felle uitschieters mogelijk. De wind neemt gaandeweg de dag wel geleidelijk in kracht af. We zitten achter de fronten van het lagedrukgebied boven de Noordzee, in een onstuimige westelijke stroming met veel wind. Daarin zitten ook nog wel enkele verspreide buien. De meeste kans op buien maken we later vandaag aan de kust. De temperaturen zetten een kleine stap terug en zitten maximaal nog rond een 8 à 9 graden. Gaandeweg de dag, en zeker vanmiddag, zien we de bewolking geleidelijk aan toenemen.

Vanavond en in de nacht naar vrijdag is het wisselvallig met veel wolken. Er trekt in de avond opnieuw een zeer actieve regenzone door onze regio waarbij het alweer een tijd fel kan gaan regenen. Na middernacht hebben we de felste regen wel weer gehad en komen er geleidelijk droge perioden tegen de ochtend. De minima dalen tegen de ochtend dan naar een 5 à 6 graden.

Morgen:

Morgen is het licht wisselvallig met een uit west tot zuidwest draaiende wind. We krijgen opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden en hier en daar een bui. Eventueel kan die licht winters van karakter zijn. De maxima vallen terug op een 6 tot 8-tal graden. De wind neemt wel in kracht af.

In de nacht naar zaterdag zien we een zelfde weerbeeld. Wisselend bewolkt met lokaal een bui. De minima kunnen dan wel dalen naar een 2 tot 3 graden landinwaarts.

Overmorgen:

Zaterdag passeren er in de loop van de dag gebieden met regen en/of buien. Periodiek kan het dan weer intens gaan regenen. Het koelt ook verder af met maxima rond een 4 tot 6-tal graden. Diverse modellen suggereren dat tijdens de passage van een kleine storing, er overdag felle regen kan vallen die tijdelijk zelfs weer in sneeuw of smeltende sneeuw kan overgaan. Dit is iets om in de gaten te houden want het is inderdaad niet uitgesloten dat door de intensiteit van de neerslag, die inderdaad tijdelijk weer in sneeuw overgaat die zelfs even zou kunnen blijven liggen.

Later:

Zondag staat in het teken van een aantal lokale buien. Die kunnen ook weer licht winters van karakter zijn. De temperaturen gaan er immers nog wat verder op achteruit en zitten maximaal rond een graad of 5.

Samenvatting:

Vandaag is het eerst breed opgeklaard. Er staat vooral aan zee nog erg veel wind. Later neemt die wind af. Vanmiddag neemt de bewolking en de kans op een bui toe, vooral aan de kust. We halen een 8 à 9 graden. Vanavond gaat het opnieuw fel regenen, later in de nacht wordt het dan weer droger.

Geert, donderdag 21 januari, 06.55 uur.

Wie nog van winterse toestanden wil genieten, kan ik ook nog deze minuut natuur met ijsbloemen aanbevelen: