VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek, getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een depressie ligt nog steeds met kern nabij Denemarken en brengt bij ons nog steeds licht wisselvallig weer. Dit verder opvullende laag is wel zo goed als uitgespeeld en zal van de weerkaarten verdwijnen. Op de Atlantische Oceaan ligt een blokkerend hogedrukgebied. Een ander blokkerend hogedrukgebied ligt boven Rusland. Al bij al is dit een erg winterse drukverdeling, maar het is bijzonder opmerkelijk en voor winterliefhebbers zelfs frustrerend vast te stellen dat zelfs met deze erg winterse drukverdeling het amper lukt om ook maar iets dat op échte winter lijkt op de weerkaarten te krijgen. Zelfs de minima ‘s nachts komen amper of niet onder het nulpunt uit. In deze complete patstelling komt geleidelijk de komende dagen wat verandering. Het Atlantische hoog trekt naar Scandinavië en gaat een verbinding aan met het Russische hoog. Tegelijk trekt een Spaanse depressie richting de Alpen. De luchtdrukverdeling wordt hiermee zelfs nog winterser! Toch lukt het ook dan nog niet om écht winterweer tot bij ons te krijgen. De aanvoer bij ons wordt wel oost tot noordoost. Op zondag/maandag trekt hierin nog een storing mee, met op hoogte … warmere lucht … Daarna kan het in de komende week geleidelijk toch iets kouder worden, maar tot meer dan wat (hele) lichte nachtvorst en misschien een verdwaalde (natte of smeltende) sneeuwvlok leidt ook dat nog niet. Naar volgend weekend toe zou de hogedrukbrug zelfs breken en op lange termijn zou het zelfs weer flink zachter kunnen worden. Al moeten we dat laatste zeker met de nodige voorzichtigheid nemen.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind geleidelijk meer naar het noorden. De temperaturen veranderen amper ten opzichte van de vorige dagen en toppen vanmiddag af rond een 5 tot 6 graden als maximale waarden. Het blijft echter steeds zwaar bewolkt met zelfs ook weer kans op een lokaal buitje. De grootste kans op een buitje vinden we vlak aan de kust, maar sommige drijven ook een stuk landinwaarts. Dat gaat meestal om regen, al is ook een lichte winterse bui zeker wel mogelijk. Van tijd tot tijd breken er ook al eens een aantal opklaringen door. Daarbij kan de bewolking af en toe wel eens fors wijken en krijgen we dan plots toch wel eens een wat bredere opklaring te pakken. De wind waait heel zwak uit noordwest tot noord.

Ook in de nacht is het meest wisselend bewolkt, al kan er soms eens ook dan eens een opklaring komen piepen. Daardoor blijven de minima telkens rond of net boven het vriespunt hangen. Een licht winters buitje blijft mogelijk. Later in de nacht komt er wat meer wind opzetten uit het noordoosten.

 

Morgen:

Morgen kan de noordoostelijke wind iets harder gaan waaien en wordt er wat koelere lucht aangevoerd. De maxima dalen naar een 3 tot 4-tal graden terwijl er nog steeds veel wolkenvelden zijn, afgewisseld met enkele opklaringen. De kans op een lichte winterse bui blijft ook bestaan.

Tijdens de nacht zal er meer bewolking aan te pas komen zodat de minima eerder een graadje hoger zouden kunnen gaan zitten. Aanvankelijk is het nog droog, later in de nacht kan er wat regen of wat smeltende sneeuw vallen. Dit blijft niet liggen.

Overmorgen:

Maandag trekt een zwakke storing vanuit het oosten over onze regio. Toch zal dat waarschijnlijk opnieuw wat regen opleveren en geen winterse neerslag. Hoogstens valt er eens wat natte of smeltende sneeuw, maar veel zal dat niet zijn. De storing brengt immers op grotere hoogte vanuit het oosten (!) wat zachtere lucht met zich mee. Aan de grond gaan we daar niet zoveel van merken en blijven de temperaturen rond een 4-5 graden als maxima zitten. Later op de dag verdwijnt de regen en wordt het geleidelijk weer overal droog. Er staat wel een goed doorblazende noordoostelijke wind die het koud doet aanvoelen.

In de nacht naar dinsdag kan het wat opklaren en zit de temperatuur rond of net boven het vriespunt.

Later:

Dinsdag staat er nog steeds een goed doorblazende noordoostelijke wind. De gevoelstemperaturen zitten dan ook laag terwijl we op de thermometers een 3 tot 4 graden noteren. Het is overwegend droog al is een enkel licht winters buitje niet onmogelijk.

 

Samenvatting:

Vandaag wordt net als gisteren en de vorige dagen alweer een wisselend bewolkte dag, maar toch zijn er gaandeweg ook wel enkele opklaringen mogelijk. Er blijft ook kans op een enkele (eventueel licht winterse) bui bij maxima rond een 5 à 6-tal graden en een zwakke noordelijke wind.

Geert, zaterdag 2 januari, 09.35 uur.

In de minuut “natuur” van deze week kijken we naar een bijzondere boom die er maar even in het jaar staat 😉